Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Brussels Griffon Köpek Irkı (Brüksel Griffonu) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Brussels Griffon Köpek Irkı (Brüksel Griffonu) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Uysal, neşeli ve hareketli olarak bilinen Brussels Griffon köpeklerinin genellikle bekçi köpeği olarak tercih edilmesi mümkündür. Brüksel Griffonu şeklinde de tanınır. Bu köpekler çok oyuncudur ve kolay eğitilebildikleri için bu köpekler ile eğitim gerçekleştirmek oldukça keyifli olabilir. Her ne kadar koruma güdüsü yüksek olmasa da bu köpeklerin iyi bir eğitim alarak çok iyi bir koruma köpeği olması da mümkündür. Bu nedenle köpeğinizin eğitimi sırasında onunla kuracağınız iletişim ve ona ne öğretmek istediğiniz aslında son derece önemlidir. Eğitimlere karşı hevesli olan Brussels Griffon köpekleri hakkında merak edilen farklı özelliklere göz atalım.

Brussels Griffon Köpek Karakter Özellikleri

Oldukça akıllı bir karaktere sahip olan Brussels Griffon köpekleri ilgiyi çok sever ve kimi zaman aşırı ilgi gördüklerinde şımarmaları da mümkündür. Onların ilginizden dolayı şımarıp yaramazlık yapmasını istemezseniz eğitimler sırasında bu konuda baskın olduğunuzu göstermeniz gerekebilir. Köpeğiniz ile olan iletişiminizi sağlıklı şekilde başlatabilmek için eğitimler harika bir yardımcı olacaktır. Bu köpekler oyuncu karaktere sahip olduğundan oyunlar sayesinde onları eğitmek oldukça kolaydır ve eğitimler sırasında iletişim kurmak da çok daha kolay hale gelir. Bu sebeple de köpeğinizin eğitiminde onunla bir dost gibi olmanız ancak yine de baskın olan tarafın siz olduğunuzu göstermeniz önemlidir.

Neşeli ve hareketli bir köpek olan Brussels Griffon, ortalıkta koşup ilgi beklemeyi sever. Sahibinden ilgi görmek hoşuna gider. Köpeğinizi mutlu etmek için onunla ilgilenmeniz ve onun egzersizlerini iyi şekilde yerine getirmeniz gerekir. Yüksek itaat yeteneği sayesinde sahibinin sözünden çıkmak istemeyen bu köpekler hem uslu hem de söz dinleyen yapıdadır. Köpeğinizin eğitimini kolay şekilde tamamlamanız mümkün olabilir. Hem karakter eğitiminde hem de genel davranış ve tuvalet eğitiminde köpeğinizi özenle eğitmeniz onun da hevesli olmasını sağlar.

Hemen hemen herkesle çok iyi anlaşabilen bu köpek oldukça dost canlısı bir karaktere sahiptir. Bu sebeple de tam bir aile köpekleri olduğunu söylemek mümkündür. Çocuklarla, diğer hayvanlarla, farklı köpeklerle ve yabancılarla iyi geçinebilen Brussels Griffon köpeğiniz insanlarla kolay iletişim kurabildiği için herkese kendini kısa sürede sevdirir.

Kimi zaman alıngan olabilen bu köpeklerin eğitimi sırasında elbette baskın olunması gerekir ancak yine de ceza vermek doğru değildir. Ödüllendirme ve uyarma yöntemleri eğitimler sırasında tercih edilmelidir. Eğer ceza verirseniz köpeğiniz alıngan karakteri nedeniyle kırılabilir ve eğitimlere yanıt vermeyebilir. Ayrıca sizinle olan ilişkisinin de bu tip durumlar nedeniyle zedelenmesi mümkün olduğundan köpeğinizin kalbini kırmamanız, onunla sağlıklı bir birlikteliğinizin olması için önemlidir.

Brussels Griffon Köpek Tarihçesi

1880 yılında ilk kez Brüksel’de sergilenen Brussels Griffon köpekleri, farklı ırkların bir melezi olarak kendini göstermiştir. Pug, Yorkshire, Griffon, Aaffenpincher ve minyatür Schnauzer köpeklerinin bir melezi olarak kendini gösteren bu köpekler üç farklı ırk olarak kendini ortaya koyar. Farklı melezlenmelerin sonucunda bu üç farklı ırk ortaya çıkmıştır. Brussels Griffon, Belgian Griffon ve Petit Griffon olmak üzere üç ırk bu ırkların bir melezi olarak kendini göstermiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Black Russian Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Belçika kökenli olan bu köpekler bir bekçi köpeği olarak tercih edilmiştir ve çok köklü bir geçmişi olmasa bile günümüzde sıklıkla tercih edilen köpek ırklarından biridir. Özellikle de sıcak kanlı yapıları nedeniyle köpek severlerin yoğun ilgisini çekerler.

