Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlarda Gaga Kesimi Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Kuşlarda Gaga Kesimi Nasıl Olmalı?

Kuşlarda gaga kesimi nasıl olmalı sorusu sıklıkla sorulur. Kuş besliyorsanız, gaga bakımı hakkında da bilgili olmanız önemlidir. Bu sayede kuşunuzun sağlığını en iyi şekilde desteklemiş olacaksınız.

Kuş dostlarımız için gaga, yaşamsal öneme sahip olan uzuvlardan biridir. Kendini ve yuvasını korumak, kuş yemi tüketmek, kendini temizlemek gibi pek çok farklı işlevi yerine getirir. Bu yüzden kuşlarda gaga kesimi önemli bir detaydır. İşlem sırasında meydana gelebilecek olan bir hata, sevimli kuşunuza ciddi zararlar verebilir.

Kuşların ömür süreleri boyunca uzayan ve esasen canlı dokulardan oluşan gaganın kesimi, mutlaka profesyonel bireyler tarafından gerçekleştirilmelidir. Kuşlarda gaga kesimi nasıl yapılır açıklamadan evvel, gagayla alakalı bilinmesi gerekenlere değinelim.

Sağlıklı Bir Kuş Gagası Nasıl Olur?

Kuş gagasının sağlıklı olduğunu gösteren durumlar:

  • Kuş dostunuz gagasını kullanmaktan çekinmiyor ve özgürce hareket ediyorsa bir problem yok demektir.
  • Alt ve üst gagalar birbiri ile simetrik bir görünümdedir. Sola veya sağa kayma durumu söz konusu değildir.
  • Bağlantı noktası ile kafatası düzgün bir görünümdedir.
  • Gaganın yüzeyi parlak ve pürüzsüzdür.

Sağlıksız Bir Kuş Gagası Nasıl Olur?

Kuşlarda gaga kesimi konusunda önemli olan noktalardan biri de sağlıksız uzayan gaganın tespitidir. Bu noktada sağlıksız bir kuş gagası şu özellikleri barındırır:

  • Gaganın birleşim noktası ile kafatası arasında gereğinden fazla renk değişimi ya da kabartı görülebilir.
  • Üst gaga veya alt gaganın aşırı uzaması durumu. Çoğunlukla üst gaga alt gagadan daha fazla uzar. Bu durum beslenme problemlerine neden olabilir.
  • Üst gaganın normal şartlarda alt gaga üstüne kıvrılması gerekir. Farklı bir durum söz konusu ise sorun var demektir.
  • Üst veya alt gagalar asimetrik olabilir. Biri diğerine göre sola ya da sağa doğru büyüyebilir. Bu durum özellikle kakadu papağanlar arasında sıklıkla ortaya çıkar.
  • Gagada renk farklılıkları olabilir.
  • Gaganın yüzeyi soyulmuş ve pürüzlü bir görünümdedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Macaw Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Kuşların Gagası Neden Büyür?

kuşlarda gaga kesimi

Kuşlarda gaga kesimi hususunda kuş gagasının neden büyüdüğü hakkında da bilgi edinmek önemlidir. Özellikle evcil kuş dostlarımızda gaganın aşırı büyümesinin nedeni yetersiz aşınma durumudur. Vahşi doğada kuşlar gagalarını aşındırmak için pek çok olanağa sahiptir. Ancak evcil kuşların bu tarz imkanları bulunmamaktadır.

Vahşi doğada kuşlar yemek ararken, toprağı kazarken, kavga ederken ya da ev yapmak için bir şeyler toplarken, diğer yandan da gagalarını aşındırırlar. Bu da gaga uzama sorunu yaşamalarına engel olur. Fakat evcil kuşların bu tarz olanakları ne yazık ki bulunmaz. Bunu telafi edecek durumların sağlanması söz konusu olmaz ise kuşların gagaları aşırı uzamaya devam eder.

Bunlara ek olarak viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, parazit problemleri, gagayı direkt olarak etkileyen travmalar, beslenme yanlışları, yetersiz beslenme veya metabolik rahatsızlıkların varlığı gibi koşullar da kuşlarda gaga büyümesini tetikler. Kuşunuzun gagasının aşırı büyümesini önlemek adına kuş kafesi içine gaga taşları yerleştirebilir ve onun sağlıklı bir gagaya sahip olmasını mümkün kılabilirsiniz.

Kuşlarda Gaga Kesimi Nasıl Yapılır?

Kuşlarda gaga kesimi hakkında herhangi bir tecrübeniz yok ise bunu gerçekleştirmeye çalışmamalısınız. Uygun olmayan malzemelerin kullanımı kuşun gagasının çatlamasına ya da yarılmasına neden olabilir. Kalıcı deformasyonlara neden olmamak adına gaga kesimi işlemini uzmana bırakmalısınız. Bu noktada veteriner hekimlerden destek almak en doğrusu olacaktır.

İşleme başlamadan evvel kuşun karakterini de göz önünde bulundurmalısınız. Onu bir havlu veya bezle tutabilirsiniz. Kuşunuz ele alınmaya karşı tepkili ise biraz daha hassas davranmanız gerekir. Çünkü kuşlar aşırı heyecan yaşamaları halinde ani kalp durması veya solunum yetmezliği gibi problemler ortaya çıkabilir.

Kuşlarda gaga kesimi için pense, tırnak makası ya da makası gibi malzemeleri kesinlikle kullanmamanız gerekiyor. Gaga kesimi için en doğru ve ideal teknik törpüleme olmaktadır. Bu şekilde gaganın aşındırılması yolu ile onu küçültebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çocuklar İçin En İyi Evcil Kuşlar Hangileri?

Daha büyük boyutlu kuşlar ve papağanlar için de dremel el motoru tercih edilebilir. El motoruna eklenecek bir aşındırıcı yardımı ile hafif bir şekilde gagaya dokunarak ilgili alanın kısalması işlemi gerçekleştirilebilir. Bu aşamada kanamaya neden olacak kadar kısaltma yapmamaya ve gaganın işlem sırasında aşırı ısınmamasına dikkat etmelisiniz.

Aşırı büyüyen gagalarda sinir uçları ve kan damarları da uzadığı için törpüleme sırasında kanamanın meydana gelme ihtimali yüksektir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde uygulama yapmaya özen göstermelisiniz.

Muhabbet kuşu veya kanarya gibi küçük kuşlar için de basit bir el törpüsü kullanılabilir. Uygulama esnasında gagaya orijinal şeklini vermeye çalışmalısınız. Ayrıca bilmelisiniz ki gagayı uzun ya da kısa şekilde kesmek de çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Keskin ve köşeli bir gaga sebebiyle de kuşların kendi kendine yaralanması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle törpüleme işlemini uygun şekilde gerçekleştirmeniz gerekir.

Kuşlarda gaga kesimi sırasında kanama meydana gelirse sakin kalmalısınız. İşini bilen bir veteriner bunun oluşmaması için çaba gösterecektir. Yine de farklı sebeplerden ötürü kanama olursa basit bir koter yardımıyla kanamanın durması sağlanabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.