Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hayvanların Beslenme Şekilleri Nelerdir? (Etçil, Otçul ve Hepçil Hayvanlar)

05.05.2021
9.491
Abone Ol 
Hayvanların Beslenme Şekilleri Nelerdir? (Etçil, Otçul ve Hepçil Hayvanlar)

Hayvanların beslenme şekilleri neler? Doğada üç tip beslenme şekline sahip hayvan grubu yaşar; ototrof, heterotrof ve hem ototrof hem heterotrof hayvanlar. Bu hayvanların her biri farklı beslenme şekilleri ile öne çıkarlar. Heterotroflar genel anlamda otçul ve etçil olarak ayrılan hayvanları içerebilir. Bu hayvanlardan bazıları hem etçil hem de otçul olabilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi hem et ürünleri ile hem de bitkiler ile beslenebilirler. Birbirinden farklı hayvanların beslenme şekilleri de birbirinden farklıdır. Peki, genel olarak hangi hayvanlar otçul, hangileri etçildir? Hem etçil hem de otçul hayvanlar hangileridir? Bu hayvanlar doğada hangi ürünleri yerler?

Hayvanların Beslenme Şekilleri

Hayvanların bir kısmı etçil, bir kısmı otçul ve bir kısmı da hem etçil hem otçul olarak adlandırılmaktadır. Etçil hayvanlar yalnızca et ile, otçullar genel olarak ototrof olarak sınıflandırılan bitkiler ile ve hem etçil hem de otçul olanlar ise her iki tür besin ile beslenmektedir.

Etçil Hayvanlar ve Özellikleri

Etçil hayvanların beslenme şekilleri neler? Genel anlamda etçil hayvanların besin kaynağı ettir. Etçil hayvanların köpek dişleri diğer türlere göre daha gelişmiş ve daha uzun olabilir. Atmaca, kartal, leopar, timsah gibi hayvanlar etçil gruba dahildir. Etçil hayvanların diş yapıları gibi bağırsak yapıları da otçullardan farklıdır. Otçul hayvanlar ile kıyaslandıklarında bağırsakları daha kısadır ve sindirim sistemleri et tüketimi için gerekli yapıya sahiptir. Otçul hayvanların et tüketmesi ise sindirim sistemlerini zorlayıcı etkiye sahip olabilir ve etçiller gibi kolay tüketim sağlayamayabilirler.

Otçul Hayvanlar ve Özellikleri

Otçul hayvanların beslenme şekilleri neler? Otçul hayvanlar, adından da anlaşılacağı üzere, bitki benzeri ürünler ile beslenen grupta yer alan canlılara verilen isimdir. Bu hayvanların temel besin kaynağı bitkilerdir. Bitkilerin sindirimi genel anlamda daha zor olduğu için otçul hayvanlarda daha uzun bağırsak yapısı görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kakadu Yaşam Süresi Nedir?

Etçil hayvanlarda olduğu gibi köpek dişleri gelişmemiştir. Köpek dişlerinin yerine azı dişleri gelişmiştir. Bu sayede geviş getirebilir, daha iyi çiğneme sağlayabilirler. Köpek dişleri ise koparma ve kesme işlemini daha iyi yapan dişler olduğu için otçul hayvanlar bu dişlerin sivri ya da uzun olmasına ihtiyaç duymazlar. Yalnızca çiğneme ve iyi öğütme için azı dişlerinin güçlü olması gerekir.

Tavşan, keçi, sincap, zürafa, ceylan gibi hayvanlar otçul olarak adlandırılır. Bu hayvanların temel besin kaynağı ot yani bitkilerdir. Bu sayede doğadaki farklı bitkiler, çiçekler, yemişler ve bitki ürünleri ile beslenerek yaşamlarını sağlıklı şekilde devam ettirebilirler.

Hepçil Hayvanlar ve Özellikleri

Hepçil hayvanların beslenme şekilleri neler? Hem etçil hem de otçul olarak adlandırılan hayvanlara “hepçil” hayvanlar denir. Hepçil hayvanlar bitkileri de eti de iyi şekilde sindirebilecek kapasiteye sahiptir. Bu hayvanlar sadece etçil ya da sadece otçul olan hayvanlara göre beslenme bakımından daha avantajlı görülebilirler. Doğada hem eti hem de otu rahatlıkla bulabilir ve tüketebilirler. Oysaki bir etçil hayvanın beslenmesi için avlanması, otçul hayvanın ise kaliteli bitkilerin olduğu alana ulaşması gerekir. Hepçil hayvan ise her iki besin grubuna da ulaşabilir ve her ikisini de tüketebilir.

Bazı deniz kaplumbağaları, insanlar, şempanzeler, bazı maymunlar, domuzlar, fareler, ayılar, ıstakozlar ve daha pek çok hayvan da hepçil olarak adlandırılır. Kedi ve köpek her ne kadar evde bakım sırasında hepçil olarak bakım görse de bu hayvanlar aslında hepçil değildir. Kedilerin ve köpeklerin beslenmeleri doğal ortamda etçil olacak şekildedir. Bu hayvanların evde bakımları sırasında ise verilen mamalar genellikle tahıllı, bitki içerikleri ve aynı zamanda hayvansal protein kaynaklı mamalardır. Kedi ve köpekler doğal ortamlarında ise etçil beslenme tarzı sergilerler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Fobisi Nasıl Yenilir? Kedi Fobisinden Kurtulmanın Yolları

Evcil hayvanlarınız için en besleyici ve kaliteli mamalar ZOO’da!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.