Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bichon Yorkie Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Bichon Yorkie Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Sahibine karşı son derece itaatkar bir köpek olan Bichon Yorkie köpekleri herkesle çok iyi şekilde anlaşabilen İngiltere kökenli köpeklerdendir. Her ortama ayak uydurabilen bu şirin köpekler, küçük ırklar arasında yer alır ve kimi zaman oyuncak ırk olarak da anılmaları mümkündür.

Bichon Yorkie Köpek Karakter Özellikleri

Herkesle çok iyi geçinebilen Bichon Yorkie köpekleri genel olarak yabancılar ile kısa sürede yakınlık kurabilen, başka köpekler ve evcil hayvanlarla ya da çocuklar da iyi şekilde geçinebilen köpeklerdendir. Dost canlısı karakterleri, onların insanlara kolayca kendilerini sevdirmelerine yarar. Yani bu köpekler hem kendilerini yabancılara kolayca sevdirebilirler hem de yabancılarla iletişim kurmaktan keyif alırlar. Ayrıca oyuncu bir karaktere sahip oldukları için de çocuklar ve diğer köpeklerle iyi şekilde anlaşabilirler.

Eğitimi oldukça kolay olan Bichon Yorkie köpekleri hem zeki hem de anlayışlı köpeklerdendir. Bu köpekler yalnızca zeki olmalarından değil itaatkar olmalarından dolayı da kolaylıkla eğitilebilirler. Davranış, karakter, tuvalet eğitimi gibi pek çok eğitimi kolaylıkla alabilirler. Sahiplerine olan güvenleri yüksektir ve sahiplerini hayal kırıklığına uğratmak istemezler. Bu sebeple de Bichon Yorkie köpekleri sahiplerinin sözünden çıkmamak için ellerinden geleni yaparlar.

Koruma güdüsü pek yüksek olmasa da bu köpekler yine de sahiplerini olası tehlikelerden korumak için cesur şekilde hareket edebilirler. Küçük cüsselerine rağmen sahiplerine karşı olan bir tehdide cesur şekilde göğüs gererler. Yine de saldırgan değillerdir ve uysal karakterleri onların son derece sessiz ve sakin bir köpek ırkı olmalarını sağlar.

Bichon Yorkie Köpek Tarihçesi

Bu köpekler aslında Bichon Frise köpekleri ile Yorkshire Terrier ırklarının plansız şekilde çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmış olan bir ırktır. Yavruların sevimli yapısı ve karakter özellikleri nedeniyle sonrasında da çiftleşme devam etmiştir ve köpeklerin üretimi sürdürülmüştür. İngiltere kökenli olan bu köpeklerin genel anlamda bir ırk grubuna aidiyeti söz konusu değildir. Kendi başlarına bir ırktırlar ancak herhangi bir kulüp tarafından tanımlanmamıştır.

Bichon Yorkie Köpek Fiziksel Özellikleri

Küçük ve hatta oyuncak ırk olarak dahi anılan Bichon Yorkie köpeklerinin boyutları hem dişilerde hem de erkeklerde benzerlik gösterir. Erkek ve dişi Bichon Yorkie köpeklerinin yükseklikleri ortalama 23 – 31 cm aralığında değişiklik gösterebilir. Ağırlık olarak ise erkek ve dişi Bichon Yorkie köpeklerinin benzer ağırlıklarda olabileceği söylenebilir. Ortalama 3 – 6 kilogram olabilen ağırlıkları pek çok köpek için oldukça az olduğundan bu köpekler oyuncak ırk olarak da anılan ırklardan biridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Kemik Yer mi?

Tüyleri uzun olan Bichon Yorkie köpeklerinin tüy yapısı çift katmanlıdır. Bu tüy özelliği, su geçirmez karaktere sahiptir. Ayrıca çift katmanlı tüylerin alt tabakası sık tüyler ile kaplıdır ve dış tabakası da yumuşak, sık tüyler ile kaplıdır. Su geçirmez yapıdaki bu tüyleri ellediğinizde elinizde yumuşak ve sık bir tüy katmanı gelir. Kürk rengi değişiklik gösterebilir. Örneğin pas rengi, siyah – pas rengi, kızıl – beyaz, kaplan desenli – beyaz gibi pek çok farklı renk çeşitliliğinde olabilirler. Bu köpeklerin kürk renkleri canlıdır.

Bichon Yorkie köpeklerinin gözlerinin olduğu alan uzun tüyler ile kaplıdır. Kulaklar da sarkık duran, tepede konumlanmış durumdadır. Ayrıca kulakların da uzun tüyler ile kaplı olduğu söylenebilir. Bu köpeklerin patilerinden kulaklarına kadar her yerleri uzun ve sık tüyler ile kaplı olduğundan bir oyuncak köpeğe de benzetilmeleri mümkündür.

Bichon Yorkie Köpek Bakımı

Az tüy döken Bichon Yorkie köpeklerinin tüy bakımı için yine de çaba sarf etmek gerekir. Uzun tüylere sahip olan bu ırkın tüyleri hemen kirlenebilir ve tüylerin birbirine dolanması da olasıdır. Bu nedenle de köpeğinizin tüylerinin temizliğini ve sağlığını korumanız için her gün tüyleri fırçalamanız en iyisi olacaktır. Uzun tüylü köpekler için üretilen özel fırçalar ile köpeğinizin tüylerini taramanız en iyisidir. Kaliteli köpek tüy bakım fırçası için TIKLAYINIZ!