Brussels Griffon Köpek Fiziksel Özellikleri

Küçük ırklar arasında yer alsalar da oyuncak ırk olarak anılmaları da olasıdır. Bu köpeklerin erkekleri ile dişileri arasında boyutsal anlamda neredeyse hiçbir fark yoktur. Hem erkek Brussels Griffon köpekleri hem de dişi Brussels Griffon köpekleri ortalama 18 – 20 cm yüksekliğe ve 2,5 – 5,5 kilogram ağırlığa sahip olabilmektedir. Bu da alışılmış küçük ırklardan biraz daha küçük olduklarını ortaya koyar.

Orta uzunluktaki tüylere sahip olan Brussels Griffon köpeklerinin tüyleri dalgalı ve kalın bir yapıdadır. Kaba yapılı bu tüyler nadiren dökülür. Tüylerin rengi ise kızıl, kızıl – siyah – kahverengi, siyah ve siyah – ten rengi gibi farklı kombinasyonlarda olabilir. Bu köpeklerin kafa yapıları da vücutlarına oranla daha büyük görünmektedir. Yuvarlak kafa yapısına sahip olan Brussels Griffon köpeklerinin basık bir yüzü, kısa burnu, dışa doğru çıkıntılı gözleri vardır. Alt çeneleri üst çeneden daha uzundur ve alt çenede yer alan dişleri de bu nedenle dışa doğru çıkıntılı bir görünüme sahiptir.

Brussels Griffon Köpek Bakımı

Her ne kadar nadiren tüy döken bir ırk olsa da bu köpeklerin tüylerinin her gün taranması önerilir. Her gün düzenli şekilde tüylerin taranması sayesinde köpeğinizin tüylerinin birbirine dolanmasını engelleyebilirsiniz. Bu köpeklerin tüyleri orta uzunlukta bir yapıya sahip olduğundan dolayı dolaşmaya ve kirlenmeye meyillidir. Tüylerin temiz kalmasını ve dolaşmamasını istiyorsanız taramayı her gün düzenli olarak sağlamalısınız. İşlem sırasında köpekler için özel olarak üretilen köpek tarağı tercih etmeniz önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Alışveriş Listesi

Banyo ihtiyacı oldukça az olan bu köpeklerin birkaç ayda bir olacak şekilde sıvı şampuan ve su ile yıkanması önerilir. Kürklerinin yapısının bozulmaması için köpeğinizi sıvı şampuan ve su ile sık sık yıkamamanız tavsiye edilmektedir. Köpeğinizin kirlendiğini fark ettiğinizde kuru şampuan kullanabilirsiniz. Bu sayede köpeğinizin tüylerinin temizliğini de iyi şekilde sağlayabilirsiniz. Köpek banyo ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Birkaç ayda bir olacak şekilde tıraşlanması gereken bu köpeklerin tüyleri orta uzunlukta olmasına rağmen uzun zaman boyunca tıraşlanmadığında tüyler görüşünü engelleyebilir, sıcak yaz aylarında rahatsızlık hissetmesine neden olabilir ve aşırı uzayan tüyler cansız bir görünüme sahip olabilir. Köpeğinizin tüylerinin sağlığı ve bakımlı görünümü için yılda mutlaka üç ya da dört kez tıraşlanmasını sağlamanız gerekir.

Köpeğinizin dişlerinin sağlığı için düzenli şekilde dişlerini fırçalamalısınız. Dişlerin düzenli fırçalanmaması durumunda tartar, plak ve çürük oluşumu meydana gelebilir. Köpeğinizin dişlerinin korunması ve ağız kokusunun da önlenmesi için köpekler için üretilen köpek diş macunu ve diş fırçalarının tercih edilmesi, dişlerin de düzenli şekilde bu ürünler ile fırçalanması gerekmektedir.

Tırnakların düzenli şekilde uzadıkça kesilmesi önerilir. Uzayan tırnaklar mikropları ve kirleri evin içine taşır, köpeğinizin hastalanmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca uzun tırnaklar bir yere takılıp kopabilir, kırılabilir ve köpeğinize ciddi acı verebilir. Bu sebeple de tırnakların kesilmesinin düzenli olması, uzadıkça köpek tırnak makasları ile kesimin sağlanması gerekmektedir.

Brussels Griffon Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Hemen hemen herkesle iyi şekilde anlaşabilen Brussels Griffon köpeklerinin anlaşamayacağı biri olması pek mümkün değildir. Yabancılarla, çocuklarla, diğer hayvanlarla ve diğer köpeklerle çok iyi şekilde geçinebilen bu köpekler sosyalleşmekten keyif alırlar. Ayrıca oyuncu karakterleri sayesinde herkesin ilgisini çekerler ve diğer köpekler ile de oynamak onlar için sosyalleşmenin en aktif yollarından biridir.

