Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryumda Yeni Tank Sendromu Nedir?

18.03.2023
800
Abone Ol 
Akvaryumda Yeni Tank Sendromu Nedir?

Akvaryumda yeni tank sendromu, akvaryum sahipleri tarafından bilinmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkar. Yeni dizayn edilen bir akvaryumda her bir detaya dikkat edilmeli ve sağlam bir ekosistem oluşturulmalıdır.

Akvaryumda Yeni Tank Sendromu Ne Anlama Gelir?

Akvaryumda Yeni Tank Sendromu Nedir?

Bir binanın temeli sağlam olmadığı takdirde ne kadar süsleme ve uygulama yapılırsa yapılsın dayanıksız bir yapı ortaya çıkacaktır. Aynı şey akvaryum kurulumunda da geçerlidir. Akvaryum oluştururken en başından dikkatli ve temkinli olursanız, her türlü problemin üstesinden gelebilirsiniz.

Akvaryum hobisine yeni başlayan bireylerin karşılaştıkları problemlerden biri de balık ölümleridir. Akvaryum kurulduktan sonra balıklar ilk birkaç gün içinde öldüğünde buna akvaryumda yeni tank sendromu ismi verilir. Bu durumun altında yatan sebep ise akvaryumun azot, yani nitrojen döngüsünde oluşan problemler nedeniyle nitrit veya amonyak düzeyinin yükselmesidir. Nitrit, balıklar için zehirli bir bileşendir. Nitrit düzeyi çok yüksek ise balıkların yaşamı tehlikededir.

Akvaryumda Yeni Tank Sendromu ve Nitrojen Döngüsü

Akvaryumlar kapalı ekosistemler olarak bilinir. Bu ekosistemin kalbi ise şüphesiz ki nitrojen döngüsü olmaktadır. Nitrojen döngüsü doğada kendiliğinden meydana gelmektedir. Eğer ki akvaryum ortamında bu denge yaratılmazsa, canlılar için yaşam söz konusu olmaz. Azot, balık yemi artıkları, balık dışkıları veya ölü balık ile akvaryuma girmektedir. Fakat azotun mühim bir bölümü balıkların böbrek ve solungaçlarıyla sıvı bir biçimde akvaryuma salınır.

Balık dostlarımız, yem tüketmelerinin sonrasında ciddi oranda zehirli amonyak salgılarlar. Suya salınan nitrojen, bakterilerce kısmen daha az zehirli bir bileşen olan nitrata dönüştürülür. Nitritse yine bakterilerce daha az zehirli olan nitrata dönüşür. Böylece balıkların yaşaması için son derece gerekli olan nitrojen döngüsü elde edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sarı Melek Balığı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Yeni kurulmuş akvaryum tanklarında nitriti nitrata dönüştürmek adına yeterli bakteri yer almadığından, nitrojen döngüsü tam olarak oluşmaz. Nitrojen döngüsünün kurulamadığı bir akvaryuma dahil edilen balıklar ise kısa zaman içinde ölürler. Akvaryumda yeni tank sendromu şeklinde isimlendirilen bu problemi yaşıyorsanız; bunun pek çok sebebi olabilir. Yeni tank sendromu sebepleri ise şöyle açıklanabilir:

  • Akvaryuma aşırı miktarda balık eklemek
  • Balıklara aşırı düzeyde yem vermek
  • Akvaryum suyu olarak klorlu su tercih etmek
  • Sudaki ani sıcaklık değişimleri
  • Aşırı miktarda ilaç kullanımı sonucunda oluşan kimyasal zehirlenmeler
  • Eski akvaryum kumunun yeni kum ile değiştirilmesi

Akvaryumda Yeni Tank Sendromu Nasıl Önlenir?

Akvaryumda yeni tank sendromu hem yeni başlayanların hem de tecrübeli kişilerin akvaryumlarını olumsuz anlamda etkilemektedir. Bunu önlemek için yapabilecekleriniz:

İlaç, Klorlu Su ve Dezenfektan Kullanmayın

Bakteri döngüsünde oluşan sorunlar çoğunlukla aşırı ilaç, dezenfektan ve klorlu su kullanımından kaynaklanır. Akvaryumda nitrojen döngüsünün bozulmaması adına klorlu musluk suyu kullanmadan önce suyu bekletmeli ve klorun yok olmasını sağlamalısınız. Akvaryum su düzenleyiciler kullanarak su kalitesini iyileştirebilirsiniz. Ayrıca ilaç ve dezenfektan gibi bileşenleri de kullanmamalısınız. Bunlar antibakteriyel nitelikte olduğu için azot bakterilerini yok eder.

Kısmi Su Değişimi Yapın

Düzenli olarak her hafta %10-30 arasında su değişimi yapmak, akvaryumdaki artık yemleri ve dışkıları akvaryumdan uzaklaştıracaktır. Böylece azot döngüsü teşvik edilecektir.

Filtreleri Sık Olarak Temizlemekten Kaçının

Akvaryum filtresi belirli aralıklarla temizlenmelidir. Bu aralık çok sık olursa nitrojen döngüsüne katkıda bulunan bakteriler yok olabilir. Filtre temizliği esnasında klorlu musluk suyu kullanılmamalıdır. Ayrıca filtre her daim çalışmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.