Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Davranış Problemleri ve Çözüm Yolları

Abone Ol 
Köpek Davranış Problemleri ve Çözüm Yolları

Köpek davranış problemleri yaygındır. Köpeklerdeki bazı davranış sorunları genel olarak sahipler tarafından yanlış anlaşılabilir ya da davranışlar yanlış yönetilebilir. Köpek sahibi olma konusunda yeniyseniz, köpeklerin davranış sorunları ve bunların çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemli. Bu sayede köpeğinize nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda fikir sahibi olursunuz.

Köpek Davranış Problemleri

Köpek Davranış Problemleri

En yaygın köpek davranış problemleri şu şekildedir:

Köpeklerde Havlama Davranışı

Çoğu köpek herhangi bir nedenle havlar. Havlama, sızlanma ve uluma gibi davranışlar hemen her köpekte görülür. Aşırı havlama ise köpek davranış problemleri arasında yer alır. Aşırı avlamanın birçok türü vardır. Bunlar; endişe, can sıkıntısı, dikkat çekmek, heyecan ve diğer köpeklere cevap vermek amacıyla meydana gelir. Aşırı havlamayı kontrol altına almak için havlama ve sessizlik komutlarını köpeğinize öğretmelisiniz. Bu süreçte tutarlı ve sabırlı olmalı, köpeğinizi olumlu hareketlerinde köpek ödül maması ile ödüllendirmelisiniz.

Köpeklerde Çiğneme Davranışı

Köpek davranış problemleri arasında bir diğeri de çiğneme. Bilindiği gibi çiğneme, bütün köpekler için doğal bir eylemdir. Esasen çiğneme, sevimli dostlarımız adına önemli bir aktivitedir. Fakat bu davranışın aşırı şekilde meydana gelmesi, çeşitli sorunlara yol açabilir. Çiğneme davranışının altında yatan nedenler:

  • Merak
  • Endişe
  • Can sıkıntısı ve aşırı enerji
  • Diş çıkarma

Köpeğinize bol miktarda köpek çiğneme oyuncağı sunarak, onun doğru şeyleri çiğnemesini sağlayabilirsiniz. Kişisel eşyalarınızı köpeğinizden uzak tutmanız gerektiğini hatırlatırız. Aksi durumda tahribatlar ortaya çıkabilir. Bir diğer önemli detay ise köpeğinizin aktif kalmasını sağlamanız gerektiğidir. Çünkü köpekler, can sıkıntısından dolayı da çiğneme davranışı geliştirebilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerin Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Köpeklerde Kazma Davranışı

Fırsat verilirse köpekler kazma davranışına yönelebilirler. Bu aslında bir içgüdü meselesidir. Avlanma geçmişi olan köpekler, kazmaya daha çok meyillidir. Köpeklerde kazma davranışı şu nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:

  • Aşırı enerji ve can sıkıntısı
  • Korku ve kaygı
  • Avlanma içgüdüsü
  • Konfor arayışı
  • Kemikleri ve oyuncakları saklama isteği
  • Kaçmak

Öncelikle köpeğinizin ne sebeple kazma eylemine yöneldiğini tespit etmelisiniz. Bahçenizin sürekli olarak kazılması bir problem olabilir. Bu davranışı yönetmek için köpeğinizle daha çok ilgilenmeli, fiziksel aktivitelere ağırlık vermeli ve onun odağını başka şeylere yöneltmesini sağlamalısınız. Köpeğiniz kazma davranışından vazgeçemiyorsa, ona özel bir alan yaratabilirsiniz.

Köpeklerde Ayrılık Kaygısı

Köpek davranış problemleri arasında bir diğeri de ayrılık kaygısıdır. Hatta köpeklerde sık olarak görülen bir sorundur. Belirtiler arasında genellikle çiğneme, ses çıkarma, uygunsuz dışkılama ve idrara çıkma, sahip evden ayrılınca evi tahrip etme yer alır. Ayrılık kayısı, davranış değişikliği, özel eğitim ve duyarsızlaştırma egzersizleri gerektirir. Aşırı durumlarda ise ilaç tedavisi tavsiye edilir.

Köpeklerde Uygunsuz İdrara Çıkma ve Dışkılama

Köpek davranış problemleri söz konusu olduğunda en bilinenlerden biri de uygunsuz idrara çıkma ve dışkılamadır. Bu davranış sonucunda evinizin bazı yerlerinde kötü kokular ve görüntüler ortaya çıkabilir. Köpek tuvalet eğitimi ve çeşitli tuvalet ekipmanları kullanarak, bu davranışın düzelmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Kovalama Davranışı

Herhangi bir köpeğin hareket eden bir şeyi kovalama arzusu tamamen içgüdüseldir. Pek çok köpek, diğer hayvanları, arabaları ve insanları kovalar. Tüm bunlar çeşitli tehlikeleri ve sorunları beraberinde getirir. Köpeğinizin kovalama davranışını engellemeniz çok fazla mümkün değildir. Ancak bazı felaketleri önleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şunları kapsar:

  • Köpeğinizi her zaman köpek tasması ile gezdirin.
  • Köpeğinize çağırıldığı zaman gelmesini öğretecek bir eğitim verin.
  • Köpeğinizin dikkatini çekmek için elinizde köpek düdüğü bulundurun.
  • Potansiyel tehlikelerin her daim farkında olmaya çalışın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Koruyucu Köpek Cinsleri

Köpeğinizin eğitim sürecini iyileştirmek için köpek eğitim ürünlerinden yararlanabilir, eğitimin çok daha verimli ve etkili bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.