Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Evde Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır? Tavşanlar Ne ile Beslenir?

13.04.2021
1.435
Abone Ol 
Evde Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır? Tavşanlar Ne ile Beslenir?

Bugünkü yazımızda yavru tavşanlardan söz ederken evde tavşan bakımı konusuna da değinmiş olacağız. Yavru olan tavşanlar, yetişkin olanlara nazaran biraz daha hassas olabiliyor. Hastalıklara ve çeşitli türde rahatsızlıklara açık oldukları dönem yine yavruluk dönemleri oluyor.

Yavru olan tavşanlar, yetişkinlere nazaran daha meraklıdır. Hareketli olurlar. Sevgiye her daim muhtaçtırlar. Bu nedenle onlarla alakadar olurken daha nazik ve hoşgörülü davranmak en iyisi olacaktır. Peki bu tavşan dostlarımızın bakımını ev ortamında layığıyla nasıl gerçekleştirebiliriz?

Evde Tavşan Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Evde tavşan bakımı

Fincanın İçinde Tavşanlar

Sahiplenmiş olduğunuz tavşana kesinlikle bir yuva sağlamanız gerekir. Yeterli boyutta bir tavşan kafesi almanız en iyisi olacak demektir. Karton içerisinde de beslerim anlayışı yanlış bir durumdur. Hayvanın ruhsal ve bedensel sağlığı bakımından en iyisi düzgün bir kafes olacaktır.

Tavşanı kutu içerisinde beslerseniz ayaklarının her zaman ıslak olmasına neden olursunuz. Bitlenme sorunuyla da karşılaşmanız olasıdır. Kutuda beslenmekte olan tavşan dostlarımızın ayakları yıkansa bile o rahatsız edici koku çıkmaz ve evin her yeri tavşan idrarı kokar.

Tavşan kutuda bakılmaya devam edildiği takdirde o ıslaklık ile beraber evin içinde haşereler gezmeye başlar. Hal böyle olunca da tavşanınız kucağınıza gelmez ve sizden sürekli olarak kaçmaya başlar. Tavşanınıza bir kafes aldığınızda ise davranışlarının daha iyi olduğunu göreceksiniz. Eve hemen alışacak demektir.

Evde tavşan bakımı konusunda atacağınız en önemli adım da zaten ona iyi bir ortam hazırlamak olacaktır. Yeri geldiği zaman tavşanınıza yuvasına gitme müsaadesi verin ve onu hiçbir şekilde elinizle zorla çıkarma girişiminde bulunmayın. Bu aslında onu korkutur ve sizden de soğutur.

Tavşan Kafesi Nasıl Olmalıdır?

Eve yeni gelmiş olan bebek tavşan, yaşayacağı alanı tanımak ister. Size alışma sürecinde son derece hareketsiz davranabilir. Korkak da olabilir ama size alışınca yerinde bir an olsun durmaz. Tavşan sahiplenip onu beslemeye başladığınızda özellikle yavru olan tavşanın durmadan zıpladığını göreceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanın Özellikleri Nelerdir? Tavşanlar Ne Yer? Tavşanların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Tavşanınızın yavru olmasından ötürü merakını ve hareketli olmasını maruz görün. Onu bir yere hapsetmeyin. Bırakın özgürce koşsun oynasın. Onu sürekli olarak kafese hapsederseniz sizden kısa süre içerisinde soğur. Yavru olan tavşanın bakımı çok keyiflidir.

Tavşan Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yavru olan tavşanın bakımı evcil hayvanlar içinde en huzur verecek durumdur. Yavru olan tavşanlar öğrenmek için resmen kendilerini paralarlar. Gördükleri hemen hemen her şeye dokunmak ve onu keşfetmek isterler. Gördükleri her şeyin yanına gidip onu koklarlar. Bu nedenle kabloları saklamanız gerekir.

Kabloları ısırabilirler ve elektrik akımına kapılarak can verebilirler. Bu nedenle dikkatli olmanız gerekiyor. Evde tavşan bakımı konusunda en önemli detay da zaten bu oluyor. Meydanda duran boyalar, temizlik ürünleri ve spreylere de dikkat etmelisiniz. Tavşanınız bu ürünlere asla ulaşmamalıdır. Çünkü zarar görebilir.

Yavru Tavşan Ne ile Beslenir?

Yavru olan bir tavşanı ellerinizle beslemek istemenizi anlıyoruz ama tavşanlar az miktarlarla sık sık beslenir. Sürekli olarak elinizle besleyemezsiniz. Yeşillik yemeye bayılırlar. Yavru oldukları zaman diliminde ilk on beş gün süresince anne sütü ile beslenmeleri en doğru seçenek olacaktır.

On beşinci gün itibarıyla yumuşak olan gıdaları da verebilirsiniz. Üç haftalıkken ise kuru olan besleyici yemler verebilirsiniz. İsterseniz dört haftalık olduğu an itibarıyla kuru gıda da verebilirsiniz. Minik tavşanınıza her daim bir bebek gibi bakmanız gerektiğini unutmamanızı tavsiye ediyoruz.

Kemirgenler ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.