Akvaryum Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Bugünkü yazımızda sizlere akvaryum bakımı hakkında bilgiler veriyor olacağız. Akvaryum içerisinde balık ve diğer türlü su varlıklarını beslemek, günümüzde son derece popüler hale gelmiş olan bir aktivitedir. Meşakkatli bir uğraş olsa bile gün sonunda verdiğiniz emeğin karşılığını hep alırsınız.
Esasen biyolojik türdeki dengesi oturmuş olan, balıkları, bitkileri ve elbette dekore edilme süreci tamamlanan ve düzene giren bir akvaryuma bakım yapmak çok çaba harcamanızı gerektirmeyecektir. Ama balıkların sağlıklı olması ve akvaryumun da sağlam kalması açısından düzenli bir bakım yapmanız gerekir.
Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?
Akvaryum temizliği yapacağınız zaman ayda bir kez %25 oranında bir su değişimi yapmanız gerekecektir unutmayın. Mesela bu değişimi tamamen düzene oturtabilmeniz açısından her ayın son günü yapmayı görev edinin. Su değişimi esnasında ısıtıcının fişini de tedbir almak açısından çekin. Değişim sonrasında takmayı unutmamalısınız.
En az iki gün havalanan ve yirmi beş derecelik bir oda sıcaklığında içme ya da çeşme suyu kullanmanız doğru olacak demektir. Bakımlı olduğu müddetçe akvaryumu izlemekten aldığınız huzur da sürekli olarak devam edecektir. Hazırlamış olduğunuz akvaryumda sağlıklı bitki örtüsü yer alıyorsa akvaryum kumunu senelerce temizlemeseniz de olur.
Akvaryum Bakımı Konusunda Her Gün Yapmanız Gerekenler
Akvaryum bakımı konusunda her gün yapılması gereken şeyler de vardır. Balıklarınıza gün içerisinde iki ya da üç defa birkaç dakika süreyle bitirebilecekleri kadar yem vermelisiniz. Fazla yem verirseniz akvaryum çabuk kirlenir, balıklarınızın sağlığı da tamamen olumsuz yönde etkilenmiş olur.
Balıklarınızın davranışlarını ve iştahlı hallerini gözden geçirmeyi unutmayın. Herhangi bir anormal olay, rahatsızlık semptomu olarak görülebilir. Hasta olan bir balığı zaman kaybetmeden ufak bir karantina akvaryumuna aktarabilirsiniz. Gereken ilaçlamalar da bu ufak akvaryum içerisinde gerçekleştirilebilir.
Balıkların toplu halde yaşam sürdüğü büyük akvaryuma asla ilaç atmamanız gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim. İlaçların büyük bir kısmı akvaryumda yer alan yararlı türdeki bakterileri de öldürür ve biyolojik kökenli dengeyi tamamen bozabilir. Dikkatli olun.
Termometreyi gözlemleyerek suyun sıcaklığına bir bakın. Kaliteli olan bir ısıtıcı termostatın akvaryum sıcaklığını ayarladığınız ölçüde senelerce sabit tutması gerekecektir. Fakat ısıda büyük oynamalar görürseniz sebebini araştırıp ileride daha kaliteli olan bir akvaryum ısıtıcısı satın almayı düşünebilirsiniz.
Bu sebepler içerisinde ışıklandırma sistemi nedeni ile ya da direkt olarak güneş enerjisi aldığı için akvaryum belli zamanlarda ısınmaya başlayabilir. Su çıkışına bakıp filtrenin düzgün şekilde çalışıp çalışmadığından emin olmalısınız. Akvaryum içerisinde kaliteli olan bir filtrenin senelerce bozulma yapmadan ve tıkanmadan çalışması lazımdır. Akvaryum bakımı açısından bu son derece önemli bir durum olmaktadır.
Akvaryum Bakımı Konusunda Haftada Bir Kez Yapmanız Gerekenler
Sağlıklı olan bir akvaryum içerisinde suyun biyolojik dengesinin gerektirdiği durumlar sonucunda yosunlaşma meydana gelir. Yosunlanmış olan ön camları çizmeyecek çeşitte olan akvaryumlar için özel olarak tasarlanan mıknatıslı yapıdaki silecekleri kullanarak haftada bir defa temizlemenizi tavsiye ediyoruz.
Akvaryum Bakımı Konusunda İki Haftada Bir Kez Yapmanız Gerekenler
Akvaryum içerisinde birikmiş olan artık maddelerin kısmen atılarak eksilen minerallerin de tamamlanması için yüzde yirmi ila yirmi beş arasında bir oranda düzenli olarak su değişimi yapılması gerekir. Akvaryum hortumu yardımı ile akvaryum tankının suyunun yüzde yirmi ila yirmi beş kadarını boşaltın.
Bu suyu dip kısımdan çekip, akvaryum tabanında birikme yapan tortuları da temizlemeniz mümkündür. Boşaltmış olduğunuz suyun yerine doldurmak isteyeceğiniz, temiz bir kap içerisinde üzeri açık şekilde dinlenen suya, balık sağlığı açısından tehdit oluşturan klor ya da ağır metalleri yok etmek için kaliteli olan bir akvaryum su düzenleyicisi kullanmanız gerekmektedir.
Akvaryum içerisinde bol bitki olması, en çok da echinodorus olması suda eksilmekte olan demiri tamamlamak açısından dinlenmiş olan suya demirli sıvı gübre de ilave etmek yerinde bir hareket olacaktır diye düşünüyoruz. Tavsiye edilen kullanma talimatlarını her zaman ürünlerin üst kısmında görebilirsiniz.
Büyük denebilecek kadar geniş olan akvaryumlar içerisinde düzenli olarak su değişimi ayda bir kez yapılsa da yerinde olur. Önemli olan şey, su değişimlerini belli bir periyod dahilinde gerçekleştirmek olacaktır. Aksi şekilde balıklar da düzensiz olan su değişiminden olumsuz şekilde etkilenir. Hastalıklar artacaktır.
Akvaryum Bitkileri Nasıl Budanır?
Akvaryumun arka tarafına dikmiş olduğunuz ve hızlı bir şekilde uzayan, tek gövdeden yaprak vermesiyle bilinen bitki çeşitlerini su yüzeyine çıktıkları zamandan itibaren budamalısınız. Bitkilerin gövde kısımlarını tepeden on beş yirmi cm kadar aşağıdan kesip akvaryumun tabanına gömebilirsiniz. Bir zaman sonra kendiliklerinden köklenirler.
Akvaryum Ön Filtresinin Temizlenmesi Nasıl Yapılmalıdır?
Akvaryumların bazılarında, esas olan filtrenin uzun zaman boyunca tıkanmadan çalışmayı sağlamasına devam etmesi için kolay şekilde temizlenen ön filtre düzeni kurulur. Bu bahsi geçen ön filtrenin de en azından iki haftada bir kez olacak şekilde suyla yıkanması gerekmektedir. Buna dikkat edilmesi önem taşır.
Akvaryum Bakımı Konusunda Ayda Bir Kez Yapmanız Gereken Şeyler
Akvaryum içerisinde lazım olan iki tane filtre yer alır. İçerisine eklenen filtrelere, iç filtreler denir. Dış kısmına eklenenlere de dış filtre deniyor. Piyasada birçok fitre çeşidi bulunur. Filtrelerin büyük bir kısmında üç işlevi yerine getiren filtre malzemeleri yer almaktadır. Akvaryum bakımı konusunda bu yazıda bahsettiklerimizi dikkate aldığınız zaman hiçbir sorunla karşılaşmayacağınıza emin olabilirsiniz.