Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Old English Sheepdog (İngiliz Çoban Köpeği) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Old English Sheepdog (İngiliz Çoban Köpeği) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Old English Sheepdog köpek ırkı ile ilgili yazımıza hoş geldiniz. Haydi bu mükemmel varlıkları daha da yakından tanıyalım…

Karakter Özellikleri

Bu köpeklerin çoban köpeği olarak anılması, karakterlerini de belli eder. Kibar, sevecen olabilen bu köpek ırkı, sevdiği kişiler için her zaman korumacı davranır. En net özelliği ise sahiplenme duygusu olmaktadır. Akıllı ve sadık hareketleri çok ilgi çekicidir. Öteki köpeklere nazaran çok daha sevecen bir yapısı olmaktadır.

Sürüsünü gözleme ve yönlendirmesi ile alakalı olan içgüdülerini ailesi için de kullanan bir köpek ırkıdır diyebiliriz. Harika bir arkadaş olmasıyla dikkat çeker. Çocuklara karşı göstermekte olduğu hareketler de olumlu yöndedir diyebiliriz. Çocuklarla oyun oynamayı seven bir köpektir.

Çocuklarla kusursuz bir iletişim kurabilirler. Çocuklarla zaman geçirmeye bayılan bir ırktır. Fazla havlama davranışı göstermemeleri ile dikkat çekerler. Havlarlarsa sesleri hayli gür çıkar diyebiliriz. Biraz yavaş yürüyen köpeklerdir. Tüylerini savurarak yürüyüş yapmaya bayılırlar.

Tarihçesi

Old English Sheepdog

Çiçeklerin İçinde Bir Old English Sheepdog

Old English Sheepdog köpekleri, bilinen adıyla İngiliz Çoban köpekleri, on dokuzuncu yüzyıl içerisinde İngiltere dolaylarında ortaya çıkmasıyla bilinmektedir. Kökenleriyle ilgili araştırmacılar çok ayrı görüşler belirtmektedir. Bunlar içerisinde en sağlam olan düşünce ise Owchter isimli bir Rus olmuştur.

İngiltere dolaylarına da Baltık Denizi üzerinden geldiği biliniyor. Kısa kuyrukları ile dikkat çekerler. Ünlenmiş olan bu köpeklerin tüyleri çiftlikte kırpılır. Bu esnada sahipleri de yanlarında durur. Bu kısımdan anlayacağınız üzere son derece kabarık ve yoğun bir kürkleri vardır diyebiliriz.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpeklerin bir diğer ismi de Bobtail köpekleridir. Bu adı genetik manada kuyruksuz olmalarından alırlar. Bu da en ilgi çekici özelliklerinden biri olmaktadır. Kürk yapıları çift katmanlı olur. Uzun tüylere sahiptir. Kulakları ve gözleri tüylerle kaplı halde olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Diş Eti İltihabı

Bu nedenle eski zamanlarda koyun sahipleri bu koyunları kırptıkları esnada sıraya çoban köpeklerini de alırlardı. Onların da kürklerini kullanırlardı. Büyük boy köpek ırklarından biri olan Old English Sheepdog köpeklerinin omuz kısımlarından boyları elli altı ila altmış bir cm uzunluğunda olur.

Ağırlıkları da erkek ve dişi olanların yirmi yedi ila yirmi dokuz kilo arasında yer alır. Dişi olanlar erkeklere göre biraz daha zayıf olurlar. Bu durum her zaman için böyledir. Bedenleri iridir ve kare bir biçime sahip olmaktadır. Dengeli ve tamamen kaslı olan yapılarıyla dikkat çekmeyi başaran bir köpek ırkıdır.

Genetik manada kendilerine has biçimde boyun bölgelerinden sırtlarına değin bir yükselti görülür. Genel olarak renkleri gri ve mavi tonlarında seyreder. Kendilerine has bir yürüme biçimleri de olur. Ayı yürüyüşüne benzeyen bir biçimde yürüdüklerini rahatlıkla ifade edebiliriz.

