Balıklarda Solungaçların İşlevi Nedir?
Balıklarda solungaçların işlevi oldukça önemlidir. Balıkların su altında nefes alabilmeleri için sudan çözünmüş oksijeni çıkarmaları gerekir. Bu aşamada devreye giren solungaçlar olur. Su, balığın ağzına girer ve sonrasında balık, suyu solungaçları boyunca dışarı atar.
Balıklarda Solungaçların İşlevi
Solungaçlar sudan oksijeni alır ve suyun solungaçlardaki kan damarlarından amonyak ve karbondioksiti uzaklaştırmasına izin verir. Solungaçlar belirli bölümlerden oluşur. Her birinin kendi içinde ayrı bir görevi vardır.
Bütün balıklar nefes almak için tamamen solungaçlarını kullanmaz. Bazı balık cinsleri, gereken oksijenin büyük bir kısmını deri yoluyla emer. Diğerleri ise su yüzeyinden hava solumak amacıyla gelişmiş akciğerlere ya da diğer yardımcı hava odalarına sahiptir. Bu cins balıklar, su yüzeyine erişemezlerse ölebilirler. Solungaçların bölümleri ve bu bölümlerin görevleri aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Balıklarda Solungaç Filamentleri ve Görevleri
Balıklarda solungaçların işlevi söz konusu olduğunda filamentler yani ipçiklerden de bahsetmemiz gerekir. Bunların, insanlardaki akciğerler gibi işlevleri bulunur. Oksijenin emilmesinden ve karbondioksitin dışarı atılmasından sorumludur. Solungaçlar aynı zamanda mineral iyonlarının seviyelerini ve kanın PH düzeyini ayarlar. Ayrıca amonyak şeklindeki nitrojenli atık atılımının birincil yeridir.
Aktif şekilde yüzen balıklar, oksijen emilimini en üst seviyeye çıkarmak için son derece gelişmiş solungaç filamentlerine sahiptir. Dipte yaşayan balıklarda ise daha küçük hacimleri emen solungaç ipçikleri bulunur.
Balıklarda Solungaç Kemerleri ve Görevleri
Balıklarda solungaçların işlevi, solungaç kemerleri bakımından da önemlidir. Pek çok balığın vücudunun her iki yanında üç ya da daha fazla solungaç kemeri konumlanır. Bu kemerler ise solungaç liflerini destekler. Yapısı kemikli ve kıkırdaklıdır. Her solungaç kemeri, arkada birleştirilen bir üst ve alt uzuvdan meydana gelir.
Kan damalarının yanı sıra solungaçlara da destek olur. Solungaçlardan çıkan atardamarlar, oksijen açısından zengin, az miktarda atık içeren kan barındırır.
Balıklarda Solungaç Tırmıkları ve Görevleri
Solungaç tırmıkları çok önemli işlevleri yerine getirir. Balıkların balık yemi yemesine destek olur. Kemikli bir çıkıntıdır. Şekilleri ve sayıları balığın cinsine göre değişir. Daha küçük avları yiyen balıklarda daha fazla sayıda daha ince, daha uzun solungaç tırmığı yer almaktadır. Büyük avları yiyen balıklarda ise geniş aralıklı solungaç tırmığı bulunmaktadır.