Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Suyu Özellikleri: Akvaryum Suyu Nasıl Olmalı?

17.10.2022
578
Abone Ol 
Akvaryum Suyu Özellikleri: Akvaryum Suyu Nasıl Olmalı?

Akvaryum suyu özellikleri, akvaryum kuracaklar için bilinmesi gereken detaylardan biridir. Bu noktada akvaryum suyu nasıl olmalı sorusu öne çıkar. Akvaryum suyu, balıklarınız için en önemli çevresel bileşendir. Suyun kalitesinin iyi olması demek, balıklarınızın sağlıklı yaşayacağı anlamına gelir. Çünkü iyi su kalitesi ile onlara sağlıklı bir ortam yaratmış olursunuz.

Akvaryum Suyu Özellikleri Nasıl Olmalı?

İnsanlar dumanlı ya da ölümcül bileşenlerin olduğu bir odayı terk edebilir. Ancak balıklar kapalı bir ortamdadır ve su zehirli ya da tehlikeli hale gelse bile kaçamazlar. PH, fosfat, nitrit ve amonyak gibi elementler hakkında bilgili olmak önemlidir. Bunların dengesi akvaryumda sağlanamadığında balıklar zarar görebilir. Akvaryum suyu özellikleri hakkında bilinmesi gerekenleri açıklayalım.

Akvaryum Suyu Özellikleri

1. Amonyak Zehirlenmesi

Amonyak, balık metabolizmasının doğal atık bileşenidir ve suda biriktiği taktirde balıklar için çok zararlıdır. Balıklarınız ölmeye başladıysa ya da balıklarınız hastaysa; olası bir neden de amonyak değerinin artış göstermesidir.

Amonyak zehirlenmesi, sevimli balıkların en büyük katillerinden biridir. Bir akvaryum yeni kurulduğunda, balık atıklarını parçalayan faydalı bakteriler büyüme ya da döngü şansı bulamadan ortaya çıkar. Bununla beraber aynı anda birden fazla balık akvaryuma dahil edildiğinde de amonyak seviyeleri yükselir. Bu da amonyak artışını teşvik eder.

Akvaryum filtresi arızalıysa veya herhangi bir nedenle faydalı bakteriler su içinde kaybolduysa da amonyak seviyesinin yükselmesi söz konusu olabilecektir. Bu da sonuç olarak balıklar için büyük bir risk teşkil eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Betta Balığı Ömür Süresi Nedir?

2. Akvaryum Yosunu

Akvaryumda yosun büyümesi, her akvaryum sahibinin er ya da geç karşılaşacağı bir problem. Bazı alg büyümesi normal ve son derece sağlıklıdır. Akvaryumdaki oksijen seviyesine ve faydalı bakterilere katkı sağlar. Ancak aşırı alg büyümesi ise balıklar ve bitkiler için tehlikelidir. Aşırı aydınlatma, çok fazla balık yemi ve yetersiz su değişimi, suda nitrit ya da fosfat birikmesi nedeniyle yosunlardaki artışa yol açabilir.

3. Akvaryum Bulanıklığı

Akvaryum sahiplerinin karşılaştığı bir diğer sorun ise akvaryum bulanıklığı olur. Bunun birçok nedeni vardır. Çözüm yolu ise akvaryum su düzenleyiciler kullanmak ve düzenli su değişimleri yapmaktır. Aynı şekilde, akvaryum kum ve çakıl gibi malzemeler de bulanıklığa sebebiyet verebilir. Düzenli kum ve çakıl değişimi yapmak da bu aşamada önemlidir.

4. Büyük Su Değişiklikleri Balıkların Ölmesine Neden Olabilir

Akvaryum su değişimi önemlidir. Ancak büyük miktarda yapılan su değişimleri, balıkların ölmesine yol açabilir. Bir seferde değiştirdiğiniz su miktarı, kimyasal bileşimler, suyun sıcaklığı ve akvaryum PH değeri gibi durumlar, balıkları olumsuz anlamda etkileyebilir.

5. Akvaryumda Nitrit Zehirlenmesi

Nitrit zehirlenmesi, amonyak zehirlenmesinden sonra balıkların diğer katilidir. Akvaryum içinde nitrit seviyesinin yükselmesi, balıklarınızı öldürebilir. Amonyak seviyesi her yükseldiğinde bunu nitrit seviyesi takip eder ve aniden yükselen nitrit seviyesi ise balıkların ne yazık ki ölmesine yol açar. Akvaryum su düzenleyiciler ile nitrit seviyesini kontrol altında tutabilirsiniz.

6. Akvaryumda Fosfat Miktarı

Akvaryum suyu özellikleri, fosfat açısından da incelenmeli. Pek çok akvaryum sahibi farkında olmasa da akvaryum içinde fosfat da vardır. Fosfat bazen musluk sularında yer aldığı gibi balık yemleri içinde de olabilir. Akvaryum bakımı düzgün yapılmaz ise fosfat seviyeleri yükselir ve yosun büyümesine katkıda bulunur. Sonuçlar kötü bir görüntüye yol açmakla kalmaz aynı zamanda balıklar için de çok tehlikeli olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Küçük Akvaryumda Beslenebilecek Balıklar

7. Akvaryumda PH Seviyesi

Sudaki PH seviyesi, suyun ne kadar asidik ya da bazik olduğunu ölçer. PH terimi esasen hidrojenin gücü demektir. Bütün balıklar için uygun olan tek bir PH seviyesinden söz edilemez. Tuzlu su balıkları 8 ya da daha yüksek bir PH’ı kabul eder. Tatlı su balıkları için de 6 veya 7 PH seviyesi idealdir. Akvaryum PH ölçer ile bu seviyenin normal olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer PH seviyesi yüksek ise akvaryum PH düşürücü kullanarak bu problemi çözebilirsiniz.

8. Akvaryum Su Testleri

Akvaryum suyu özellikleri akvaryum su testleri ile anlaşılabilir. Akvaryum suyu özelliklerinin normal seviyelerde olması şarttır. Bunu anlamanın en kolay yolu ise akvaryum su testlerinin kullanılmasıdır. Akvaryumda bir problem var ise su testleri bizlere çok yardımcı olacaktır.

Su kalitenize ve hangi sorunları yaşadığınıza bağlı olarak test edeceğiniz parametreler de değişir. Örneğin, PH seviyesinde bir sorun yaşıyorsanız; akvaryum PH düzenleyici kullanıp kullanmamanız gerektiğini bu testler sayesinde öğrenebilirsiniz. Temel olarak, PH, nitrit, amonyak ve nitrat bileşenlerinin ölçülmesi tavsiye edilmektedir. Bunlar, suda biriktiği taktirde balıklar için risk oluşturur.

9. Akvaryum Suyu Sıcaklığı

Balıkların gereksinim duyduğu ortam sıcaklığı, balığın türüne göre farklılık gösterir. Bundan dolayı balığınızın ihtiyacı olan sıcaklığı ona sunmanız çok önemli. Akvaryum ısıtıcı ve akvaryum soğutucu gibi malzemelerle ideal ortam sıcaklığını yakalayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.