Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balıklarda Kadife Hastalığı Belirtileri ve Nedenleri

02.05.2022
1.297
Abone Ol 
Balıklarda Kadife Hastalığı Belirtileri ve Nedenleri

Balıklarda kadife hastalığı, akvaryum canlılarının kötü koşullarda bakılmasından dolayı oluşan rahatsızlıklardan biridir. Balıklar akvaryumdaki olumsuz koşullardan kolay şekilde etkilenen canlılardır. Bu yüzden akvaryumların doğru şekilde kurulması ve bakımlarının yapılması önemlidir. Peki, balıklarda görülen kadife hastalığı nedir?

Balıklarda Kadife Hastalığı Nedir?

Çoğunlukla büyük ebatlı olmayan akvaryumlarda çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunlardan balıklar kısa süre içinde etkilenebilir. Akvaryumda bir hasta balık var ise o balığın akvaryumdan çıkarılması gerekmektedir. Aksi durumda bu rahatsızlık diğer balıklara da geçebilir. Hatta bu durum sonucunda toplu balık ölümü dahi gerçekleşebilir.

Akvaryum canlılarının sağlığı ile alakalı önlem alınabilmesi adına çeşitli ilaçların ve vitaminlerin kullanılması önemlidir. Bu vitamin ve ilaçlar sayesinde olası rahatsızlıklardan balıkları korumak mümkün hale gelecektir. Kötü akvaryum şartları nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri de balıklarda kadife hastalığı olmaktadır.

Oldukça tehlikeli bir rahatsızlık olan kadife hastalığı, çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Balıklarda kadife hastalığı neden olur? Belirtileri nelerdir?

Balıklarda Kadife Hastalığı

Balıklarda Kadife Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Balıklarda kadife hastalığı birçok belirti ile kendini gösterir. Ancak en önemlisi de balığın derisinde ortaya çıkan kadife benzeri lekeler olmaktadır. Bu tarz lekeler önceleri çok küçüktür. Bu yüzden de fark edilmesi zor olabilir.

Hastalık zamanla ilerledikçe lekeler balığın bütün vücuduna yayılır. Sonrasında ise hastalıktan etkilenen alanlarda matlaşma görülür. Kadife hastalığı ileri seviyeye geldiğinde ise balığın derisi şerit şeklinde dökülür. Bu noktada balık çok zor nefes almaya başlar.

Balıklarda kadife hastalığı belirtileri arasında bir diğer konu da balığın davranışlarındaki değişikliktir. Balığınız bu rahatsızlığa yakalandı ise anormal davranışlarda bulunabilir. Kimi balıklarda lekelerden evvel davranışlarda değişimler gözlemlenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Seçimi: Akvaryum Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Bu hastalıktan etkilenen balıklar ilk etapta vücutlarını akvaryumda bulunan bitki ve taşlara sürtmeye başlarlar. Aynı zamanda balığın eskiye oranla daha keyifsiz ve cansız olduğu gözlemlenir. Daha az yüzmesi de bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Bu sebeple balık ebeveynlerinin balıklarının hareketlerini iyi şekilde gözlemlemeleri ve ani davranış değişimlerini göz ardı etmemeleri önemli bir detaydır. Balıklarda kadife hastalığı, davranış değişimleri ve lekeler dışında da farklı semptomlar ile kendini gösterebilir. Bunlar arasında kilo kaybı ve iştah kaybını da sayabiliriz.

Balıklarda Kadife Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Bu rahatsızlık, hem tuzlu hem de tatlı su balıklarında ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Sebebi ise tek hücreli bir parazittir. Bu ise Oodinimum parazitidir.

Rahatsızlığın balıklarda tespit edilebilmesi adına bu parazitin ne olduğunun bilinmesi gerekir. Oodinimum, okyanuslarda görülen ve plankton sisteminden gelen bir alg türüdür. Alg grubuna dahil edilmesinin nedeni ise üstünde yeşil renkli klorofil pigmentlerinin bulunmasıdır.

Balıkların en yumuşak dokuları elbette solungaçları olmaktadır. Balıklarda kadife hastalığı yapan parazit ise uzantılarını ilk önce solungaçlara yerleştirir. Birkaç gün içinde uzantılarını solungaçlardan çıkartır. Akvaryum sisteminin dip bölümüne düşer ve bu noktada kist meydana getirir. Kist çatladığında parazitler çoğalmış olur.

