Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Curly Coated Retriever Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Curly Coated Retriever Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Uysal, enerjik ve sahibini mutlu etmekten keyif alan Curly Coated Retriever köpekleri son derece söz dinleyen itaatkar köpeklerdir. Bu köpeklerin en belirgin özelliklerinden biri de çocuklar ile çok iyi şekilde anlaşabilmeleridir. Sevecen ve dost canlısı karakterlerini rahat şekilde ortaya koyabilirler.

Curly Coated Retriever Köpek Karakter Özellikleri

Oldukça uysal karaktere sahip olan Curly Coated Retriever köpekleri son derece zekidir. Kolay şekilde eğitilebilirler. Davranış, karakter ve tuvalet eğitimlerinin kısa sürede kolay şekilde tamamlanması mümkündür. Bu köpeklerin eğitimleri kolay olabilir ancak yine de yüksek egzersiz ihtiyaçları vardır. Köpeğinizle iyi şekilde ilgilenmeniz ve bakımlarını sağlamanız tek başına yeterli değildir. Bu köpekler hem ilgiyi hem de egzersizi seven köpeklerdir. Köpeğinizle sık sık egzersiz yapmanız, onun aktif kalmasını sağlamanız gerekir.

Genel anlamda oyuncu bir karaktere sahip olan Curly Coated Retriever köpekleri, yüksek koruma güdüsüne sahip değildir. Ancak yine de iyi bir eğitim ile iyi şekilde korumacılık yapmaları mümkündür. Zekalarını ön plana çıkarak farklı eğitimlere ağırlık vermek köpeğinizin yeni bilişsel yetenekler kazanmasını sağlayabilir.

Çocuklarla, diğer hayvanlarla ve diğer köpeklerle çok iyi şekilde iletişim kurabilen bu köpekler son derece sosyal ve aktif köpeklerdendir. Bu yüzden de iletişim kurmakta ve yeni arkadaşlıklar edinmekte hiç zorlanmazlar. Kısa sürede sağlıklı ilişkiler geliştirebilirler.

Curly Coated Retriever Köpek Tarihçesi

Bu köpekler şimdiye kadar bilinen en eski retriever ırklardandır. Farklı köpeklerin çaprazlanması ile elde edilmiş olan Curly Coated Retriever köpeklerinin kökeni İngiltere’dir ve 16. yüzyılda ortaya çıkmışlardır. Close – Curled English Water Dog, Newfoundian ve Old Water Spaniel köpeklerinin çaprazlanması ile elde edilmiş olan Curly Coated Retriever köpekleri kimi kaynaklara göre Irish Water Spaniel, Poodle ve Labrador köpeklerinin de bu çaprazlamaya eklenmesi ile meydana gelmiştir.

Curly Coated Retriever Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırklar arasında yer alan Curly Coated Retriever köpeklerinin dişileri ile erkeklerinin boyut olarak birbirinden farkı yoktur. Bu köpeklerin hem dişileri hem de erkekleri ortalama 63 – 69 cm yüksekliğe ve 29 – 36 kilogram ağırlığa sahip olabilmektedir. Büyük ırklar arasında yer almalarının en önemli nedeni onların kilosundan ziyade uzun gövde ve boyunlarıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Poodle (Kaniş Köpeği) Irkı, Karakteri ve Özellikleri Nelerdir?

Orta uzunluktaki tüylere sahip olan Curly Coated Retriever köpeklerinin kıvrık, sık ve bukleli kürk yapısı dikkat çeker niteliğe sahiptir. Siyah ya da koyu kızıl renkli kürke sahip olabilen Curly Coated Retriever köpeklerinin bukleleri adeta bir ip gibi incedir. Bu kürk yapısı sayesinde köpeğiniz dikenli çalıların arasında yürürken hasar almaktan korunur ve pek çok tehlikeli alandan rahat şekilde geçebilir. Sık yapıya sahip olan kürkü aslında köpeğinizi dış tehlikelerden koruyan bir bariyer görevi görmektedir.

Tüyler vücudun tamamında bukleli değildir. Bu köpeklerin tüyleri yüz bölgesinde, arka bacaklarda ve bacakların ön kısmında düzdür. Zarif bir görünüme sahip olan Curly Coated Retriever köpekleri ayrıca çevik ve sportif bir yapıdadır. Kaslı bir vücut tipleri olsa da bu onları kilolu ya da aşırı iri göstermez. Zarif görünümlerinin altında son derece dayanıklı ve kuvvetli bir vücut yatmaktadır.

Curly Coated Retriever Köpek Bakımı

Orta derecede tüy döken Curly Coated Retriever köpeklerinin tüylerinin haftada birkaç kez olacak şekilde taranması gerekir. Bu sayede tüylerde meydana gelebilecek olan dolanmalar önlenebilir, tüylerin genel temizliği sağlanabilir ve dökülen cansız tüyler de bu sayede kolay şekilde toplanabilir. Cansız tüyler köpeğinizin sağlıklı tüylerinin üzerinde mat, cansız ve soluk bir katman oluşturacağı için köpeğinizin de solgun görünmesine neden olabileceği için düzenli tarama ile tüylerin kendi sağlıklı görünümünü iyi şekilde yansıtması mümkün olabilecektir. Köpek tüy bakımı için köpek tarağı kullanmanız gerekir.