Köpeğinizin çift katmanlı bir tüy yapısı olduğundan dolayı sık sık yıkanması tüylerin özelliğine zarar verebilir. Sürekli olarak su ve şampuan ile yıkanması önerilmez. Yine de ayda bir kez olacak şekilde köpeğinize banyo yaptırabilirsiniz. Buna ek olarak ayda bir kez köpeğinizi tıraş etmeniz de gerekir. Tüyleri hızlı şekilde uzayan bu köpeklerin tüyleri gözlerini kapatabilir, rahatsızlık verebilir, patilerdeki tüyleri tozu ve kirleri toplayarak biriktirebilir. Ayda bir kez tıraşının yapılması bu köpeklerin hem temizliği hem de sağlığı için önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alman Kurt Köpeği Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Köpeğinizin diş temizliğini de düzenli şekilde gerçekleştirmeniz, onun ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcıdır. Bunun için de köpeğinizin için uygun olan diş fırçasını satın almanız, ona uygun olan diş macununu kullanmanız ve dişleri düzenli şekilde fırçalamanız önerilir. Ayrıca çeşitli köpek oyuncakları da köpeklerin dişlerinin temizliğine yardımcı olduğu için bu tip oyuncakları da tercih edebilirsiniz.

Bichon Yorkie Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Herkesle çok iyi iletişim kurabilen Bichon Yorkie köpekleri özellikle de çocuklar ve yabancılar ile çok iyi şekilde anlaşabilirler. Yabancı insanlar ile kaynaşma konusunda hiç problem yaşamayan bu ırk ayrıca oyuncu karakterleri nedeniyle de diğer köpeklerle ve çocuklar ile çok kısa sürede kaynaşabilirler. Bu köpeklerin oyuncu yönleri onları diğer köpeklerin oyunlarına dahil eder ve çocukların da ilgisini çeker. Aslında Bichon Yorkie köpekleri herkesle çok iyi şekilde anlaşabilen uyumlu, uysal ve sakin köpeklerdir.

Bichon Yorkie Köpeklerde Beslenme

Her köpeğin beslenme programının ona özel olması gerekmektedir. Bichon Yorkie köpeğinizin kendine ait bir beslenme programına sahip olması onun sağlığı için önemlidir. Ayrıca bu köpeklerin yaşına, ırkına, olası rahatsızlıklarına, sahip olduğu rahatsızlıklara, köpeğinizin günlük aktifliğine ve daha pek çok durumuna göre bir beslenme programı oluşturulması gerekir. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurularak doğru mama seçimi sağlanabilir.

Köpeğinizin vitamin ve mineral içeriklerini yeteri kadar alması onun hastalıklardan korunmasını ve sağlığının da desteklenmesini sağlar. Daha sağlıklı tüylere sahip olması için de vitamin içeriklerini tüketmesi önemlidir. Köpeğinizin bol su içmesi ve tek çeşit beslenmemesi de önemlidir. Hem kuru mamaları hem de konserve köpek mamaları tüketmesi köpeğinizin farklı lezzetleri denemesine yardımcıdır ve bu sayede farklı mamalardan farklı besin içeriklerini alabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Gastrit Nedir?

Bichon Yorkie Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sevimli görünümleri, hareketli ve oyuncu yapıları ile öne çıkan Bichon Yorkie köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Bichon Yorkie Hangi Alanda Başarılıdır?

Bu köpekler özellikle de şov alanında başarılı köpeklerdir. Şov alanlarında tercih edildiklerinde bakımlarının düzenli olması ve güzel görünümlerinin de sürekli muhafaza edilmesi gerekir. Koruma güdüleri çoban köpekleri kadar gelişmiş olmadığından bir koruma köpeği olarak tercih edilmeleri pek doğru olmayacaktır.

Bichon Yorkie Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Bu köpeklerin yatkınlığı olan herhangi bir hastalık mevcut değildir. Irksal anlamda yatkınlıkları olan bir hastalıklarının olmaması onların herhangi bir hastalığa yakalanmayacağı anlamına da gelmez. Bu nedenle de köpeğinizin sağlığını korumak için beslenme, bakım ve temizlik gibi her türlü duruma dikkat etmeniz önemlidir.

Bichon Yorkie Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 13 – 15 yıl kadar ömre sahip olan Bichon Yorkie köpeklerinin sağlıklı ve uzun bir ömrünün olması için köpeğinizin sağlığını korumanız, onun bakım ve temizliğini aksatmadan yapmanız gerekir. Ayrıca köpeğinizin kontrollerini de düzenli tutmanız, onun olası hastalıklarının erken dönemde bilinmesine yarar sağlar. Köpeğiniz ile geçirebileceğiniz uzun bir yaşam için onun sağlık ve mutluluğuna önem verirseniz beraber uzun yılları sevgi ve mutlulukla geçirebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.