Köpeklerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde hastalık belirtileri bilinmelidir. Böylece köpeğin daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesi ve sağlığına kavuşması söz konusu olabilecektir. Köpek dostlarımız da tıpkı insanlar gibi hastalık belirtileri gösterebilirler ve tedavi olmaya gereksinim duyarlar. Köpekler hasta olunca bu durum davranışlarına yansıyabiliyor. Örneğin, havlama, iştahsızlık, davranış değişiklikleri gözlemlenebiliyor. Fakat, köpeklerin bazı hastalıklarını anlatamadıkları haller olabiliyor.
Köpeklerde Hastalık Belirtileri Neler?
Köpeklerde hastalık semptomları arasında şunlar sayılabilir:
- Köpeğin tuhaf hareketler içinde olması.
- Köpeğin yürümesinde değişiklik.
- Köpeğin karnında şişlik.
- Köpeğin diş etlerinin renginde farklılık.
- Köpeğin nefes almada problem yaşaması.
- Köpeğin bilincinin yerinde olmaması.
- Köpeğin nöbet geçirmesi.
- Köpeğin vücut ısısının 40 dereceyi geçmesi.
- Köpekte salya artışı.
- Köpekte uyuşukluk ve halsizlik durumları.
- Köpeğin bol miktarda su içme isteği.
- Köpeğin ishal olması.
- Köpekte kusma ve burun akıntısı.
- Köpek maması yemek istememe.
Yukarıdaki gelişmeler, köpeğin hasta olduğunu gösteren etmenlerdir.
Köpekler Hasta Olduklarını Nasıl Belli Eder?
Köpeklerde hastalık durumunda evcil hayvan bazı davranışları ile bunu belli etmeye çalışır. Bu davranışlar genel olarak şöyledir:
- Ses çıkarma: Köpekler genelde uğultu ve havlama şeklinde ses çıkarırlar. Bir sorunun habercisi olarak da bu davranışlar oluşabilir. Havladıklarında bazı şeyleri anlamayabilirsiniz. Ancak köpeğin hareketlerini takip ederek bir problem olup olmadığını fark edebilirsiniz.
- Aşırı uyuma: Hasta olan köpek dostlarımız ya aşırı tepki gösterirler ya da köpek yatağı üzerinde uzun saatler boyunca kalırlar. Köpeğin canı yandığı için normalden daha fazla uyuyabilir.
- Kendini temizleme gereksinimi: Köpeklerde sık olarak görülen tepkiler arasındadır. Sürekli olarak kendini yalayarak temizleme hareketleri de hastalık belirtisi olabilir.
Köpeklerde Görülen Hastalıklar Hangileri?
Köpeklerde hastalık, farklı şekillerde kendini gösterir. Köpeklerin sık olarak yakalandığı hastalıklar arasında şunlar sayılabilir:
- Kulak iltihabı: Bunun nedeni genel olarak tüylü köpeklerin aşırı ıslanmaları ve ıslak olarak vakit geçirmeleridir.
- Köpek gençlik hastalığı: Kalabalık yerlerde yaşayan hayvanlarda daha fazla ortaya çıkar. Bu rahatsızlığı engellemek için geç olmadan köpeğe aşı yaptırmak gerekir.
- Uyuz: Köpeklerde görülen deri hastalıklarındadır. Minik canlılar köpeklerin derisinde yaşayabilir. Kimi zamanda da bağışıklık sisteminin düşmesinden kaynaklanır. Köpeğin bağışıklık sistemini desteklemek için ona kaliteli köpek mamaları sunmak önem arz eder.
- Parazitler: Köpekler çiğ olarak tükettikleri besinlerden ve atıklardan dolayı parazit kapabilirler. Bu rahatsızlık köpeğin dışkısında da gözlemlenir.
- Eklem problemleri: Özellikle de diz ve kalça eklemlerinde oluşur. Köpeğinizi rutin olarak veterinere kontrol ettirerek, herhangi bir eklem sorunu olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bu hastalıklar ağırlıklı olarak yaşlı köpeklerde daha fazla görülür.
