Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlar Ne Sever? Tavşanların Sevdiği Yiyecekler Neler?

23.10.2021
3.376
Abone Ol 
Tavşanlar Ne Sever? Tavşanların Sevdiği Yiyecekler Neler?

Tavşanlar ne sever diyorsanız; tüm detayları sizler için derledik! İşte, tavşan dostlarımızın sevdiği ve büyük bir keyifle tükettiği yiyecekler ve dahası…

Tavşanlar Hakkında Genel Bilgi

Tavşanlar ne sever açıklamadan evvel tavşanlarla ilgili önemli bilgilerden söz edelim. Tavşanlar memeli hayvanlar arasında yer alan en sıcakkanlı canlılar olarak dikkat çeker. Gündüz uyuyup gece uyanık olma özellikleri ile hamsterlar ile benzerlik gösterirler. Tavşanlar gürültüden hiç hoşlanmaz.  Minik dostunuzun huzurlu bir şekilde yaşamasını istiyorsanız kafeslerini gürültüden uzak bir yere koymalısınız. Ayrıca, dostunuzun konforlu bir yaşam sürmesi adına ona ideal büyüklükte bir tavşan kafesi almalısınız.

Tavşanların ponpon şekilde kısa kuyrukları, iri gözleri vardır. Arka bacakları ön bacaklarından çok daha uzundur. Uzun, sarkık kulakları ve bıyıkları ile oldukça sevimli gözüken minik dostlarınızın yaşaması için oda sıcaklığı idealdir. 10 -12 yıl ömürleri olan tavşanların boyu 30-60 cm arasında değişebilir. Ağırlıkları ise 3-10 kilo arasındadır.

Kulakları oldukça gelişmiş olan tavşanlar, ortamdaki her sesi algılayabilirler. Bu nedenle herhangi bir tehlikeyi duydukları anda çok rahat kaçabilirler. Oldukça hassas olan minik dostlarımız elde sevilmekten hoşlanmazlar. Koku alma yetenekleri oldukça güçlüdür. Hatta minik dostlarımızın burunlarında dokunma hücreleri bile vardır.

Hamilelik süreleri yaklaşık 1 ay olan tavşanlar yılda 6-7 kez doğurabilir. Doğumlarında genel olarak 4 ile 12 tane yavru dünyaya gelir. Yavru tavşanlar 20 gün kadar annelerini emerler. Sonrasında memeyi kendi kendilerine bırakırlar. Bu süre geçene kadar annelerine muhtaç olarak yaşarlar. Yavru tavşanlara bir süre dokunmamak gerekir. Çünkü ona dokunduğunuz zaman sizin kokunuz ona geçer ve anneleri tarafından artık sahiplenilmezler. Tavşanların ergenliğe ulaşma süreleri 10 ay kadardır.

Tavşanlar Ne Yer?

Tavşanlar ne sever? Evde bir tavşan bakmak en az bir çocuğa bakmak kadar sevgi, ilgi ve özveri isteyen bir konudur. Nasıl çocuklarınızın beslenmesine dikkat ediyorsanız tavşanınıza da bu konuda özen göstermelisiniz. Tavşanlar otçul ve kemirgen hayvanlardır. Minik dostlarımızın en sevdiği yiyecekler ise marul, yonca, havuç salatalık gibi sebzelerdir. Sebzeler dışında tavşanlar için özel olarak satılan tavşan yemleri ile beslenirler. Su içmeleri sindirim sistemleri için oldukça önemli olan tavşanların günlük içmeleri gereken su miktarı 500 ml’yi bulur. Kemirgen sulukları ile tavşanınıza düzenli su sağlamayı ihmal etmemeniz gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kış Mevsiminde Hamster Bakımı İpuçları

Tavşanlar Ne Sever

Tavşanlar Ne Sever? Tavşanların Sevdiği Besinler Nelerdir?

Hemen hemen tüm yeşillikleri seven tavşanlar özellikle marul ve salatalığa bayılırlar. Bunların dışında tavşanlar için özel olarak üretilmiş yemlerle de beslenebilirler. Sahiplendiğiniz tavşan henüz küçükse, gelişimi için onu bu yemler ile beslemeniz çok daha doğru olacaktır. Yavru tavşanların beslenmesine çok daha fazla dikkat edilmelidir. Minik dostunuz 45 günü doldurana kadar anne sütüyle beslenmelidir. Eğer annesi emzirmiyorsa ya da herhangi bir sebepten dolayı anne sütü temin edemiyorsanız bunun yerine yonca ya da saman gibi kemirgen otları ile besleyebilirsiniz.

