Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde kusma durumu birçok farklı sebepten kaynaklanabilmektedir. İnsanlarda ve diğer canlılarda olduğu köpeklerin de kusması yaygındır. Bu aşamada önemli olan ise kusma davranışının bir sağlık problemi sonucu mu yoksa önemsiz bir nedenle mi meydana geldiğidir.

Köpek sahibi olanlar, köpekleri kustuğunda hemen panik olmamalılar. Çünkü köpeklerde kusma, çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Köpeklerin kusmasının çoğunluğu, genel anlamda doğal sebeplerle gerçekleşir. Nadir de olsa hastalık nedeniyle köpekler kusabilir.

Köpeklerde Kusma Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Kusma

Köpek dostlarımız da insanlar gibi kusmadan evvel mide bulantısı yaşayabilirler. Köpeklerin kusma belirtilerini şu şekilde açıklamak mümkün:

  • Köpeğin yoğun miktarda salya akıtması.
  • Köpeğin sık olarak dudaklarını yalaması.
  • Köpekte sürekli ve hızlı bir şekilde yutkunma hareketi.
  • Köpeğin öğürmesi.
  • Köpeğin karın bölümünde güçlü kasılmaların oluşması.

Köpeklerde Kusma Nedenleri

Köpeklerde kusma sebepleri oldukça fazladır. Bunlar:

1. Köpeğin Hızlı Yemek Yemesi

Özellikle de günde yalnızca bir öğün ile beslenen köpek, bir an önce açlığını gidermek adına hızlı bir şekilde köpek maması yiyebilir. Bu durum ise mideye ani ve aşırı bir yüklenme demektir ve sonuç olarak kusmayı teşvik edebilir.

2. Köpeğin Çok Fazla Ot Yemesi

Köpek dostlarımız az da olsa ot tarzı bitkileri tüketmeye meyilli olan canlılardır. Fakat otların aşırı miktarda tüketilmesi ise kusmaya sebebiyet verebilir. Bu durum ise köpekler tarafından isteyerek ve bilerek, kusma amacıyla da yapılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Lagotto Romagnolo Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

3. Köpeğin Zararlı Bitkiler Yemesi

Köpekler ot yerken aynı zamanda zararlı bitkileri de tüketebilmektedirler. Bu bitkilerde yer alan toksik maddeler ise köpeğin kusmasına yol açabilmektedir.

4. Köpeğin Araçla Seyahat Etmesi

Köpek dostlarımız, özellikle de uzun zamanlı araç seyahatlerinden etkilenebilirler ve araba tutması sonucunda mideleri bulanabilir. Bu durum ise köpeğin kusmasına neden olabilir. Bu kusma seyahat esnasında olabilir veya seyahat sonunda da meydana gelebilir.

5. Beslenmeden Sonra Yapılan Egzersiz

Köpekler beslenme sonrasında hemen ağır egzersizler yaptıkları zaman kusabilirler. Bundan dolayı beslenmenin hemen ardından köpeğe egzersiz yaptırılmamalıdır.

6. Köpeğin Denize Girmesi

Köpeklerde kusma nedenleri arasında bir diğeri de köpeğin denize girmesidir. Suya karşı acemi olan köpekler, tuzlu su yuttukları taktirde kusabilirler.

7. Köpek Maması Değişikliği

Ani köpek maması değişikliği köpeklerin kusmasına sebep olabilmektedir. Kimi zaman iştahsızlık sebebi ile mama değişimi yapılması da köpekte kusmayı teşvik etmektedir. Bunun temel nedeni ise kademeli bir geçiş yerine doğrudan yeni mamaya geçişin gerçekleştirilmesidir. Köpeğin sindirim sistemi, bu ani değişikliğe karşı kusma tepkisi verebilir. Hatta bazı köpeklerde kusmaya ek olarak ishal de ortaya çıkabilmektedir.

8. Köpeğin Yabancı Bir Cisim Yutması

Köpeklerde kusma sebeplerinden bir diğeri de yabancı bir cismin yutulmasıdır. Hatta yavru köpeklerde bu durum sık olarak görülmektedir. Yutulan yabancı cisim midede tahrişe yol açabilmekte ve bu gelişme ise kusmayı desteklemektedir.

9. Hastalıklar Sonucu Meydana Gelen Kusma

Pek çok hastalıktan dolayı köpeklerde kusma oluşabilir. Bunlar:

  • Stres ve psikolojik sebepler.
  • Bağırsak problemlerinden kaynaklanan kusma.
  • Tümörden kaynaklanan kusma.
  • Aşırı sıcak havadan kaynaklanan kusma.
  • Mide ülseri veyahut gastrit nedeni ile kusma.
  • Parazit, virüs ve bakteri kaynaklı kusma.
  • Pankreasın iltihaplanması.
  • Böbrek ve karaciğer hastalıkları.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde İç Parazit Nedir?

Köpeklerde Kusma Sonrasında Ne Yapılmalı?

Çoğunlukla bir ya da iki defalık kusma, köpek dostunuzu çok fazla etkilemez. Bu nedenle de bir şey yapmanıza da gerek yoktur. Fakat gün içinde sürekli kusma durumu söz konusu ise bu büyük bir sorundur. Çünkü köpeklerde kusma nedeniyle evcil dostunuzda aşırı su ve mineral kaybı olabilmektedir. Böyle bir gelişmede köpeğin mama ve su kabı kaldırılmalı, hemen veterinerden yardım istenmelidir.

Veteriner, köpeğin mineral ve su kaybını karşılamak amacıyla gerekli görür ise damar yolu ile takviye gerçekleştirebilir. Ardından, kusmanın sebebine göre ideal tedaviyi uygulayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.