Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Kabızlık Belirtileri ve Nedenleri

Abone Ol 
Köpeklerde Kabızlık Belirtileri ve Nedenleri

Köpeklerde kabızlık yaygın bir sorun değildir. Fakat bir köpeğin kabız olması onu çok rahatsız edebilir. Bazen bu problem hafif şekilde atlatılır ve kendi kendine düzelir. Nadir de olsa durum ciddileşebilir ve tedavi edilmediği taktirde ölümcül bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Yaşlı köpeklerde sindirim sorunları oluşabileceği için ara sıra kabızlık durumu ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Kabızlık Nedir?

Köpeklerde Kabızlık

Kabızlık sorunu, günlük şekilde normal ve rahat olarak dışkıyı yapamama durumudur. Kuru ve sert dışkı kümelerinin dışkılama yoluyla atılamaması kabızlığın göstergesidir. Köpeklerde sık olmasa da kimi zaman görülebilen bir sağlık problemidir.

Köpeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Köpeğinizi düzenli olarak köpek tasması eşliğinde gezdiriyorsanız ya da dışarıda geçirdiği süreyi gözlemliyorsanız; muhtemelen evcil dostunuzun tuvalet alışkanlıklarının farkındasınız. Kabızlık sorunu olduğunda bunu hemen fark edebilirsiniz. Köpeklerde kabızlık belirtileri şunları içerir:

  • Bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve dışkılamanın olmaması
  • Kuru ve sert dışkılama
  • Kanlı dışkı
  • Köpek maması yemek istememe

Köpek dostunuzun bağırsak hareketlerinin düzenliliğinde bir azalma olması, kabızlığın ilk belirtisidir. Evcil dostunuz kabız ise garip bir duruşta uzun süre kalabilir ve dışkısını yapmakta zorlanabilir. Köpeğiniz iki günden fazla süre dışkı yapamazsa bu durum kabız olduğunu gösterir.

Kabız olan köpek, kuru ve sert bir şekilde dışkılayacaktır. Kabız olan bir evcil hayvanın dışkısı kanlı olabilir. Bunlara ek olarak kabız olan köpeğinizde şişkinlik meydana gelir ve kendisini tok hisseder. Bu ise köpek maması yeme isteğini azaltır.

Köpeklerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Birçok farklı faktör nedeniyle köpeklerde kabızlık sorunu meydana gelebilir. Bunlardan bazıları şu şekilde açıklanabilir:

  • Dehidrasyon
  • Yabancı cisim yutulması
  • Anormal doku büyümesinden kaynaklanan tıkanıklık
  • Prostat büyümesi
  • İnvajinasyon
  • Gastrointestinal motilite bozukluğu
  • Çeşitli ilaçların yan etkileri
  • Nörolojik ya da ortopedik problemler
  • Aşırı hareketsiz yaşam tarzı
  • Kalitesiz köpek maması tüketimi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  12 Maddede Tazı Grubu Köpek Irkları

Köpeklerde Kabızlık Teşhisi

Evcil hayvanınızın kabızlık sorunu 36 saat içinde düzelmezse, onu bir veterinere götürmelisiniz. Köpeğinizin durumunu değerlendiren veteriner, onu detaylı bir şekilde analiz etmek için fizik muayene yapacaktır. Kabızlığın şiddetine göre köpeğinize çeşitli ilaçlar reçete edilecektir.

Köpeklerde Kabızlık Tedavisi

Köpeklerde kabızlık tedavisi için veteriner hekim en uygun yöntemleri sunacaktır. Kabızlığın şiddeti fazla ise lavman gibi yöntemlerle bu sorundan kurtulmak mümkün olabilecektir. Köpeğin orta ve hafif şiddetli kabızlık sorunu için ilaçlarla beraber çeşitli uygulamalar da önerilebilir.

Örneğin, köpeğiniz sürekli olarak kuru köpek maması tüketiyor ise bu durum onun kabız olmasına sebebiyet verebilir. Evcil hayvanınıza konserve köpek maması da sunarak, yeterince lif ve su almasını sağlayabilirsiniz. Böylece köpeğinizin kabız olmasını engellersiniz.

Bazen köpeğinizin bağırsaklarının hareket etmesi bile kabızlık problemini çözmek için etkili bir yöntem olabilir. Bunun için köpeğinizin hareket etmesini sağlamalısınız. Daha az hareket eden ve kilo sorunu olan köpeklerde kabızlık yaygın bir durumdur. Bunun için örneğin köpek oyuncakları ile oynamasını sağlayarak, köpeğinizin aktif kalmasını teşvik edebilirsiniz. Böylece kabızlık gibi sorunlar yaşamasını önlersiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.