Tavşanların su ihtiyacını doğru bir şekilde karşılamak da çok önemlidir. Günde yaklaşık yarım litre su içen tavşanların mideleri oldukça hassastır. Bu yüzden de kendi yediğiniz besinlerden tavşanınıza vermeniz önerilmez. Aksi takdirde minik dostunuz hastalanıp ishal olabilir.

Tavşanların En Sevdiği Besinler

Otçul gruptan olan tavşanlar hemen hemen tüm bitki türlerini severler. En sevdiği besin marul ve salatalıktır. Bunların dışında yonca, saman ve havuca da bayılırlar. Tavşanların içgüdüleri ve koku alma duyuları çok gelişmiştir. Bu nedenle de doğada zehirli otları ayırt eder ve onları yemezler. Şimdi gelin tavşanlar ne sever detaylı olarak bakalım…

Tavşan Yemleri

Tavşan yemi, yavru ve yetişkin tavşanlar için oldukça ideal bir besindir. Üstelik minik dostlarımız bu yemlerin tadını çok severler. Bu yemlerin içinde tavşanınız için gerekli olan tüm vitaminler mevcuttur. Bazı yemler keçiboynuzu, yulaf, ay çekirdeği, arpa ve mısırdan oluşurken bazılarının içinde keten tohumu, deniz yosunu, havuç, aspir, probiyotik ve maş fasulyesinden oluşur.

Yeşillikler

Daha önce de bahsettiğimiz gibi tavşanların en sevdiği besin yeşilliklerdir. Eğer evinizde tavşanınız varsa ona belli aralıklarla yeşillik verebilirsiniz. Belli aralıklarla diyoruz çünkü fazla yeşillik yemek minik dostunuzun hastalanıp ishal olmasına neden olacaktır. Bu yüzden de yeşillikler, kuru ot ve samanlarla birlikte tavşanlara verilmelidir. Böylelikle minik dostlarımızın ishal olmasını engellemiş oluruz. Tavşanların en sevdiği yeşillikler, enginar yaprakları, marul, salatalık, taze çimenler, turp ve dereotudur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Lop Tavşanı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sebzeler

Tavşanlar, yeşillikler kadar sebzeleri de çok severler. Evinizde olan, yağlı olmayan her sebzeyi minik dostunuzla paylaşabilirsiniz. Tavşanların en sevdiği sebzeler, yeşil fasulye, Brüksel lahanası, lahana ve havuçtur.

Kuru Ot ve Gıdalar

Kuru ot ve gıdalar, tavşanların sindirim sistemleri için oldukça faydalı besinlerdir. Üstelik tavşanlar da tadını çok severler.

Tuz Tüketimi

Her canlı gibi tavşanların vücudunun da suya ihtiyacı vardır. Doğadaki yabani tavşanlar tuz ihtiyacını çok kolay bir şekilde karşılarken evdeki tavşanlar için bu durum pek mümkün değildir. Bu nedenle de minik dostunuza dozunu kaçırmamak şartı ile besinlerine iyot tuzu takviyesi yapabilirsiniz.

Tavşan Beslenmesinde Merak Edilenler

Tavşanlar ne sever açıkladık, şimdi tavşanların beslenme gereksinimleri hakkında diğer detaylardan bahsedelim. Tavşanların su içip içemediği oldukça merak edilen bir konudur. Evet, minik dostlarımız da su içer. Ancak tabii ki bizim kadar değil. Günde yarım litre su onlar için yeterli olacaktır. Tavşanınızın kafesine 1 litrelik su kabı koymalı, suyunu günlük olarak değiştirmeli ve kabı da sık sık yıkamalısınız.

Tavşanlar kuru ekmek yemeyi çok severler. Hatta onlara yeşillik vereceğiniz zaman ishal olmamaları için yanında kuru ekmek, saman gibi gıdalar vermenizi tavsiye ederiz. Aksi takdirde ishal olurlarsa, hayatlarını bile kaybedebilirler.  Unutmayalım ki minik dostumuzun vücudunun kuru gıdalara da ihtiyacı vardır. Tavşanlara yavruluk döneminde annesinin sütü dışında başka bir hayvanın sütü verilmemelidir.

Tavşanlar et ürünleri yemezler. Otobur oldukları için et ve süt ürünleri vücutlarına iyi gelmez. Sindirim sistemleri et ve süt ürünlerini sindirmek için uygun değildir. Tavşanlar 20 günlük olana kadar anne sütü ile beslenmelidir. Beslenemiyorsa içinde tavşanların ihtiyacı olan mineral ve vitaminler bulunan yemlerle beslenmelidir.  Minik dostlarınıza asla ama asla inek ya da keçi sütü vermemelisiniz. Son olarak soya fasulyesi, tavşanların büyümesini durdurabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ev Tavşanı Ne Yer?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.