- Kanlı ishal: Yavru köpeklerin sık olarak yaşadığı bir rahatsızlıktır. Kusma, iştahsızlık, yüksek ateş, kanlı dışkı ve ishal belirtileri ile ortaya çıkar. Bu durumda hemen veteriner desteği almak gerekir. Hastalığın aşısı bulunmaktadır. Geç olmadan köpeğin aşılanması şarttır.
- Mide iltihaplanması: Beslenmeyle yakından ilgili bir hastalıktır. Köpekler aşırı mama yediklerinde veya az mama yediklerinde mide iltihaplanması oluşabilir. Pek çok farklı belirtisi vardır ve acil veteriner müdahalesi gerektirir.
Köpeklerde hastalık semptomları fark edildiği an, en kısa zamanda veterinerden yardım almak gerekir. Bu sayede köpeğiniz sağlığına daha kısa zaman içinde kavuşabilecektir.
Köpeklerin Hastalıklarının Anlaşılmadığı Durumlar Var Mı?
Kimi zaman köpeklerin göz bebekleri büyüyebilir. Bu tür durumlar sadece gözlerde meydana gelen bir hastalık belirtisi olabilir. Bazen de köpeklerin şaşı baktığı görülür. Bu tarz gelişmelerde şüphelenmek, yerinde bir hareket olacaktır. Ağrılar veya küçük rahatsızlıklar olarak düşünülen bazı durumlar da köpeklerin vücutlarında kitlelere yol açabiliyor. Ayrıca diş etlerindeki herhangi bir farklılık da anemi gibi rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Köpeklerde Ortaya Çıkan Tehlikeli Hastalıklar Hangileri?
Köpeklerde hastalık, kimi zaman tehlikeli durumları da beraberinde getirebilir. Köpeklerde zehirlenme, en sık görülen tehlikeli hallerden biridir. Distemper olarak bilinen ölümcül bir hastalık, zehirlenme ile ortaya çıkar. Köpekler dünyaya geldiklerinde anne sütünü ortalama 45 gün sonunda bırakırlar. Bu süreçte muhakkak aşılanmaları gerekir. Çünkü köpekler de insanlar gibi sarılık hastalığından muzdarip olabilir.
Sütten kesildikleri zaman köpeklerde grip de görülebilir. Bu durum ise onlar için ciddi bir tehlike arz eder. Bir başka rahatsızlık ise barınak hastalığı diyebiliriz. Solunum sistemini olumsuz anlamda etkilemektedir. Kalabalık ortamlarda bulaşabilir. En belirgin semptomlar ise burun iltihabı ve öksürüktür. Fark edildiği zaman kontrol altına alınması önemlidir.
Köpeklerde Hastalık Nasıl Önlenir?
Köpeğinizin hasta olup olmadığı ile ilgili şüphe yaşıyor iseniz onu veterinere götürmelisiniz. Köpeğinizin davranışlarındaki değişiklikler de hastalıkların belirtisi olabilir. Hastalıkların teşhis edilmesi ve köpeğe hızlıca müdahale etmek, onun genel sağlığını destekleyecektir. Tedaviye yanıt veren bir hastalık kısa zamanda tespit edilir ise köpeğiniz, eski sağlığına kavuşabilecektir. Bu yüzden de rutin veteriner kontrollerini de aksatmamaya özen göstermelisiniz.
Hasta Olan Köpeklere Evde Nasıl Müdahale Edilir?
Köpeklerde hastalık durumunda evcil dostunuzun acısını hafifletmek adına ona müzik dinletebilirsiniz. Zihinsel egzersizler de bu aşamada köpeği rahatlatacaktır. Bunun için köpek oyuncakları kullanabilirsiniz. Köpeğiniz hastalandığında onun için en iyi yöntemlerden biri de şüphesiz ki yoğun ilgidir. Sevimli dostunuza ilgi göstererek, hastalık sürecini daha kolay bir şekilde atlatmasına olanak tanıyabilirsiniz. Bu sayede köpeğinizin ruh hali de bir üst noktaya ulaşacaktır.