Bukleli tüyleri nedeniyle profesyonel tüy tıraşlanmasına ihtiyaç duyan bu köpeklerin tüylerini kendiniz kesmek isterseniz tıraşlamanız önerilmez. Evde tıraşlamaktansa köpeğinizi bir köpek kuaförüne götürmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede tüylerin kendi özelliğini kaybetmeden uygun boyutlarda kısaltılmasını sağlayabilirsiniz. İşlemi kendiniz yapmak istiyorsanız; köpek tıraş makinesi kullanmanız yeterli olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labrador Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Banyo ihtiyacı yüksek olan Curly Coated Retriever köpeklerinin tüylerinin kirlendiğini gördüğünüz zaman onu banyoya sokmanız gerekebilir. Büyük ırk olduklarından dolayı sürekli banyo yaptırmanız sizi zorlayabilir. Köpeğinizi zaman zaman kuru şampuanlar ile yıkamanız daha az zahmetli şekilde iyi bir tüy temizliği sağlamanıza yardımcı olabilecektir. Köpek şampuan çeşitleri için TIKLAYINIZ!

Köpeğinizin genel temizliği ve bakımı sırasında tırnaklarını kesmeniz gerekir. bu sayede tırnakların uzayarak bir yere takılıp kırılmasını ya da kopmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca uzayan tırnaklar hem köpeğinizin kendine zarar vermesine yol açabilir hem de etrafındaki kişi ve objelere hasar vermesine yol açabilir. Köpeğinizin tırnaklarının uzadığını fark ettiğinizde bir köpek tırnak makası ile uygun boyutta kesmeniz gereklidir.

Köpeklerin bakımlarının içindeki en önemli kısımlardan biri de dişlerin fırçalanmasıdır. Hem mamalardan dolayı hem de köpeğinizin ağzındaki çeşitli rahatsızlıklardan dolayı meydana gelebilen her türlü ağız kokusunun önlenmesi ancak dişlerin düzenli şekilde fırçalanması ile mümkün olacaktır. Bu sırada köpeğinizin dişlerinde plak, tartar ve çürük oluşumunu da düzenli fırçalama sayesinde önlemeniz mümkündür. Köpek diş fırçaları ve köpek diş macunlarını tercih ederek etkili temizlik sağlayabilirsiniz.

Curly Coated Retriever Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Özellikle de çocuklarla çok iyi şekilde anlaşabilen Curly Coated Retriever köpekleri herkesle kısa sürede iyi dostluklar geliştirebilecek bir karaktere sahiptir. bu köpekler diğer evcil hayvanlarla ve farklı ırk köpekler ile de iyi şekilde iletişim kurup kısa sürede dost olabilirler. Ayrıca köpeğinizi erken yaşta sosyalleştirmeniz de onun etrafa karşı daha dost canlısı bir yaklaşıma sahip olmasına katkı sağlayabilecektir.

Köpeklerin sosyalleşmesi için sadece diğer köpeklerle oynaması gerekmez. Bu nedenle de köpeğinizin çocuklarla ve diğer evcil hayvanlar ile de oynamasına izin vermeniz aslında onun sosyal gelişimi için önemlidir. Onlarla oyun oynamak köpeğinize keyif vereceği gibi sağlıklı sosyal etkileşimler kurabilmesine de yardımcı olabilecektir.

Curly Coated Retriever Köpeklerde Beslenme

Özellikle de göz problemlerine olan yatkınlıkları nedeniyle Curly Coated Retriever köpeklerinin yüksek vitamin içerikleri ile beslenmesi önerilir. Bu köpeklerin A, B, D ve E vitaminleri bakımından zengin olan mamaları ile beslenmesi, göz problemlerine yakalanma olasılıklarını da en aza indirebilecektir. Köpeğinizin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için mamasının içeriğinin de doğal olması gerekir. yapay tatlandırıcı, koruyucu, kimyasal katkı ya da renklendirici gibi ürünleri içeren mamalardan uzak durmanız son derece önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bichon Yorkie Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Köpeklerin kendilerine has bir beslenme programı olması gerekir. Irk özelliklerine, günlük aktiflik miktarına, kilo ya da yaşa bağlı şekilde beslenme programları oluşturulmaktadır. Tüm bu etkenler baz alınarak bir beslenme programı oluşturulduğu zaman köpeğinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi mümkün olabilir.

Köpeklerin beslenmelerinde her türlü gıdanın iyi şekilde tüketilmesine dikkat etmek gerekir. Örneğin doğal protein kaynaklarını içeren mamalara yönelmeniz en sağlıklısı olacaktır. Et ya da tavuk gibi ürünlerden gelen doğal proteini tüketen köpeğiniz çok daha iyi şekilde beslenebilecektir.

Köpeğiniz için kişiselleştirilmiş bir beslenme programı almak isterseniz veterinerinize danışmanız gerekir. Bu sayede köpeğinizin genel yatkınlıklarına, sahip olduğu rahatsızlıklara, mamaların içeriğine ve köpeğinizin tüm özelliklerine uygun olacak mamayı ve beslenme düzenini de veterinerinize sayesinde belirleyebilirsiniz. Besleyici köpek mamaları için online pet shop mağazamıza göz atabilirsiniz.

Curly Coated Retriever Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Uysal ve zeki karakterleri ile öne çıkan bukleli Curly Coated Retriever köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Curly Coated Retriever Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Genel olarak kalça displazisi, göz problemleri ve epilepsi rahatsızlıklarına yatkınlığı olan Curly Coated Retriever köpeklerinin kontrollerinin aksatılmaması son derece önemlidir. Bu köpeklerin beslenmelerinde de göz sağlıklarını destekleyecek yiyeceklere öncelik vermek gerekir. bu sayede olası göz problemlerinden uzak kalmak mümkün olabilecektir.

Curly Coated Retriever Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 8 – 12 yıl kadar ömre sahip olan Curly Coated Retriever köpeklerinin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için hem sosyal hem de fiziksel anlamda aktif olması gerekir. bakımları iyi şekilde yapılan Curly Coated Retriever köpeklerinin sağlıklı ve rahatsızlıklardan uzak bir yaşam sürmesi mümkündür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.