Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Fanusta Bakılacak Balıklar Nelerdir? Fanusa Uyumlu Balıklar Hangileri?

01.05.2021
2.828
Abone Ol 
Fanusta Bakılacak Balıklar Nelerdir? Fanusa Uyumlu Balıklar Hangileri?

Balık beslemeye yeni başlayacaksanız, fanusta bakılacak balıklar nelerdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Fanusta bakılabilecek farklı balık çeşitleri mevcuttur. Kimi balıklar suyu çok hızlı şekilde kirlettiği, çok oksijen tüketimine ihtiyaç duyduğu ya da hızlı ve çok üreme güdüsüne sahip olduğu için fanusta bakılmaya uygun olmayabilir. Bu nedenle de geniş fanusların ya da akvaryumların tercih edilmesi önerilmektedir. Elbette ki fanusta bakılabilecek farklı balıklar da vardır. Peki, fanusta bakılacak balıklar hangileridir? Fanusta bakmak için uygun olan balıklara nasıl bir ortam yaratmak gerekir?

Fanusta Bakılacak Balıklar Hangileridir?

Fanuslar, çoğu akvaryum balığı için yeterli yaşam alanı sağlamaz. Pek çok insan, balıkları küçük kaselere koymanın, her ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken bir durum olduğunu düşünür. Çünkü bir fanusun yaşam ortamıyla birlikte gelen birçok zorluk vardır. Yine de bazı balıklar fanuslara uyum sağlayabilir.

Genel olarak, akvaryum ne kadar küçükse, orada yaşayan balıkları sağlıklı tutmak o kadar zordur. Küçük bir akvaryumda su kimyası ve sıcaklıklar çok daha hızlı değişebilir, bu da küçük akvaryumlardaki balıkların bakımını zorlaştırır.

Akvaryum balıkları ve küçük akvaryumlar, balıkları içlerinde tutmanın getirdiği zorluklar nedeniyle yeni başlayanlar için tavsiye edilmez. Bütçenizin ve alanınızın izin verdiği en büyük fanus ile başlamak en iyisidir.

Fanusta bakılabilecek balıklardan bahsederken genellikle akla Japon balığı gibi alışıldık balıklar gelir. Bu gibi farklı balıkların da fanusta bakılması mümkündür. Ancak yine de fanusun düzenli olarak temizlenmesi, balıkların daha iyi şekilde yaşayabilmesi için çok önemlidir. Çoğu zaman yemler ve balıkların kendileri de suyu kolaylıkla kirletebilir. Bu sebeple birkaç günde bir olacak şekilde suyu temizlemek gereklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum İçin Önemli Malzemeler

Japon Balığının Fanusta Bakımı

Fanusta bakılacak balıklar söz konusu olduğunda Japon balıkları ilk sırada yer alır. Fanusta bir Japon balığı bakmak isterseniz ona uygun boyuttaki fanusu tercih etmeniz önemlidir. Eğer onun boyutuna uygun olmayan küçük bir fanusu seçerseniz balığın alanın ı kısıtlar ve aynı zamanda da suyun çok kısa sürede kirlenmesine izin verirsiniz. Ayrıca balığınızın zamanla boyut olarak büyüyebileceğini de unutmamanız gerekir. Bu sebeple de onun büyüdüğü zaman da içinde rahat edebileceği bir fanusta olması önemlidir.

Japon balıkları genel anlamda sularını çok hızlı şekilde kirletmeleri ile bilinir. Bu nedenle de suyu birkaç günde bir değiştirmeniz onun sağlıklı ve temiz bir suyun için yaşamasına kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca bu suyun klor, nitrat, ağır metal gibi ürünlerden arındırılmış ve test edilmiş olması da çok önemlidir.

Beta Balığının Fanusta Bakımı

Beta balığı da tıpkı Japon balığı gibi fanusta bakılabilecek balıklar arasında yer alır. Evrimsel özelliğinden dolayı beta balığı çok sığ ve çok az miktardaki sularda bile çok iyi şekilde yaşayabilecek şekilde gelişmiş. Bu nedenle de akvaryum yerine fanuslarda dahi kaliteli bir yaşam sürebiliyor. Bu süreçte onun çok küçük bir fanusta olmaması da ayrıca yaşam kalitesini yükseltebilecek bir özellik.

Fanusta beta balığı bakımı her ne kadar kolay olsa da aslında onun akvaryumda da sağlıklı ve mutlı bir yaşam sürebileceği söylenebilir. Bunun temel nedeni de suyun çok çabuk kirlenebilecek olmasıdır. Bir ya da iki günde bir olacak şekilde suyun değiştirilmesi, beta balığının sağlığının da korunması için gereklidir.

Lepistes Balığının Fanusta Bakımı

Fanusta bakılacak balıklar arasında bir diğeri de lepistes balığı. Canlı renkleri ve eşsiz görünümü ile bulunduğu ortama farklı bir hava katan lepistes balıklarının bakımı da kolaydır. Fanusta bakımı sıklıkla tercih edilen bu balıkların narin yapılı olduklarını söylemek mümkündür. Bu nedenle de lepistes balığı bakıyorsanız onun için geniş bir fanus tercih etmeniz ve fanusun bakım ile temizliğini de düzenli şekilde yapmanız önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler 10 Tatlı Su Akvaryum Balığı

Dişi ve erkek lepistes balıkları bir arada bakıldığı zaman çok hızlı ve çok kısa zamanda bir ürerler. Bu nedenle de bir anda çok fazla yavrunuz olabilir. Bu durumda yavrular için ayrıca bir fanus kullanmanız gereklidir. Eğer balıkların sağlıklı şekilde büyümesi ve gelişmesini istiyorsanız bir akvaryum edinmeniz en iyisi olacaktır.

Albino Çöpçü Balığı (Corydoras) Fanusta Bakımı

Albino çöpçü balığı da fanusta bakılacak balıklar arasındadır. Çöpçü balıkları da fanuslarda beslenen balıklardan biridir. Bu balıklar genellikle dipten beslenen balıklar olduğu için fanus içinde yemlerden kaynaklanan pisliklerin ya da suya kirlilik veren yem parçalarının da ortadan kaldırılmasını sağlıyorlar. Yani aslında bir nevi kendi sularını da temiz tutabiliyorlar. Bu nedenle de fanusta bakıldıkları zaman diğer balıklar kadar çok su kirliliği yaşamıyorlar. Ancak yine de düzenli şekilde su değişimine ihtiyaç duyuyorlar.

Balığınız için en iyi akvaryum malzemeleri ve fanus çeşitleri ZOO’da!

Balık bakımı hakkında daha çok bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.