Evde farklı bir evcil hayvan ile yaşadıklarında herhangi bir yaşanmayacağından emin olabileceğiniz en uslu ve sosyal köpeklerden biri olan Brussels Griffon köpekleri ayrıca diğer köpeklerle de iyi geçinmeyi bilir. Diğer köpeklerle oyun oynamaktan, onlarla beraber olmaktan keyif alan Brussels Griffon ırkına mensup köpekler sevgi dolu bir dost olarak onlarla uzun yıllarını beraber geçirebilir.

Tam bir aile köpeği olan Brussels Griffon köpekleri çocuklar ile de son derece iyi şekilde anlaşabilir. Evde yaşayan çocuklara karşı farklı bir saygı ve sevgiye sahip olan bu köpekler ayrıca yabancı çocuklar ile de iletişim kurmaktan keyif alırlar. Çocuklar ile aralarının çok iyi olduğu söylenebilir. Her ne kadar pek koruma güdüleri olmasa da bu köpekler sevdiklerini korumak için cesur şekilde hareket edebilir. Bu sebeple de çocukları ve sahiplerini korumak için ellerinden geleni yapan cesur ve sadık birer dostturlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bearded Collie (Sakallı Collie) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Brussels Griffon Köpeklerde Beslenme

Çok hareketli olan Brussels Griffon köpeklerinin günlük beslenme programlarının onların yaktığı enerjiye göre belirlenmesi en doğrusu olacaktır. Ayrıca günlük aktifliğin yanı sıra bu köpeklerin yaşı, kilosu, olası rahatsızlıkları ya da sahip olduğu hastalıklar gibi pek çok durum da mama seçimi sırasında değerlendirilmelidir. Bu sayede köpeğiniz için doğru bir beslenme programına sahip olmanız mümkün olabilecektir.

Köpeğinizin beslenmesini en iyi şekilde sağlamanız için onun temel özelliklerine uygun bir mama seçmeniz önceliklidir. Sonrasında ise mama vereceğiniz sıklığı belirlemeniz gerekir. Köpeğinize bir anda çok miktarda mama vermeniz onda rahatsızlığa neden olabilir. Bu nedenle de aralıklı şekilde bir miktar mamayı vermeniz köpeğinizin daha rahat şekilde sindirmesine ve herhangi bir problem yaşamamasına yardımcı olacaktır.

Kişiselleştirilmiş bir beslenme programı hazırlamak isterseniz köpeğinizin sağlık durumu, ırk özellikleri, fiziksel özellikleri gibi farklı durumlara yönelik şekilde veterineriniz aracılığıyla bir beslenme programı edinmeniz mümkün olabilecektir. Böylelikle onun eksiksiz şekilde ve sağlığını desteklemeye yönelik olarak beslenmesini sağlayabilirsiniz. Köpek maması çeşitleri için online petshop mağazamıza göz atabilirsiniz.

Brussels Griffon Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kimi zaman hassas ve alıngan olabilen Brussels Griffon köpekleri hakkında sıkça sorulan soruları inceleyelim.

Brussels Griffon Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Genel anlamda göz ve solunun problemlerine yatkın olan Brussels Griffon köpeklerinin kontrollerinin düzenli olması son derece önemlidir. Pek çok farklı göz rahatsızlığına yatkınlığı olduğu bilinen bu köpekler düzenli şekilde göz muayenesine götürülmelidir.

Çiftleşme güçlüğü rahatsızlığına ve doğum zorlanmalarına da yatkın olan bu köpeklerin doğumları ve çiftleşmeleri gözetim altında gerçekleştirilmelidir. Gerekirse müdahale uygulanmalıdır ancak müdahale uygulayacak olan kişinin bir veteriner olması gerekmektedir.

Hareketli yapısından ve eklem yapısından ötürü diz kapağı çıkığına da yatkınlığı olan bu köpeklerin egzersizler ve oyunlar sırasında fazla yorulmaması ve zorlanmaması gerekir. Köpeğinizin hareketliliğini kontrol altına alabilirseniz bu tip rahatsızlıkların yaşanmasını da önleyebilirsiniz.

Brussels Griffon Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 12 – 15 yıl kadar ömre sahip olan Brussels Griffon köpeklerinin yaşam süresinin uzun olmasını ve köpeğinizin sağlığının daimi olmasını isterseniz onun bakımına, kontrollerinin düzenli olmasına ve mutluluğuna dikkat etmeniz gereklidir. Bu şekilde köpeğinizle 15 yıldan daha uzun bir süreyi sağlıklı ve mutlu şekilde geçirebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.