Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Ev Tavşanı Ne Yer?

04.03.2023
11.506
Abone Ol 
Ev Tavşanı Ne Yer?

Ev tavşanı ne yer sorusu, yeni bir tavşan sahiplenecekler tarafından sıklıkla soruluyor. Tavşan dostlarımız kesinlikle otçul canlılardır. Bu da beslenme düzenlerinin bitki kaynaklı gıdalardan oluştuğu anlamına gelir.

Ev Tavşanlarında Beslenme

Ev Tavşanı Ne Yer

Ev tavşanı ne yer bilinmelidir. Tavşanların temel beslenmesi tavşan yemi, sebze, meyve ve kemirgen otları içermelidir. Hazımsızlık ve tavşanlarda aşırı kilo durumunu önlemek adına her türlü besin, ölçülü olarak hayvana sunulmalıdır.

Tavşan beslenmesiyle ilgili en önemli husus, yüksek lifli ve düşük enerjili tavşan yemlerinin, tavşanın beslenmesinde temel rol oynuyor olması. Yanlış besleme tavşandaki hastalıkların ana nedenidir. Bu sebeple de tavşana dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni uygulanmalıdır.

Ev tavşanı ne yer diyenler için şu bilgiler de önemli: Tavşan yemleri, sindirim sisteminin doğru çalışması için gerekli liflere sahiptir. Tavşanlar için özel olarak üretilen kemirgen otları, tavşanın sağlıklı beslenmesi için gerekli olan ürünlerden biridir. En uygunu ise yonca otu içeren gıdalardır. Çünkü tavşanlar yonca otunu severler. Ayrıca bu otun içerisinde kalsiyum yoğun oranda yer alır. Bu da tavşanın kemik sağlığını teşvik eder.

Bunlara ek olarak; tavşanınız her daim temiz ve yeterli oranda suya erişim sağlayabilmelidir. Bundan dolayı kemirgen suluğu kullanarak, tavşanınızın su tüketim alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Ev Tavşanı Ne Yer? Sebze ve Meyve Yer Mi?

Temel olarak ev tavşanı ne yer açıkladık. Şimdi de tavşanlarda sebze ve meyve tüketimiyle ilgili bilgiler verelim. 8. haftadan itibaren sebze ve meyveler küçük miktarlarda, teker teker ve aşamalı olarak tavşanlara verilebilir. Hayvanın herhangi bir sindirim sorunu olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Eğer ki, tavşana verdiğiniz sebze veya meyve sindirim problemlerine yol açıyorsa, ilgili gıdayı tavşanın beslenme düzeninden çıkarmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hollanda Lop Tavşanı Bakımı, Cinsiyet Ayrımı ve Özellikleri

Birçok meyve ve bitki böcek ilacı ile tedavi edildiğinden, tüm otların ya da bitkilerin tavşanlara verilmeden önce dikkatlice yıkanması çok önemlidir. Verilen ve tüketilmeyen yiyecekler günlük olarak tavşan kafesi içinden çıkarılmalıdır. Her gün tavşana yeni ve taze besinler sunulmalıdır.

Tavşanların Tüketebilecekleri Sebze ve Meyveler

Ev tavşanı ne yer diyenlere, tavşanların tüketebileceği sebze ve meyvelerden bahsedelim:

  • Pazı: Yüksek su içeriği ile vitamin, lif, folik asit ve mineral tuzları sağladığı için ıspanaktan sonra en beğenilen sebzedir. Genellikle en yeşil olan dış yapraklar, en fazla miktarda vitamin ve karoten içerenlerdir.
  • Ispanak: A ve E vitaminleri, iyot ve çeşitli antioksidanlar açısından zengindir. Toksik olabilen çok miktarda kalsiyum oksalat içerdiğinden, aşırı miktarda verilmemelidir.
  • Brokoli: C vitamini ve lif açısından zengindir. Tavşana aşırı verilmemelidir. Aksi durumda gaz problemleri ortaya çıkabilir.
  • Havuç: Genellikle tavşanlara atıştırmalık besin olarak verilir. Çok tatlıdırlar ve her yaşta kolayca sindirilirler. Taze havuçlar oldukça lezzetlidir. Ayrıca havuç yaprakları tavşanların en çok sevdiği atıştırmalıklardan biridir. Her durumda, yüksek şeker içeriğinden dolayı aşırı miktarda sunulmamalıdır.
  • Lahana: Kötüye kullanılırsa zarar verebilir. Çok fazla lahana, tavşanın idrarında güçlü bir tuhaf koku yaratır. Lahana genç tavşanlara verilirse şiddetli ishale ve hatta aşırı gaza neden olabilir.
  • Pancar sapları: Mükemmel bir A vitamini, folik asit ve lif kaynağıdır.
  • Hindiba: Kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir. Kalorisi çok düşük olduğundan ve yaklaşık %94 su içeriği ve idrar söktürücü özelliği ile tavşanlar için idealdir.
  • Kırmızı ve yeşil biber: Kalsiyum, A vitamini ve C vitamini sağlar.
  • Marul: C vitamini ve demir katkısı sunar.
  • Salatalık: Bol miktarda su içermesi ve canlandırıcı etkisi nedeniyle yaz aylarında şiddetle tavsiye edilir.
  • Yeşil fasulye: Önemli bir protein, mineral, B6 vitamini, C vitamini ve folik asit kaynağı olmasının yanı sıra idrar söktürücüdür ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Enginar: Enginarın sudan sonra en büyük bileşeni, inülin ve lifin öne çıktığı karbonhidratlardır. İdrar söktürücü etkisi vardır; tavşanlara fazla verilmemelidir.
  • Elma: Pektin, doğal şekerler ve C vitamini açısından zengindir.
  • Üzüm: Şeker bolluğu göz önüne alındığında, en kalorili meyvelerden biridir ve tavşana sadece ara sıra vermeniz gerekir.
  • Mango: Kalori değeri düşüktür. Potasyum ve magnezyum içerir. Olgun mangolar önemli bir provitamin A ve C vitamini kaynağıdır.
  • Karpuz: Düşük dozda enerji ve bol miktarda su sağlar.
  • Çilek: Orta düzeyde karbonhidrat içerir ve kalori değeri düşüktür. C vitamini katkısı sağlar.
  • Ahududu: Taze ahududu yaprakları ve sapları tüm tavşanlar arasında çok popülerdir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Kafesi Nasıl Olmalı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.