Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Senegal Papağanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Senegal Papağanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Senegal papağanı özellikleri neler? Papağanlar son zamanlarda evcil hayvan olarak birçok insan tarafından tercih edilmeye başlandı. Her hayvan türünde olduğu gibi papağanların da kendi içerisinde birçok çeşidi bulunuyor. Senegal papağanları da bu papağan çeşitlerinden biridir. Bu papağanlar sarı, yeşil turuncu gibi oldukça canlı renkleriyle dikkat çeken ve evde bakımı hakkında doğru bilgi edinildikten sonra kolaylıkla beslenebilen hayvanlardır. Senegal papağanlarının özellikleri, beslenmesi ve bakımı hakkında bilgi edindikten sonra onlar için yaşam alanı oluşturmak ve bakımlarını üstlenmek çok daha kolay. Şimdi bu papağan türünü biraz daha yakından tanıyalım.

Senegal Papağanı Özellikleri

Senegal papağanlarının yaşam alanları Afrika’dır ve yaşamlarını orada sürdürürler. Bu papağan türünün vücutları sarı, turuncu ve sarı gibi renklerle doluyken kafa kısımları genellikle gridir. Bu papağan türleri ilk doğduklarında siyah bir göz rengine sahip olsalar da zamanla bal rengi olurlar. Bu papağan türünün boyu ortalama 25 santimetre ve ağırlığı da 150 gram civarındadır. Bir çok hayvandan daha uzun ömürlüdürler ve ortalama 30 yıl yaşarlar. Eğer doğru bir şekilde bakılırsa bu süre 40-45 yıla kadar çıkabilmektedir.

Papağanları genellikle konuşmalarıyla ve çıkardıkları seslerle biliriz fakat bu papağan türü, diğer türler arasında en sessiz olanıdır. Konuşma yetenekleri çok fazla gelişmiş değildir. Arada ses çıkarıp ıslık öttürebilirler ya da sahibinin sesini ya da hareketlerini taklit edebilirler. Çok büyük olmamakla birlikte orta boy bir papağan türüdür. Bu tür kuşlar bir günün yarısını uyuyarak geçirirler.  Bu papağanların dişi mi yoksa erkek mi olduğu gözlemlenerek ayırt edilemez bu sebeple çiftleştirmek istiyorsanız uzman biri tarafından test yapılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Kuşların Yaşam Süresi Nedir?

Senegal Papağanı Bakımı

Evde Senegal papağanı beslemek istiyorsanız onun yaşam alanını doğru düzenlemek ve bakımı hakkında bilgi edinmek önemlidir. Bu papağan türleri diğer papağanlar kadar büyük olmadığı için yaşadıkları kafesin de aynı oranda çok büyük olması gerekmez. Normal boyutlu bir papağan kafesi edinmeniz idealdir. Onlar için alacağınız kafesin 50 santimetre genişlikte ve 75 santimetre uzunlukta olması onlar için ideal bir boyuttur. Bundan daha küçük bir kafeste yaşamaları onlar için rahatsızlık verici olabilir. Senegal papağanlarının kafeslerinin içerisinde birkaç tane tünek bulunmalıdır ve bu tüneklerin gerçek ağaç dallarından yapılmış olması önemlidir.

Plastik tünekleri tercih etmeniz pek sağlıklı olmayacaktır. Bu papağanların kafeslerinin içerisine oyuncaklar ve aksesuarlar koyarak mutlu olmalarını sağlayabilirsiniz. Onlar salıncakta sallanmayı ve tırmanmayı çok severler bu sebeple oyunca olarak salıncak ve tırmanabilecekleri bir merdiven tercih edebilirsiniz. Yaşadıkları kafes hakkında önemli olan bir diğer detay ise, kafesin tellerinin sağlam olması gerektiğidir. Senegal papağanlarının gagaları ve çene kasları oldukça güçlüdür bu sebeple sağlam olmayan demirleri kolaylıkla kemirip kafeslerinden çıkabilirler.

Kafeslerinde mutlaka su bulundurmak ve bu suyu düzenli olarak tazelemek gerekir. Senegal papağanlarının sürekli kafeste durmaları da onlar için sakıncalıdır bu sebeple gün içerisinde birkaç saat kafesin dışına çıkarmak onları mutlu edecektir. Papağanların tümünde olduğu gibi bu papağan türleri de önemli ölçüde ilgi isterler. Zaman zaman onlar konuşmalı ve hatta konuşma eğitimleri vermelisiniz. Bu tarz eğitimler esnasında vereceğiniz ödül mamaları hem eğitim sürecini hızlandıracak hem de onları mutlu hissettirecektir.

Senegal Papağanı Beslenmesi

Kendi doğal yaşamında tohumlarla, çekirdeklerle, meyvelerle ve çiçeklerle beslenen bu kuşların evde yedikleri şeyler yine aynı türden besinlerdir. Her hayvanın bakımında olduğu gibi Senegal papağanlarının da beslenmesi sağlıkları açısından çok önemlidir. Ev ortamında keten tohumu, kenevir, meyve ve sebzelerle rahatlıkla beslenebilirler. Bunlara ek olarak kuruyemiş, kuş yemi ve chia tohumu gibi yiyecekler de onlar için sağlıklı olacaktır. Kaliteli papağan yemi tercih etmek bu açıdan önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Alıştırma Teknikleri Nelerdir?

Onları beslerken ölçülü olmak gerekir ve günlük ortalama çeyrek fincan kadar yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olacaktır. Bu papağanları beslerken bir günlük öğünlerinde hem karışık yemlerin hem sebze ve meyvelerin hem de kuruyemişlerin olması önemlidir. Kuruyemişi onların eğitimlerinde ödül yiyeceği olarak kolaylıkla kullanabilirsiniz çünkü kuruyemişlerin içerisindeki yağ oranı yüksektir ve çok fazla yedirmemek önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.