Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlarda Cilt Hastalıkları

24.12.2022
534
Abone Ol 
Tavşanlarda Cilt Hastalıkları

Tavşanlarda cilt hastalıkları bilinmelidir. Herhangi bir hayvanın sağlığı mükemmel olduğunda ve dengeli bir şekilde beslendiğinde, derisi ve tüyleri bütün ihtişamıyla parlayacaktır. Ancak tavşanın beslenmesinde eksiklik varsa, tüyleri donuk, cansız görünür ve cildinde çeşitli rahatsızlıklar başlar.

Tavşanlarda Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Tavşanlarda Cilt Hastalıkları

Tavşan dostlarımızın tüy ve derisi hassastır. Bundan dolayı tavşan bakımı hususunda dikkatli olunması lazımdır. Tavşanlarda cilt hastalıkları şu şekilde sıralanır:

1. Tavşanlarda Tüy Akarları

Tavşanlarda en yaygın parazitler Cheyletiella ismi verilen akarlardır. Sadece mikroskop altında görülebilirler. Tüylerde ve ciltte kaşıntı ve dökülmeye neden olurlar. Tedavisi oldukça kolaydır. On beş günde bir 1 doz oral ilaç ile tedavi edilmektedir. İlgili ilaç ise veteriner tarafından reçete edilecektir.

2. Tavşanlarda Kulak Akarları

Tavşanlarda cilt hastalıkları arasında bir diğeri de kulak akarları olmaktadır. Tavşanlarda görülen bu deri hastalığında, tavşanın sürekli başını sallamasına neden olan belirgin kaşıntı ile birlikte kulaklarında kahverengi bir akıntı görülür ve rahatsızlıktan dolayı kulakta sarkma oluşabilir.

3. Tavşanlarda Bit ve Pire

Pire ve bit gibi diğer dış parazitler de sık olarak görülen sorunlar arasındadır. Pire ve bit durumunda veterinerin vereceği ilaçlar kullanılmalıdır. Tavşanın yıkanması önerilmez. Çünkü böyle bir durumda tavşanınız strese girebilir. Bakterilerin ortamda birikmesini önlemek için tavşan kafesi temiz tutulmalıdır. Kafesin içinde birikmiş tavşan yemi var ise bunlar alınmalı ve yerine taze yemler ve kemirgen otları konmalıdır. Aynı şey sebze ve meyveler için de geçerlidir.

4. Tavşanlarda Alopesi

Tavşanlarda cilt hastalıkları söz konusu olduğunda bir diğeri de alopesidir. Çoğu durumda bu cilt tahrişinden kaynaklanır, ancak stresten, beslenme yetersizliklerinden veya hamile dişilerin doğum yapmadan önce tüylü bir yuva oluşturmak için tüylerini yolmasından da kaynaklanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Tavşan Bakımı Hakkında Öneriler

Alopesi, normal mevsimsel tüy dökülmesinden ayırt edilmelidir. Normal tüy dökülmesinde bir miktar tüy dökülür ama kellik durumu oluşmaz. Çözüm, ölü tüyleri gidermek için fırçalama sıklığını artırmak ve böylece tüy yumaklarının oluşmasını önlemektir.

5. Tavşanlarda Miksomatoz

Sivrisinek, sinek, pire ve keneler yoluyla veya hasta tavşanların salgılarıyla temas yoluyla bulaşan Myxoma virüsünün farklı bir versiyonudur. Avrupa tavşanlarında %30 ile %99 arasında oldukça yüksek bir ölüm oranına sahiptir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.