Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Balıklarının Bakımı Nasıl Olmalı?

09.07.2022
667
Abone Ol 
Akvaryum Balıklarının Bakımı Nasıl Olmalı?

Akvaryum balıklarının bakımı büyük bir titizlik ve özen gerektirir. Evde balık bakmayı planlıyorsanız; bunu doğru bir şekilde yapabilmek adına uymanız gereken birçok farklı kural var. Akvaryum balıklarını beslemek, akvaryumu temizlemek ve bakımını yapmak, bunlardan en önemlileridir.

Akvaryum İçin Hangi Balıklar Alınmalıdır?

Akvaryum Balıklarının Bakımı

Akvaryum balıklarının bakımı konusuna geçmeden önce, hangi tür balıklar seçebileceğinizden bahsedelim.

Akvaryum suyunun soğuk su ile düzenli olarak yenilenmesi ve diğer bakım işlemleri ile balıkların sağlıklı kalması sağlanmalıdır. Ev akvaryumunda en çok tercih edilen balıklar beta balığı, melek balığı, Japon balığı olmaktadır. Bu balık türleri suyu ısıtmanın gerekli olmadığı akvaryumlarda yaşayabilirler. Suyun kimyasal değişimlerini diğer balıklara oranla daha iyi tolere edebilirler. Genellikle diğer balıklardan daha dirençlidirler.

Bunlar haricinde ciklet balığı, discus balığı, sarı prenses balığı, siyah moli balığı gibi cinsleri de tercih edebilirsiniz.

Balıklar Ne Sıklıkla Beslenmeli?

Akvaryum Balıklarının Bakımı

Akvaryum balıklarının bakımı söz konusu olduğunda en önemli husus elbette beslenmedir. Dorado gibi bazı balık cinsleri yalnızca bir dakikada yiyebilecekleri kadar beslenmelidir. Diğer yandan farklı beslenme düzeni gerektiren balıklar da vardır.

Balıkların aşırı beslenmemesi gerekir. Bundan dolayı her balık cinsinin beslenme gereksinimleri hakkında bilgili olmalısınız. Balıklar genellikle günde ortalama iki defa üç dakika içinde yiyebilecekleri kadar yemle beslenirler.

Hatta Japon balıkları iki hafta kadar yemsizliğe dayanabilir. Ama diğer balık cinsleri mutlaka her gün balık yemi tüketmeliler. Balık yemi seçiminde dikkat etmeniz gereken detay ise balığın cinsidir. Örneğin Japon balığı besliyorsanız Japon yemi, discus balığı besliyorsanız da discus yemi gibi balığa özel yemlerden edinmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum İçin Önemli Malzemeler

Akvaryumda Olması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?

Akvaryum Balıklarının Bakımı

Akvaryum balıklarının bakımı için akvaryum yeterince donanımlı olmalıdır. Akvaryum filtresi, akvaryum su düzenleyiciler ve akvaryum aydınlatma ürünleri gibi birçok malzeme de akvaryumda olmalıdır.

Akvaryumun donanımı, sahip olduğunuz balık sayısına ve akvaryumun boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Seçtiğiniz balıklara bağlı olarak farklı akvaryum ürünlerine de ihtiyacınız olabilir. Örneğin, tropikal balıklar uygun bir habitatın tadını çıkarmak adına akvaryum ısıtma ürünlerine gereksinim duyarlar. Fakat Japon balığı soğuk suları sever ve eğer Japon balığı bakacaksanız, bir ısıtıcı ürüne ihtiyacınız olmaz.

Balık yemi seçimine gelince, genellikle pul yem, tablet yem ve kurutulmuş canlı yem gibi seçenekler bulunmaktadır. Balığınızın beslenme ve sağlık ihtiyacına uyum sağlayan yemi tercih ederek, onun daha uzun süre yaşamasına ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Akvaryum Temizliği Nasıl Olmalı?

Akvaryum Balıklarının Bakımı

Akvaryum, balıkların ideal koşullarda yaşamasını sağlamak maksadıyla su değişimi ve ph seviyelerinin düzenli şekilde kontrol edilmesini gerektirir. Akvaryumun boyutuna ve sahip olduğunuz filtreleme düzenine bağlı şekilde haftada bir kez kısmi su değişimi yapmanız gerekir.

Akvaryum balıklarının bakımı için ayda en az bir kez akvaryumu iyi bir şekilde temizlemelisiniz. Bunun için akvaryum bakım ve temizlik ürünleri kullanabilir ve bu işlemi daha pratik ve etkili bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Aşırı beslenme, suyu hızla kirletebilir. Bu yüzden suyun kirlendiğini fark ettiğiniz anda mutlaka su değişimi ve temizlik işlemini gerçekleştirmelisiniz. Akvaryumun hijyenik olmaması, balıkların yaşamını riske atabilir ve hatta balıkların ölmesine yol açabilir. Bu yüzden akvaryum temizliğine çok dikkat etmelisiniz.

Akvaryumda sahip olduğunuz balıkların cinsi, gereksinim duyulan temel bakımı belirleyecektir. Yine de balıkların yaşamı için onlara en uygun ortamı sağlamalısınız. Bu nedenle beslenme, su kalitesi, akvaryum temizliği ve ph seviyesi gibi hususlara muhakkak dikkat etmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yeni Tank Sendromu Nasıl Önlenir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.