Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryumda Yağ Oluşumu ve Sebepleri

18.04.2023
863
Abone Ol 
Akvaryumda Yağ Oluşumu ve Sebepleri

Akvaryumda yağ oluşumu meydana gelebilir. Akvaryumunuzun temiz ve bakımlı olması, hem içinde yaşayan canlıların sağlığı hem de dışarıdan bakıldığı zaman insanlarda bırakacağı izlenim açısından önem arz eder. Bu sebeple akvaryum suyunun temizliğine dikkat etmek gerekir.

Akvaryumda Yağ Oluşumu Nedir?

Akvaryumda Yağ Oluşumu

Akvaryum suyu hangi yönden bakılırsa bakılsın içindeki canlılar net bir şekilde görülmeli ve suda herhangi bir bileşen öne çıkmamalıdır. Bu durum, suyun sağlıklı olduğunu kanıtlar. Fakat sağlıksız bir akvaryum suyunda pek çok sorun oluşabilir. Bunlardan biri de akvaryumda yağ oluşumu. Akvaryumun yüzeyinde kabarcıklar görüyorsanız; akvaryum suyunun hijyenik olmadığını anlayabilirsiniz.

Bu problem çoğunlukla suda bulunan bileşiklerin su yüzeyine yapışmasından kaynaklanır. Kabarcıkları yok etmek için akvaryum su değişimi yapmak önem arz eder. Akvaryum suyu ile yaşanan problemlerden biri olan akvaryum yağ oluşumu, iki farklı şekilde görülebilir. Bunlardan birisi dokunulduğunda dağılan yağlanmadır. Diğeri de dokunulduğu zaman kalıp biçiminde kalan ve dağılmayan yağlanma türüdür.

Akvaryumda Yağ Oluşumu Nedenleri Nelerdir?

Akvaryumda yağ oluşumu bazı sebeplerden kaynaklanır. Bu problem, akvaryum canlılarının yaşamını ve sağlığını riske atar. Çünkü akvaryumun yüzey bölümünde biriken yağ, atmosfer ve su arasındaki sirkülasyonu engeller. Bu da akvaryumdaki canlıların havasız kalmalarına ve doğal olarak ölmelerine yol açar. Akvaryumdaki yağ birikintileri sudaki yararlı bakteri kültürünü de olumsuz etkiler.

Dağılan yağ tabakası, genel olarak geçici bir duruma işaret eder. Ancak yağ birikintisi dağılmıyor ise bu detay, yağlanmanın yeniden oluşacağını gösterir. Akvaryumda yağ oluşumu nedenleri ise şunları kapsar:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı,Bakımı ve Beslenmesi

Balıkları Aşırı Yemlemek

Her canlıda olduğu gibi balıkların da sağlıklı olmaları için belirli düzeyde yağa gereksinimi vardır. Bu nedenle de balık yemleri bir miktar yağ barındırır. Özellikle de hayvansal protein açısından yoğun olan balık yemlerinin yağ düzeyi biraz daha fazladır. Bu yağ içeren yemler, akvaryum yağ oluşumu için zemin hazırlayabilir. Aşırı yemleme sebebiyle tüketilmeyen balık yemlerindeki yağ ve proteinler suda erir ve balıkların nefes almalarını önler. Bu yüzden balıklarınıza her daim 3-5 dakika içinde tüketebilecekleri düzeyde yem sunmalısınız.

Balık Dışkısı

Akvaryumda yağ oluşumu sebeplerinden bir diğeri de balık dışkısı. Çünkü balık dostlarımızın sindirim sistemleri, yemleri sindirme aşamasında yağ üretir. Tüketilmeyen yağlar ise bağırsaklardan dışarı atılıp suya karışmış olur. Fakat temel neden balıkların dışkısı olsa idi bütün akvaryumlarda yağ birikim sorunu meydana gelirdi.

Bu aşamada önemli olan şey ise akvaryumdaki balık sayısıdır. Eğer ki, akvaryumunuzda balık sayısı çoksa, nitrojen döngüsü dışkıları parçalamak amacıyla yetersiz kalıyor ise yüzeyde yağlanma sorunu oluşabilir. Bu tür bir durumda akvaryumdaki balıklar başka bir akvaryum içine alınabilir ya da akvaryum filtre sistemi güçlendirilebilir.

Akvaryumdan Çıkarılmayan Cansız Balıklar

Kimi zaman gerekli akvaryum şartları oluşmadığında veya parazitler sebebiyle balıkların ölmesi söz konusu olabilir. Herhangi bir hata olmasa bile balık sadece ömrünü tamamladığı için de yaşama veda edebilir. Bu tür durumlarda ölü balıklar akvaryumlardan hızlı bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. Çünkü ölü balıklar, bir süre sonra bakteriler tarafından çürütülür. Bu ise yağ ve proteinlerin açığa çıkmasına yol açarak, akvaryumda yağlanmayı hızlandırır.

Akvaryumda Bakteri Kültürünün Bozulması

Akvaryumda yağ oluşumu sebepleri arasında bakteri kültürünün bozulması da yer alır. Özellikle de akvaryuma aşırı miktarda CO2 vermek, yüksek miktarlı su değişimi gerçekleştirmek, filtre malzemelerini çeşme suyuyla yıkamak ve derin dip çekimi yapmak, bakteri kültürünün dengesizliği ile sonuçlanır. Bu da akvaryum dengesinin bozulmasına ve yağlanmaya neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Betta Balığı Özellikleri Nelerdir?

Akvaryumun Yanlış Yere Konumlandırılması

Akvaryumda yağ oluşumu, akvaryumun konumuyla da ilgili olabilir. Çünkü havada uçuşan kimi tanecikler havadan daha ağırdır ve bir süre sonra yere konar. Örneğin, akvaryum mutfakta tutulacak ise yağ partikülleri suya konabilir ve yağlanma problemi oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına akvaryumu doğru bir yerde konumlandırmalısınız.

Akvaryumda Yağ Oluşumu Nasıl Önlenir?

Akvaryumda yağ oluşumu, bazı detaylara dikkat edilerek önlenebilir. Bunlardan biri, su yüzeyinde hareketlilik oluşturmaktır. Su yüzeyi hareketsiz olan akvaryumların yağ oluşumuna meyilli olduğunu söyleyebiliriz. Yağı önlemek için akvaryum hava motoru kullanabilirsiniz.

Akvaryumdaki yağlardan kurtulmak için akvaryum temizlik ürünleri ile temizlik gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca akvaryum filtre malzemeleri kullanarak iyi bir filtrasyon elde edebilirsiniz. Su değişimi ile de akvaryumdaki yağ yok etmeniz mümkün olabilecektir. Bunlara ek olarak; kaliteli balık yemleri tercih etmeyi de unutmamalısınız. Böylece su kalitesini optimal düzeyde korumuş olursunuz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.