Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Hapşırma Neden Olur?

Abone Ol 
Köpeklerde Hapşırma Neden Olur?

Köpeklerde hapşırma, genel olarak sevimli bir görüntü oluşturur. Fakat köpeğiniz hapşırdığı zaman endişelenmeli misiniz? Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerin de hapşırması, burundaki basit bir gıdıklanmadan dolayı meydana gelir. Ama köpeğin sık şekilde hapşırması ise yaklaşmakta olan bir hastalığı işaret edebilir.

Köpeklerde Hapşırma Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Hapşırma

Köpeklerde hapşırma ara sıra oluşuyor ise endişe verici bir durum bulunmaz. Aslında köpekler için de çok normal bir davranış kabul edilir. Hapşırma birçok şeyi gösterebilir. Bundan dolayı köpeği iyi bir şekilde gözlemlemek önemlidir. İnsanlardan farklı olarak, köpekler, duygularını ifade etmek amacıyla da hapşırabilirler. Köpeklerde hapşırmanın önemli nedenleri şöyle sıralanabilir:

Yabancı Objeler

İnsanlar gibi köpek dostlarımız da burun deliklerini temizlemek için hapşırma davranışı geliştirebilirler. Koku çalışması, özellikle tazı ırkları için önemli bir eylemdir. Bu uygulama sırasında köpeğin burun deliklerine yabancı objeler kaçabilir ve bu durum ise köpeğin arka arkaya hapşırmasına yol açabilir. Polen, çim gibi bileşenler, köpeklerin burun deliklerine kaçarak onları gıdıklayabilir.

Alerjiler

Köpeklerde hapşırma davranışına neden olan bir diğer faktör de alerjiler diyebiliriz. Köpeklerin de alerjiden muzdarip olmaları yaygındır. Alerji durumunda köpeklerin kaşıntılı cilt ve kulak enfeksiyonu gibi belirtiler göstermeleri yüksektir. Ayrıca alerjisi olan köpeğin sıkça hapşırdığı da gözlemlenebilir. Çünkü bağışıklıkla ilgili süreçler, köpeklerin üst solunum yollarını etkileyebilir. Veterineriniz, köpekte alerji belirtilerini hafifletmeye destek olacak çeşitli ilaçlar verecektir.

Oynamak

Kimi zaman oyun esnasında köpeğinizin aniden hapşırdığını görebilirsiniz. Bu, köpek oyuncakları ile oynayan ya da herhangi bir etkinliğe dahil olan köpeklerde normal bir davranıştır. Bu durumda köpeklerde hapşırma, evcil dostunuzun mutlu olduğunu ve eğlendiğini ifade eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akbaş Çoban Köpeği Genel Özellikleri ve Karakter Yapısı

Tümörler veya Travmalar

Köpeklerde hapşırma, özellikle de evcil hayvanınız hapşırırken kan çıkarıyorsa ya da burnundan kan geliyorsa çok tehlikelidir. Bu gelişme, köpekte tümör ya da travma belirtisi olabilir. Hemen veteriner yardımı almanız gereken bir olaydır.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyonu bulunan bir köpek, burun kanallarındaki tıkanıklığı yok etmek amacıyla hapşırmaya başlayabilir. Mantar enfeksiyonları, virüsler ve bakteriler, bu tür bir probleme sebebiyet verebilir. Köpeğinizin üst solunum yolu enfeksiyonu var ise tüylü arkadaşınız köpek maması yemek istemeyebilir, göz ve kulak akıntısı geliştirebilir ve aktivite seviyesi düşebilir.

Köpeklerde Hapşırma Durumunda Ne Yapılmalı?

Köpeklerde Hapşırma

Özellikle de bazı belirtilerle beraber, aniden ve aşırı şekilde hapşırma oluşuyorsa, köpeğinizi bir veterinere kontrol ettirmeniz önem arz eder. Köpeğinizde hapşırmayla beraber şu belirtiler de varsa, mutlaka veteriner yardımı talep etmelisiniz:

  • İştah azalması
  • Hapşırmanın normal aktiviteyi engellemesi
  • Davranış ve aktivite seviyesinde değişimler
  • Yeşil ve sarı burun akıntısı
  • Burun kanaması
  • Öksürme
  • Göz ve kulak akıntısı
  • Donuk bakışlar
  • Ateş

Köpeklerde Hapşırma Tedavisi

Köpeklerin hapşırması sürekli ve sık olarak gerçekleşiyorsa, kesinlikle veterinerden yardım almak gerekir. Veteriner, evcil dostunuzu muayene edecek ve gereken tedavi seçeneklerini sunacaktır. Köpeklerde hapşırma tedavisi, probleme neyin neden olduğuna bağlı olarak değişmekle beraber, genelde bazı ilaçların alımını gerektirir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.