Bu parazitler ilk etapta balıkların solungaçlarına yerleştiklerinden dolayı balığın sık olarak nefes almaya çalıştığı gözlemlenebilir. Fakat tüm vücudu kapladığında balıktaki kadife hastalığı ileri dereceye taşınmış olur.

Balıklarda kadife hastalığı, balıkların üzerinde meydana gelen ve vücutlarını tamamen kaplayan sarı toz biçimindeki görünümden anlaşılabilir. Esasen bu sarı tozlar hastalık parazitlerinin balığa yapışmış olduğunu belli eder. Yavru balıkların yer aldığı akvaryumlarda bu parazite karşı dikkatli olunmalıdır.

Özellikle bakımı yetersiz olan akvaryumlarda bu hastalığın görülme riski oldukça fazladır. Bu nedenle de akvaryum bakım ve temizlik ürünleri ile düzenli olarak akvaryum temizliğinin gerçekleştirilmesi önem taşımaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklar Hakkında 7 Önemli Bilgi

Akvaryum suyunun kalitesi de bu noktada önemlidir. Akvaryum filtreleri ve akvaryum su düzenleyiciler ile de su kalitesini iyileştirmeli, balıklarınız için sağlıklı bir yaşam alanı sağlamalısınız.

Balıklarda Kadife Hastalığı Tedavisi Nedir?

Balıklarda kadife hastalığı bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Bu sebeple hızlı bir şekilde teşhis edilmesi önemlidir. Ancak genellikle hızlı ilerlediği için teşhisi zor olabilir. Bu yüzden olası bir belirti fark ettiğiniz anda bu hastalıktan etkilenen balıkları ayırmanız önem arz eder. Bu sayede diğer balıklar da kadife hastalığından etkilenmemiş olur.

Balıklarda kadife hastalığı tedavisi çoğunlukla bakır tuzları ile yapılır. Fakat bu teknik çeşitli balık türleri ve özellikle de karidesler için ölümcül olabilmektedir. Bunun için yöntemin dikkatli şekilde uygulanması önem arz eder.

Balıklarda kadife hastalığına yol açan parazitler fotosentez ile enerji elde ederler. Bunun için akvaryum aydınlatması azaltılabilir. Aynı şekilde akvaryumun üzerini örterek de parazitlerin zayıflamasını sağlayabilirsiniz.

Balıklarda kadife hastalığı tedavisi için şu uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz:

  • Akvaryum aydınlatmasını kapatın.
  • Suyun sıcaklığını yükseltin. İdeal su sıcaklığını ölçmek için akvaryum derecesi kullanabilirsiniz. Su sıcaklığının yaklaşık 21 derece olması normaldir.
  • Akvaryum tuzu kullanın.
  • Yaklaşık 10 gün kadar bakır sülfat kullanın.
  • Karbon filtre kullanıyorsanız, bunu akvaryum sisteminden çıkartın. Bu sayede ilaçların etkisinin azaltılması önlenecektir.

Balıklarda Kadife Hastalığını Önleme Yolları

Balıklarda kadife hastalığı önlemek için bu parazitlerin akvaryum sistemine nasıl geldiğinin bilinmesi önemlidir. Hastalığa yol açan parazitler her türlü akvaryumda oluşabilir. Çoğalmak için de uygun ortamın oluşmasını bekleyebilirler.

Bu tarz parazitlere çoğalma fırsatı sağlamamak adına balıkların bağışıklık sistemleri güçlü tutulmalıdır. Bunun için besleyici ve dengeli balık yemleri tercih edilmelidir. Aynı şekilde akvaryum bakımının da düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Balıkların stresten uzak tutulması da bu noktada önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Küçük Akvaryumda Beslenebilecek Balıklar

Balıklarda stres durumu çoğunlukla yetersiz bakımdan dolayı kendini gösterir. Ayrıca akvaryum suyundaki ani değişimler de balıkların stres yaşamalarına yol açabilir. Bu yüzden su değişimleri kısmi olarak gerçekleştirilmelidir.

Akvaryuma yeni eklenecek olan balık türlerinin sağlıklı olup olmadığından emin olmak adına öncelikle onları karantinada tutup daha sonra akvaryuma dahil etmek gerekir. Kadife hastalığına yol açan parazitler akvaryum dekorları ile de akvaryum sistemine taşınabilir. Bunun için akvaryum dekorunu akvaryuma eklemeden evvel iyice yıkamanız önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.