Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryumda Oksijen Azlığı

18.09.2022
4.599
Abone Ol 
Akvaryumda Oksijen Azlığı

Akvaryumda oksijen azlığı, balıkların yaşamını tehdit edebilir. Bir akvaryumun bakım gereksinimleri en iyi şekilde karşılanıyor ise oksijen sorunu ortaya çıkmayacaktır. Balıkların nefes nefese kaldığını görürseniz, bu durumda akvaryumda oksijen problemi var demektir. Oksijeni tükenmiş bir akvaryumda balıklar en çok iki gün yaşayabilir.

Balıkların Ne Kadar Oksijene İhtiyacı Var?

Akvaryumda Oksijen Azlığı

Bir akvaryumdaki optimal oksijen düzeyi, sahip olduğunuz balık cinslerine ve atmosfer basıncına göre farklılık gösterir. Bu parametrelere göre kesin bir miktar hesaplamanız gerekmez. Balığınız mutlu ve aktif görünüyorsa, yüzeyden nefes almaya çalışmıyorsa; sorun yok demektir. Sonuç olarak bu koşullarda akvaryumda oksijen azlığı probleminden söz edilmez.

Akvaryumunuzun oksijen seviyesini ölçmek isterseniz; oksijen ölçer tercih edebilirsiniz. Eğer ki oksijen seviyesi düşük ise akvaryum su düzenleyiciler arasından seçim yapabilirsiniz. Örneğin, akvaryum oksijen tableti ile tankın oksijen seviyesini yükseltmeniz mümkündür.

Akvaryumda Oksijen Azlığı Belirtileri Nelerdir?

Akvaryumdaki oksijen seviyesi düştüğü zaman uyarı veren bir sistem henüz geliştirilmemiştir. Fakat yukarıda da söz ettiğimiz gibi oksijen seviyesinin azalmış olabileceğini düşünüyorsanız; akvaryum test kiti kullanabilirsiniz. Bununla beraber, akvaryumda oksijen azlığı durumunun en belirgin işareti balıklarınızın davranışıdır. Aşağıdaki durumlarda akvaryumunuzun oksijen düzeyi azalmış demektir:

  • Balıklar, normalden daha az hareket ederek düşük oksijen seviyesine tepki verir. Daha az yüzerler ve hatta daha az balık yemi yerler.
  • Balığınız suyun yüzeyine çıkıp nefes almaya başlayabilir. Yüzey solunumu, oksijenin ciddi oranda azaldığı durumlarda ortaya çıkmaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklar Günde Kaç Kez Beslenmeli?

Akvaryumda Oksijen Azlığı Nedenleri ve Çözüm Yolları

Akvaryumda oksijen azlığı nedenlerini ve bunların çözüm yöntemlerini şu şekilde açıklayabiliriz:

1. Kalabalık Bir Akvaryum

Akvaryumun kalabalık olması, düşük oksijen sorununun en önemli nedenlerinden biridir. Balık sayısı çok ve akvaryum boyutu küçük ise bu sorun meydana gelebilir. Bunu önlemek adına balıklarınızın bir kısmını başka bir akvaryuma alabilirsiniz.

2. Yüksek Su Sıcaklığı

Su sıcaklığının yüksek olması, oksijen düzeyini azaltabilir. Akvaryumdaki suyun sıcaklığı fazla ise akvaryum ısıtıcı kapatılmalıdır. Su sıcaklığını düşürmeye yardımcı olması için akvaryum soğutucu kullanabilirsiniz.

3. Su Hareketsizliği

Durgun su, akvaryum oksijen azlığı sorununa zemin hazırlar. Bu yüzden akvaryumdaki yeterli oksijen seviyesini korumak için suyun hareket ettirilmesi önemlidir. Bunu sağlamak adına akvaryum dalga motoru kullanabilirsiniz.

Akvaryum filtre sistemi suyu hareket ettirdiğinden, oksijen seviyesinin artmasını sağlar. Bu nedenle akvaryum filtrenizin tam kapasitede çalıştığından emin olun. Akvaryum filtresinin tıkanması da aynı soruna neden olabilir. Bu yüzden düzenli olarak filtreyi temizlemeyi ihmal etmeyin.

4. Kirli Akvaryum

Birikmiş yem artıkları ve aşırı alg büyümesi, akvaryumdaki oksijeni tüketebilir. Çünkü bakteriler aşırı miktardaki organik maddeyi parçalamak için oksijenden destek alır. Bu da akvaryumdaki oksijen miktarının düşmesine sebep olur. Akvaryum temizlik ve bakım ürünleri kullanarak ve düzenli şekilde balıklarınızın yaşam alanını temizleyerek bu problemin oluşmasını engelleyebilirsiniz.

5. Canlı Bitkiler

Kimi zaman, akvaryum canlı bitkiler akvaryumdaki oksijenin azalmasına yol açabilir. Özellikle akvaryum ışık görmeyen bir alanda konumlanıyor ise bitkiler oksijeni tüketir. Bunun için akvaryum ışıklandırması kullanabilirsiniz.

6. Kimyasallar

Balıkları tedavi etmek ve su kalitesini iyileştirmek için kullanılan çeşitli kimyasal bileşenler de akvaryum oksijen azlığı sorununa katkıda bulunabilir. Bu tarz bir madde kullanmanız gerekiyor ise akvaryumun su sirkülasyonunu artırmalısınız. Bu sayede balıklarınız için sağlıklı bir ortam sunmuş olacaksınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Siyah Neon Tetra Balığı Bakımı Nasıl Olmalı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.