Yaz Aylarında Kuş Bakımı Nasıl Olmalı?
Yaz aylarında kuş bakımı büyük bir dikkat gerektirir. Sıcak havalardan kuşlarınızın etkilenmesini önlemek için bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Yaz mevsimini kuşlar için daha eğlenceli hale getirmenin yolları var. Bu sayede kuşunuz keyifli bir dönem geçirebilecektir. Sıcak zamanlarda kuşunuza nasıl bakmanız gerektiğini açıkladık.
Yaz Aylarında Kuş Bakımı
Kuşlar, diğer evcil hayvanlar gibi sıcak havalara duyarlı canlılardır. Genç, yaşlı ve kilo sorunu olan kuşlar ise sıcak havalardan daha fazla etkilenir. Obeziteye eğilimli kuşlar ise kanaryalar, muhabbet kuşları ve Amazon papağanlarıdır. Saka kuşları da dehidrasyona en yatkın olanlardır. Fakat, durumu ya da türü her ne olursa olsun, bütün kuş cinsleri yaz sıcağından etkilenebilir.
Yaz bitiminde kuş dostlarımız genel olarak tüylerini değiştirir. Kuşlarda tüy dökümü sırasında bu canlılar çok fazla enerji harcarlar. Yeni tüylerin büyümesi için gerekli besinlere, amino asitlere ve vitaminlere gereksinim duyarlar. Bundan dolayı kuşların bu dönemde beslenme ihtiyaçlarını karşılayan tam ve dengeli kuş yemleri onlara sunulmalıdır. Her tür ve yaşamın her aşaması için özel olarak tasarlanmış kaliteli kuş yemlerine yönelerek, kuşunuzun sağlığını koruyabilirsiniz.
Yaz aylarında kuş bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri de hijyen olur. Dışkılar, tüy kalıntıları ve nemli alanlar, kuşlarınızın sağlığına ciddi anlamda zarar verebilecek virüs ve bakterilerin üreme alanıdır. Bu sebeple de yazın kuş kafesi temizliğine özellikle dikkat etmenizde yarar vardır.
Yaz aylarında kuş bakımı söz konusu olduğunda su da önemli bir detaydır. Kuş suluğu her daim temiz ve taze su içermelidir. Bu yüzden de kuşunuzun suluğunu rutin olarak kontrol etmeyi unutmamalısınız.
Yaz Aylarında Kuş Bakımı İpuçları
Yüksek sıcaklıklar geldiğinde, kuşların kışın yaptıkları fiziksel aktiviteyi nasıl bıraktıklarını, daha fazla su tüketmek istediklerini ve sıcaktan dolayı daha fazla nefes aldıklarını gözlemleyebilirsiniz. Yaz aylarında kuş bakımı, kuşların aşırı sıcaklıklardan etkilenmemeleri için çeşitli ayrıntılar içerir. Bunlar:
- Yem: Sıcak mevsimlerde kuşların yem miktarını azaltıp, daha dengeli beslenme elde etmelerini sağlayabilirsiniz. Bunun için kuşlara elma, marul, kavun ve karpuz gibi besinler sunabilirsiniz. Daha soğuk ve sulu meyveler ile kuşunuzun beslenme düzenini çeşitlendirebilirsiniz. Her zaman kuşunuzun temiz ve yeterli suya erişimi olduğundan emin olmalısınız.
- Yaşam alanı: Kuş kafesi serin bir yerde konumlanmalıdır. Bununla beraber kuşunuzun kafesi direkt olarak güneş almamalıdır. İhtiyaç duyduğunda kuşunuzun serinlemesi için bir kuş banyoloğu da kuş kafesinde bulunabilir. Özellikle tropik kuşlar bu deneyimden çok hoşlanır.
- Hijyen: Yüksek sıcaklıklar evcil hayvanın zararlı virüs ve bakterilerden etkilenmesini kolaylaştırabilir. Bu durumu önlemek adına kafes her zaman temiz olmalıdır. Yaz aylarında hastalıklardan korunmak için hijyen önlemleri alınmalıdır.
- Seyahat: Yaz aylarında seyahat etmek kuşlar için tehlikeli olabilir. Bu nedenle de uzun bir yolculuksa veya birkaç ulaşım aracı kullanmanız gerekiyorsa, kuşunuzu bir yakınınıza emanet edebilirsiniz.
Bu ipuçlarını takip ederek, evcil hayvanınızın yaz aylarında mutlu olacağından emin olabilirsiniz. Ama herhangi bir zamanda kuş dostunuzun daha kayıtsız olduğunu, titremesi veya kasılmaları olduğunu fark ederseniz, onu hemen kuşlar konusunda uzmanlaşmış bir veterinere götürmelisiniz.