Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kaplumbağa Türleri ve Özellikleri

29.10.2021
3.541
Abone Ol 
Kaplumbağa Türleri ve Özellikleri

Kaplumbağa türleri neler? Şu anda gezegende yaklaşık 6,5 milyon kaplumbağa var. Çoğu vahşidir, bazıları ise evcil hayvan olarak tercih edilir. Bu hayvan çeşidi 200 milyon yıl önce ortaya çıktı. Hatta timsah ve yılan gibi diğer sürüngenlerden önce kaplumbağalar vardı. Gelin her birlikte kaplumbağa çeşitleri ve özelliklerini keşfedelim!

Kaplumbağa Türleri Nelerdir?

Çizgi filmlerde ve masallarda yavaşlıklarıyla bilinen kaplumbağalar yer yüzünün en eski canlılarından biridir. Varlıkları yaklaşık olarak 200 milyon yıl öncesine kadar dayanır. Kaplumbağalar sert kabuklarının altına gizlenen omurgalı bir canlıdır. Vücutlarındaki bu sert tabaka altından çıkabilen baş, kuyruk ve bacaklara sahiptirler. Bu sayede hareket edip beslenmelerini tamamlayabilirler. Kaplumbağalar hem suda hem karada yaşayabilen türlere ayrılır.

Üremeleri, yumurtlama şeklinde olan bu canlılar çok uzun yıllar yaşayabilirler. Ömürleri o kadar uzundur ki birkaç nesle şahit olabilmektedirler. Kaplumbağa türleri yaklaşık olarak 150-200 yıl kadar yaşayabilirler. Dayanıklılık konusunda da güçlü olan kaplumbağalar yüksek ısıya, soğuğa ve açlığa karşı da oldukça dirençlidirler.

Bu canlıların koku alma duyuları çok gelişmiş olsa da ses duyma konusunda o kadar iyi değiller. Her ne kadar sert cisimleri parçalayabilseler de dişleri bulunmamaktadır. Diğer bir özellikleri de bütün yıl kış uykusuna yatıyor olmalarıdır. Karada yaşayan kaplumbağalar kış uykularını toprak altında geçirirken, su kaplumbağaları denizin derinliklerine dalarak yazın gelmesini beklerler.

Kaplumbağa Türleri

Şimdi kaplumbağa türleri ve özellikleri hakkında bilinmesi gerekenlerden söz edelim:

Caretta Caretta

İribaş Deniz Kaplumbağası olarak da bilinen bu kaplumbağalar Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yavrulama yapmaktadırlar. Bu kaplumbağa çeşidi dünya üzerinde tropik ve subtropik bölgelerde yaşamaktadır. Bu kaplumbağaların tüm dünya üzerinde yaklaşık olarak 60.000 dişisinin yavruladığı tespit edilmiş olsa da insanlar dolayısıyla bu türün nesli tükenmek üzere ve tehlike altındadır. Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde ise bu türün ortalama 2.000 dişisinin yuvaladığı bilinmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İguana Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Chelonia Mydas

Bu kaplumbağa çeşidi de yine Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yuvalayan diğer sürüngen türüdür. Bu tür, yeşil deniz kaplumbağası adıyla da bilinmektedir. Yaşam alanları tropik ve subtropik alanlardır. Deniz kaplumbağaları arasından tek otçul olandır ve denizlerin sağlıklı olmasına katkıları çok fazladır. Türkiye’de Caretta Caretta’lar kadar bilinmese de bu türün en önemli yuvalama alanı Akdeniz’de bulunmaktadır.

Kaplumbağa Türleri

Eretmochelys Imbricata

Kaplumbağa türleri arasında yer alan bu sürüngen, diğer bir adıyla Atmaca Gagalı Deniz Kaplumbağası olarak bilinmektedir. Bu türün Türkiye’de Akdeniz bölgesinde ve Kızıldeniz, Umman, Kuzey Avusturalya sahillerinde en çok yuvalama yaptığını söylemek mümkündür. Bu sahiller dışında Amerika’ya kadar yayılma göstermektedir. Denizlerdeki süngerler ve mercanlarla beslenir. Sağlıklı mercan resifleri için bu kaplumbağaların önemi büyüktür.

Dermochelys Coriacea / Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası olarak bilinen bu kaplumbağa çeşidi dünya üzerindeki en büyük sürüngenlerden biridir. Boyu yaklaşık 3 metre ve kilosu da yaklaşık 900 kilogramlara ulaşabilmektedir. Halk arasında şampiyon adı verilmiştir çünkü en derine dalıp en büyük mesafeleri tüketen bir kaplumbağa cinsidir. Kabuğunun yapısı ve deri ile kaplı olması onu diğer kaplumbağa cinslerinden ayırmaktadır.

Lepidochelys Olivacea / Zeytin Yeşili Deniz Kaplumbağası

Bu kaplumbağa çeşidine halk arasında Zeytin Yeşili Deniz Kaplumbağası denir. Adını, 1887’de Brezilya’da yaşayan H.N Ridley FRS’den ve zeytin yeşilinden almıştır. Genellikle Pasifik, Atlantik ve Hint Okyanusu civarında yavrulamakta ve görülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu kuzeybatıdaki bu tür kaplumbağa popülasyonunun 1970’lerden bu zamana kadar %80 azaldığı görülmektedir. Diğer bölgelerde durum stabil olsa da bu türün nesli de tehlike altındadır. Bu tehlikenin en büyük sebebi ise trol avcılıktır demek mümkündür.

Kaplumbağa Türleri

Lepiddochelys Kempii / Gündüz Yuvalayan Deniz Kaplumbağası

Diğer bir adı Gündüz Yuvalayan Deniz Kaplumbağası olan bu cins, neslinin tükenmesi konusunda en çok tehlikede olan kaplumbağadır. Körfezler en önemli yuvalama alanlarıdır. Boyut olarak en küçük olan deniz kaplumbağasıdır. Toplu yavrulamalarını gündüz yaparlar ve yavrular da yuvalarından gündüz çıkmaktadırlar. İsimlerini bu özelliklerinden ve balıkçı Richard M Kemp’ten almaktadırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Kaplumbağa Türleri Nelerdir?

Ahşap Kaplumbağalar

Bu kaplumbağa çeşidi ahşap ya da tahta kaplumbağalar olarak bilinir ve Batı Meksika’da yaşamlarını sürdürürler. Batı Meksika’dan Kosta Rika’ya kadar uzanan geniş bir yaşam alanına sahiptirler. Bu kaplumbağa türü kendi içinde dört çeşide ayrılmaktadır fakat aralarında en çok karşılaşılan desenli ahşap su kaplumbağasıdır. Bu desenli kaplumbağalar tropik alanda en rahat yaşayabilen türlerdir ve kendilerine özgü kırmızı çizgileriyle dikkat çekerler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.