Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Hızlı Nefes Alma Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Hızlı Nefes Alma Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde hızlı nefes alma nedenleri merak ediliyor. Bir köpeğin dakik ve orta derecede nefes alması doğal bir durumdur. Çünkü arka arkaya nefes almak, hayvanın vücut ısısını düzenlemek için sahip olduğu ana mekanizmadır. Köpeklerin neden nefes nefese kaldıklarının birkaç nedeni olabilir. Bunlara göz atalım.

Köpeklerde Hızlı Nefes Alma Nedir?

Köpeklerde Hızlı Nefes Alma

Köpeklerde hızlı nefes alma nedeni kendi vücutlarıdır. Çünkü ter bezlerinin sayısı onlarda minimumdur. Bir köpeğin vücut ısısı yükseldiğinde kendini soğutmak için solunumu hızlanacaktır. Bununla birlikte, köpeğin nefes nefese kalması, hayvanın yaşamını riske atacak bir sıcak çarpması belirtisi olabilir. Ayrıca, bir köpeğin dilini normalden daha uzun süre dışarıda tutmasının başka nedenleri de vardır.

Köpeklerde hızlı nefes alma nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamamız mümkün:

1. Yüksek Sıcaklıklar

Yaz mevsiminde sıcaklıklar 35 dereceyi aştığında köpeğin nefes nefese kalması normaldir. Bu aşamada köpek kendini soğutmaya ve iç sıcaklığını düşürmeye çalışır. Bu tarz durumda hayvan gölgede olsa ve ulaşabileceği temiz suya sahip olsa dahi hızlı nefes alma durumu kaçınılmazdır.

Özellikle köpeğiniz bir yerde uzanıyor, uykulu gibi görünüyor ve çok hızlı nefes alıyorsa sıcak çarpmasından muzdarip olabilir. Bu tarz bir durumda onu bir veterinere götürmelisiniz.

2. Köpeklerde Ateş

Köpeklerde hızlı nefes alma, ateş durumundan da kaynaklanabilir. Ayrıca, köpeğin vücut sıcaklığında artışa yol açan bir bulaşıcı hastalık durumu da meydana gelebilir. Bundan dolayı anormal nefes alma ve titreme durumu ortaya çıkabilir. Köpeğinizin ateşi olduğunu düşünüyorsanız, bir veterinerden yardım almalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğim Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım?

3. Köpeklerde Zehirlenme

Köpeğinizde hem hızlı nefes alma hem de kusma durumu söz konusu ise sevimli dostunuz zehirlenmiş olabilir. Bu tarz bir durumda zaman kaybetmeden onu bir veterinere götürmeniz gerek.

Toksik maddelerin ya da bozulmuş gıdaların yutulması, köpeğin aşırı nefes almasına ve kusma eyleminin gerçekleşmesine yol açar. Bundan dolayı köpeğinizin yediklerine dikkat etmeli ve ona taze köpek mamaları sunmalısınız.

4. Köpeklerde Solunum Hastalıkları

Köpeklerde hızlı nefes alma, özellikle akciğer problemlerinden kaynaklanabilir. Bu durum yaşlı köpek dostlarımızda daha yaygın bir şekilde ortaya çıkabilir. Bir köpek horluyormuş gibi nefes aldığında soğuk algınlığı, alerji ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarından etkilenmiş olabilir.

Evcil hayvan dostunuzun sağlığının durumunu yavruluktan itibaren kontrol ettirerek, bu tarz ciddi sağlık sorunlarının oluşmasını önleyebilirsiniz.

5. Köpeklerde Korku ve Endişe

Köpeklerde korku ve stres, evcil hayvanın hızlı nefes almasına neden olabilir. Araçla yolculuk, veteriner ziyareti, fırtına, yüksek gürültü, başka bir köpekle karşılaşma gibi faktörler, hayvanın stres yaşamasına ya da korkmasına yol açabilir.

Bu tarz durumlarda köpeklerde hızlı nefes alma durumu ortaya çıkabilir. Çözüm yolu olarak sevimli dostunuzu stresli durumdan uzaklaştırmak ve sakinleştirmeye çalışmak gerekir.

6. Köpeklerde Obezite

Genellikle yaşlı köpeklerde kilo kontrolü çok önemlidir. Fazla kilo, köpeklerde obezite gibi çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Obezite ve aşırı kilo ise bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bunlar arasında hızlı nefes alma, nefes nefese kalma durumu da bulunmaktadır.

Köpeğinizin kilo kontrolünü sağlamak adına kalorisi azaltılmış kuru köpek maması ve yaş köpek maması tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak evcil hayvanın aktif kalmasını sağlayabilir, köpek oyuncakları ile oynamasını mümkün kılarak hareketli bir yaşam tarzını benimsemesini destekleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pug Köpek Irkı, Genel Özellikleri ve Karakter Yapısı

7. Köpeklerde Aşırı Aktivite

Egzersiz yapmak, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da vücut ısısını yükseltir. Köpek dostunuz oynamayı, zıplamayı ve koşmayı çok sevse de özellikle sıcak havalarda yoğun fiziksel aktiviteler gerçekleştirmek, onun için zararlı olabilir. Köpek dostunuz çok fazla nefes alıyor ise egzersizi durmanız iyi bir yöntem olacaktır.

Köpeğin Aşırı Nefes Alması Nasıl Önlenir?

Köpeklerde Hızlı Nefes Alma

Köpeklerde hızlı nefes alma nedenlerinden söz ettik. Şimdi de köpeğin aşırı nefes almasını önleme yollarından bahsedelim:

  • Köpeğinizi havanın aşırı sıcak olduğu gün ortasında yürüyüşe çıkarmayın.
  • Köpeğinizi camları kapalı olan araç içinde bırakmayın.
  • Köpeğinizin güneşte kalmasını önleyin.
  • Köpeğinizin her daim köpek mama ve su kabı içinde suya erişime olduğundan emin olun. Sıcak çarpması gibi durumları önlemek için hidrasyon önemlidir.
  • Köpeğinizin her zaman gölgede kaldığından emin olun.
  • Evcil hayvan dostunuzun nefesi stres ve korkudan dolayı hızlanıyor ise onunla konuşun, başını okşayın ve ona ilgi gösterin. Bu sayede sakinleşmesini sağlayın.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.