Havlamaları öteki köpeklere nazaran biraz daha fazla olur. Yüksek bir havlama sesi vardır. Liderlik yaptığı sürüyü güttüğü esnada havlamaya başlar ve hayvanlara eşlik eder. Peki bu güzel köpeklerin bakımı tam olarak nasıl yapılmaktadır? İşte detaylarıyla Old English Sheepdog köpek ırkının bakımı…

Beslenme ve Bakımı

Bu köpeklerin en bilinen fonksiyonlarından biri haline gelen kürklerini gördüğünüz an aklınıza gelen ilk şey bakımının nasıl yapıldığı olacak demektir. Bu köpeklerin gereksinim duyduğu haftalık bir taranma rutini vardır. Bunun yanı sıra başka bir bakım istemez. Fakat ıslanmalarını engelleyin.

Islanırsa kötü kokular yayar ve kuruması uzun sürer. Bakteriler de ortaya çıkabilir. Sık ve uzun yapıda olan tüylerinin parlak ve tamamen sağlıklı olabilmesi için düzenli bir biçimde bakımını yapmalısınız. Tüylerini taramazsanız birbirine dolaşarak düğümlenir ve sorunlar meydana gelir.

Kalın tüylü olan köpekler açısından uygun görülen bir tarak ile köpeğinizin tarama işlemlerini yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra ağız hijyeni açısından dişlerini de fırçalamanız gerekmektedir. Vücudu çok iridir ve sağlıklı bir yaşama gereksinim duyar. Bu sağlıklı yaşamı ise aktiviteler ve düzgün beslenme ile sağlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Çocuklarla En İyi Anlaşan Köpek Irkları

Kaliteli kuru köpek mamasının yanı sıra farklı bir mama kullanmanızı asla tavsiye etmiyoruz. Bunun nedeni ise kilo almaya yatkın bir köpek ırkı olmasıdır. Bu kurala uymazsanız sağlıksız beslenmesine yardım etmiş olursunuz. Mama seçimi yaparken köpeğinizin ırkına, yaşına, sağlık durumuna ve kilosuna bakmanız gerekir.

Sağlık

Bu köpekler hemen hemen on ila on iki sene arasında bir yaşam sürerler. Yavru olan bir köpeği evlat edindiğiniz zaman ilk işiniz işitme testini yaptırmak olmalıdır. Çünkü bu köpeklerin büyük bir kısmı sağırlıktan mustarip olmasıyla bilinmektedir. Heterokromiya göz hastalığı bu köpeklerde sık görülen bir şeydir.

Gözlerinin biri kahve biri mavi olabilir. Yaşayabilecekleri bir diğer sağlık problemi ise katarakttır. Old English Sheepdog köpeklerinin göz bakımı en iyi biçimde yapılmalıdır. Hemen hemen her köpekte görülen kalça displazisi bu köpeklerde de rastlanabilen bir sorundur.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Eğer ufak yaşları itibarı ile sosyal bir köpek olması için onu desteklerseniz hayvanlarla da çocuklarla da harika anlaşabilecek olan bir köpektir. Sevilmekten çok hoşlanır. Her zaman ilgi odağı olmak ister. Çünkü ancak bu şekilde kendini iyi hissedecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Old English Sheepdog köpek ırkı ile ilgili sıkça sorulan soruları sizler için bir araya getirdik.

Eğitimi Kolay mıdır?

Öğrenmeye açık bir köpek ırkıdır. Sahibinin sözünü dinlemek ona mutluluk verir. Harika bir köpektir. Eğitimi sever.

Yaşam Alanı Nasıldır?

Egzersiz gereksinimini karşıladığınız sürece apartman ortamında yaşamayı sever. Hiçbir sorun çıkarmaz. Ama onun koşup oynamasını sağlamazsanız apartman ortamında büyük bir rahatsızlık oluşturur. Her gün yürüyüşe çıkarın ve gezdirin. Böylece bir problemle de karşılaşmamış olursunuz. Harika gerçekten!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.