Akvaryum Suyu Bulanıklığı Nasıl Giderilir?
Akvaryum suyu bulanıklığı, balık besleyen birçok insanın karşılaştığı problemlerden biridir. Akvaryum suyu normal şartlarda berrak ve renksizdir. Fakat zaman zaman bulanık ya da renkli olabilir. Akvaryum suyunda kahverengimsi ve sarımsı bir görünüm genellikle bir problemin belirtisi olarak ortaya çıkar. Balıklarınıza daha sağlıklı bir ortam sağlamak adına bu tarz problemlerin nedenini belirlemeli ve bunları ortadan kaldırmak için çeşitli çözüm yolları aramalısınız.
Akvaryum Suyu Bulanıklığı Neden Olur?
Akvaryum suyu bulanıklığı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Bakteri
Akvaryumda aşırı bakteri büyümesi bulanıklığa yol açar. Bu durumda su grimsi veya koyu beyaz görünebilir. Bakteriler, suyu kahverengi ya da sarı gibi renklere dönüştürmez. Su ne zaman belirgin bir biçimde kahverengi ya da sarı renk alırsa, o zaman sorun bakterilerden ziyade çözünmüş organik maddelerden kaynaklanıyor demektir. Akvaryum suyunuz çok bulanıksa, birden fazla sorun bu duruma yol açıyor olabilir.
2. Çözünmüş Organik Bileşikler
Bulanık akvaryum suyuna genel olarak çözünmüş organik bileşikler sebep olur. Bunlar, suda parçalanan organik maddelerdir. Balık yemi atıkları, çürümüş yiyecekler, çürümüş bitki parçaları gibi bileşenler buna yol açabilir. Bu bileşenler ise balığınızın sağlığını riske atar. Çözünmüş organik bileşikler aynı zamanda akvaryumda kötü oluşumunu da teşvik edebilir.
3. Tanenler
Akvaryum suyu bulanıklığı tanenlerden dolayı da oluşabilir. Tanenlerin varlığı, çoğunlukla suyun kahverengi ve sarımsı bir hal almasına sebep olur. Tanenler aynı zamanda suyun PH dengesini de düşürür. Bazı balıklar için bu normal olsa da çoğu akvaryum balığı bu durumdan olumsuz etkilenir. Akvaryum ekipmanları arasında yer alan test kitleri ile akvaryumun su kalitesini ölçümleyebilirsiniz.
Akvaryum Suyu Bulanıklığı İçin Çözüm Yolları Nelerdir?
Akvaryum suyu bulanıklığı birkaç işlem ile yok edilebilir. İlk aşama suyu test etmek. Amonyak, nitriti, PH ve nitrat seviyelerini belirlemektir. Bu bileşenlerin seviyelerini normalleştirmek için akvaryum su düzenleyiciler kullanabilirsiniz.
Alt tabakada ölü bitkiler, yem artıkları, çürüyen bileşenler var ise akvaryum suyunu değiştirmelisiniz. Akvaryum filtresi normal çalışmadığı durumlarda da suyun renginde değişiklik olabilir. Bu aşamada akvaryum filtrenizi kontrol etmelisiniz. Filtrede tıkanıklık gibi durumlar var ise filtreyi temizlemelisiniz.
Amonyak ya da nitrit seviyeleri yükselirse, akvaryumdaki doğal bakteriler veya biyolojikler, toksinleri kontrol altında tutmak için yeteri oranda stabilize olmaz. Hem nitrit hem de amonyak, balıklar için öldürücü olduğundan, bunları azaltmak için çeşitli adımlar atmalısınız. Hızlı bir şekilde suyu değiştirmelisiniz. Yüzde 50 su değişimi yapmak ideal olacaktır. Su değişimi bitince amonyak ve nitrit testi yapmayı unutmamalısınız.
Akvaryumda çok fazla yenmemiş balık yemi artığı, çürümüş akvaryum bitkileri varsa bunların temizlenmesi gerekir. Akvaryum suyu köpürüyorsanız; su içinde çok fazla çözünmüş organik bileşen var demektir. Çürümüş bitkileri ve besin artıklarını temizlemeniz gerekir. Akvaryum temizlik ve bakım ürünleri ile akvaryumun güzelce temizlenmesini sağlamalısınız. Bu sayede akvaryumdaki zararlı bileşenlerden kurtulmuş olacaksınız. Akvaryum kum ve çakıllarını yenileyin. Filtre yavaş çalışıyorsa ya da görevini yerine getirmiyorsa; yeni bir akvaryum filtresi edinebilirsiniz.