Kedilerde Kanser Belirtileri Nelerdir?


2100.00₺
Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg
Ürünü İnceleKedilerde kanser ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle de bazı belirtiler gözlemlendiğinde kedinin veterinere götürülmesi gerekir. İnsan tıbbında olduğu gibi, kedilerde kanser vakalarının kaydedilmesi nadir görülen bir olay değildir. Zamanında tespit etmek her zaman kolay olmamaktadır. Ancak bazı belirtiler, kedinin kanser hastalığına yakalandığını işaret edebilir. Kedilerde görülen kanser hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri ele aldık.
İlgili Başlıklar
Kedilerde Kanser Nedir?
Kedilerde kanser, hücrelerin anormal ve kontrolsüz bölünmesini tetikleyen süreç olarak bilinir. Bu kötü huylu tümörler çeşitli hayati organlara zarar verebilir. Organizma genelinde metastaz veya yayılma varsa, durum daha kötü olabilir. Kanser konusunda uzmanlar, genetik yatkınlığa veya kimyasal maddeler gibi belirli faktörlere uzun süre maruz kalma gibi çevresel nedenlere işaret etmektedir. Ayrıca yaşlı kedilerin bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır.
Kedilerde Kanser Belirtileri
Var olan kanserin geniş çeşitliliği ve farklı konumları göz önüne alındığında, semptomlarının zaman zaman diğer patolojilerinkilerle karıştırılması yaygın olabilir. Bu durum erken müdahaleyi zorlaştırabilir. Davranışlarında ve semptomlarında gözlemlediğiniz değişikliklere dikkat etmeniz önemlidir. Bir an önce veteriner hekiminize gitmeniz, evcil hayvanınızın yaşam kalitesi açısından fark yaratabilir. Kedilerde kanser belirtileri şunları içerir:
- Sert kitleler: Özellikle kısırlaştırılmamış kedilerde yaygındır. Bunlar büyür veya ülserleşirse, daha kötü bir durum ortaya çıkabilir.
- İştah kaybı: Kanserden muzdarip olan kedi, kedi maması yemek istemeyebilir.
- Kalıcı öksürük ve nefes darlığı
Kedilerde Görülen Kanser Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Vakaların yüksek bir yüzdesinde, ameliyat, kemoterapi ve uygun ilaçların reçete edilmesi ile hayvan tedavi edilir. Bir ya da diğer tedavinin seçimi, kanserin türü, yaygınlığı ve yeri, metastaz olup olmaması, kedinin yaşı, sahibinin ekonomik kaynakları vb. gibi birçok faktöre bağlı olacaktır. Kedilerde kanser tedavisi şu şekildedir:
- Ameliyat: Tümörün alınması için en etkili yoldur. Bazen radyasyon veya kemoterapi ile birleştirilebilir.
- Radyoterapi: Radyoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için iyonlaştırıcı radyasyon kullanımına dayanan bir tedavi şeklidir. Seanslar birkaç ay sürebilir ve yan etkilerini hafifletmek için ilaç tedavisi gerekebilir.
- Kemoterapi: Hap veya damardan ilaç alımı yoluyla gerçekleştirilir. Yan etkileri olabilir, ancak kedilerin kemoterapi toksisitesine köpeklerden çok daha az duyarlı olduğu da eklenmelidir.