Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Papağan Kaç Yıl Yaşar?

Abone Ol 
Papağan Kaç Yıl Yaşar?

Birçok kişi, papağanlar hakkında önemli bir sorunun cevabını merak ediyor: Papağan kaç yıl yaşar? Evet, bugün sizler için bu sorunun detaylı cevabını açıklıyor olacağız.

Bazı papağanlar, avuç içi kadar bir boyuttayken bazıları da kedi büyüklüğünde olabiliyor. Bu tamamen ırka bağlı gelişen bir özellik olmaktadır. Farklı büyüklüklere sahip olan papağanlardan günümüze 279 çeşit papağan gelmiştir.

Büyüklükleri farklıdır. Yaşam süreleri de buna bağlı şekilde farklı olmaktadır diyebiliriz. Fakat yine de doğa ortamındaki hayattan farklı olarak evcil olan papağanlar daha uzun süreli olarak yaşamaktadırlar.

Bu nedenle papağan sahibi olan kişiler seneler boyunca kuşlarına bakım yapabilmek adına hazırlık içerisinde olmalıdır. Onlara her daim iyi bir hayat sunmanız gerekmektedir. Bunu sağlayamayacaksanız onu sahiplenmemelisiniz.

Papağanların Yaşam Süreleri Ne Kadar Olur?

Papağan kaç yıl yaşar?

Kırmızı Papağan

Papağanlar en az sahipleri kadar uzun zaman boyunca yaşayabilen hayvanlar olarak dikkat çekmektedir. Papağan kaç yıl yaşar sorusunun cevabı da tam olarak burada gizli olur.

Evcil olan papağan cinslerinin hayat süreleri doğada yaşayan papağanlara nazaran daha uzun olur. Bunun sebebi ise evcil olanların yırtıcı ve yabani hayvanlara yakalanma olasılığının olmamasından kaynaklanıyor diyebiliriz.

Evcil papağanlar iyi bakıldıkları için doğadaki papağanlara göre daha az hastalanır. Yaşam sürelerinin fiziksel manadaki büyüklükleri ile bağlantılı olduğunu da eklemiş olalım isteriz.

Her papağan çeşidinin yaşam süresi bakılma durumuna ve genetik özelliklerine göre şekillenir. Sene olarak bilgi vermemiz gerekirse de bunu papağan türüne göre sıralayabiliriz:

  • Afrika Gri Papağanları 40 ila 60 sene arasında yaşam sürebilir.
  • Muhabbet kuşları 5 ila 18 senelik bir ömür sürerler.
  • İspinozlar 5 ila 9 sene yaşarlar.
  • Amazon Papağanları 25 ila 75 sene yaşayabilirler. Çok uzun bir yaşam sürdüklerini söyleyebiliriz.
  • Caique Papağanı 50 sene yaşar.
  • Sultan yani cennet papağanı ise 10 ila 15 senelik bir yaşam sürmektedir.
  • Kanaryalar 10 sene yaşar. İstisnai durumlar yaşanabilir tabii.
  • Conure Papağanları 10 ila 30 senelik uzun bir ömür sürerler.
  • Güvercinler 15 sene yaşarlar. Evde bakılıyorlarsa daha uzun da yaşayabilirler.
  • Kakadu Papağanı ise 20 ila 30 senelik bir ömür sürmesi ile bilinir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sultan Papağanı Ne Zaman Konuşur? Nasıl Eğitim Verilmeli?

Papağanların Yaşam Sürelerine Tesir Eden Etkenler

Papağanların yaşam sürelerine tesir eden en önemli etkenlerden birisi de beslenme rutinleri olarak dikkat çeker. Bu duruma ilave olarak ise veteriner hekimin düzenli kontrolü ve zihinsel sağlıklarını örnek olarak verebiliriz.

Papağan kaç yıl yaşar sorusunun en önemli cevaplarını da bunlar oluşturur. Bir papağana ne denli iyi bakılırsa papağan o kadar uzun yaşayacak demektir. İdeal olan bir papağan kafesi, rahat bir ortam olmalıdır.

Kuşun kanatlarını rahat bir biçimde açabileceği kadar geniş bir kafes olması önemlidir. Tırmanma alanı olmalıdır. Temiz ve güvenli bir alan oluşturulması da büyük önem taşımaktadır.

Papağanlar güneş enerjisine ihtiyaç duyarlar. Tükettikleri besinleri iyi sindirmeleri de son derece önemli bir konu olmaktadır. Papağanların iyi şekilde beslenmeleri daha sağlıklı olmalarına zemin hazırlar. Hastalıkları da engeller.

Kaliteli bir beslenme programı içerisinde güvenilir bir papağan yemi her zaman için yer almak zorundadır diyebiliriz. Papağan yemlerinin içerisinde çekirdek, tahıl ve yemiş gibi birçok gıda yer alır.

Bu yemlere ilave olarak ise taze sebze ve meyve de vermeniz gerekecektir. Uzun ömre sahip bir papağanın her daim yeteri kadar protein, yağ, mineral ve vitamin alması gerekmektedir.

Bilinen birçok bilginin tam zıddı olarak papağanları ay çekirdeği ile beslememelisiniz. Bu son derece yanlış bir davranıştır. Papağan dostunuz ay çekirdeğini çok sevse bile bu çekirdekler fazla yağlıdır ve besleyici değerler açısından eksiktir. Papağan kaç yıl yaşar sorusunu böylece detaylıca yanıtlamış olduk.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.