Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerin Göz Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerin Göz Hastalıkları Nelerdir?
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1989.00₺

1247.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele

Kedilerin göz hastalıkları oldukça yaygındır. Kedinin yaşı her ne olursa olsun, göz hastalıklarından muzdarip olabilir. Bazı kedi ırkları göz hastalıklarına daha yatkındır. Yine de bu tür rahatsızlıkların görülme riski tüm kedilerde vardır. Kedilerde yoğun olarak görülen göz hastalıklarının neler olduğunu açıkladık.

Kedilerin Göz Hastalıkları

Kedilerin göz hastalıkları

Kedilerde sık olarak görülen göz rahatsızlıkları şu şekilde açıklanabilir:

1. Kedilerde Göz Enfeksiyonu

Kedilerin göz hastalıkları söz konusu olduğunda en sık görülen problem, göz enfeksiyonlarıdır. Buna çeşitli parazitler, mantarlar, bakteriler ve virüsler neden olabilir. Bütün vakalarda olmasa da bazı durumlarda, göz enfeksiyonu belirtilerine burun akıntısı ve hapşırma da eşlik eder. Tedavi ise altta yapan sebebe bağlıdır. Hafif enfeksiyonlar çoğunlukla semptomatik bakım ile düzelmektedir. Bu süreçte kedi göz bakım ürünleri kullanmak önemlidir.

2. Kedilerde Kornea Ülseri

Kornea, gözün yüzeyinde ışığın geçirgen olduğu şeffaf bir doku olarak işlev görür. Kedilerde kornea ülserleri, yetersiz gözyaşı üretimi, yaralanma, enfeksiyon gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Göz yüzeyinde doku kaybı ile karakterizedir. Kedinin kornea ülseri var ise bulanık görebilir. Diğer semptomlar arasında akıntı, kızarıklık, şaşılık ve göz ağrısı yer almaktadır.

3. Kedilerde Göz Alerjisi

Kedilerin göz hastalıkları arasında bulunan göz alerjisi, sulu ve kaşıntılı bir durum ile kendini gösterir. Kedinin gözlerinin tütün dumanı, güçlü kokular ve toza maruz kalması sonucunda oluşabilir. Bu durumu tedavi etmek için kedinin gözlerini yıkama solüsyonu ile temizlemek işe yarayabilir. Yine de en doğru tedavi için veteriner desteği şarttır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Kulak Uyuzu Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

4. Kedilerde Göz Rengi Değişikliği

İris, kedi gözünün ortasındaki koyu tonlu göz bebeğini çevreleyen renkli doku kenarıdır. Normalde, bir kedinin göz rengi yetişkinlikte değişmez. İris melanozu ismi verilen bir durum, çoğunlukla orta yaşlı ila yaşlı kedi dostlarımızda görülür. Bu da irisin renginin değiştiğini gösterir. İris üzerinde noktalı benekler oluşabilir veya irisin rengi tam anlamıyla değişebilir. Ciddi vakalar irisin işlev bozukluğuna ve bazen de glokom adı verilen yüksek göz basıncına sebebiyet verebilir.

5. Kedilerde Glokom

Kedilerin göz hastalıkları arasında bulunan glokom da ciddi bir rahatsızlıktır. Göz sıvısı daimî olarak göz küresinin iç bölümünde üretilir ve buradan boşalır. Sıvı drenajı engellendiği zaman kedide göz tansiyonu durumu ortaya çıkar ve bu ise glokoma neden olur. Glokom, göz içindeki anatomik anormallikler, göz merceğindeki anormal kayma, tümörler, travma, enflamatuar bozukluklar, enfeksiyon ve daha pek çok sebepten kaynaklanmaktadır.

Glokomu olan kediler yüksek oranda acı çekebilirler. Kedi maması yemek istemezler veya kedi oyuncakları ile oynamayı reddederler. Kedinizin davranışlarında değişim fark ederseniz; onu bir veterinere kontrol ettirmelisiniz. Ayrıca, glokom acil bir durumdur. Hemen müdahale gerektirir. Kedinin göz tansiyonunu düşürmek için zamanında ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

6. Kedilerde Katarakt

Katarakt da kedilerin göz hastalıkları listesindedir. Mercek, gözün orta bölümünde konumlanır ve normal şartlarda berrak bir görünümdedir. Fakat bazen merceğin tümü ya da bir kısmı bulanık bir hal alır. Bu da katarakt geliştiğini gösterir. Kataraktlar, ışığın, gözün arka kısmına erişmesini engeller. Ciddiyetine bağlı şekilde kedinin az görmesine ve hatta körlüğe neden olabilir. Kedilerde katarakt ameliyatı ile bu problemden kurtulmak mümkündür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.