Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

İlkbaharda Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

19.03.2024
140
Abone Ol 
İlkbaharda Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

İlkbaharda hamster bakımı önemlidir ve sahiplere birçok görev düşer. Son zamanlarda gitgide popüler olan hamsterların küçük ve tıknaz bir vücutları vardır. Gece aktif olan kemirgen canlılardır. Minik elleriyle yiyecekleri kazmayı ve saklamayı çok severler. Yaklaşık olarak 5 yıl ömürleri vardır. Doğru bakım ve besleme ile yaşam süreleri uzatılabilir ve yaşam konforları arttırılabilir.

Hamster bakımı, diğer pek çok hayvana göre çok daha uygun fiyatlı ve kolaydır. Sessiz canlılar olmaları da onların her ortamda beslenebilmelerine olanak sağlar. Bu özellikleri ile evcil hayvan olarak çok tercih edilen hamsterların nasıl bakılacağı hayvanseverler tarafından merak edilir. Hamster bakımı ile ilgili merak edilenlerden biri de ilkbaharda hamster bakımının nasıl olması gerektiğidir. Gelin inceleyelim.

İlkbaharda Hamster Bakımı: Hamsterlarda Tüy Bakımı

İlkbaharda Hamster Bakımı

Hamsterlar, bakım kolaylığı nedeniyle pek çok kişi tarafından beslenir. Ancak hamster beslerken de bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Bunlardan biri de tüy bakımıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak hamsterların tüyleri de dökülür.

Hamsterların tüylerinin dökülme sebeplerinden biri de mevsim geçişleridir. Mevsim geçişlerinde yani ilkbaharda ve sonbaharda hamsterların tüy dökülme oranında artış yaşanır. Bu nedenle bu ilkbaharda ve sonbaharda hamsterların tüy bakımına özen gösterilmelidir. Bunun için hamsterların vücuduna ve tüy yapısına uygun olan ince uçlu fırçalar kullanılmalıdır. Düzenli tarama ile hamsterların cildindeki ölü deri ve tüyler deriden uzaklaştırılır.

İlkbaharda olduğu gibi mevsimsel etkilerin yanı sıra başka durumlar da hamsterların tüy dökmesine neden olabilir. Genetik, beslenme ve parazit gibi dış etkenler bunlardan bazılarıdır. Besin ihtiyacı yeterli düzeyde karşılanmayan hamsterlarda genellikle vitamin ve protein eksikliğine bağlı olarak tüy dökülmesi görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Campbell Hamsterı Özellikleri ve Bakımı

Pire ve akar gibi parazitler ise hamsterların vücudundan beslenerek onlara zarar verir. Bu nedenle pek çok sağlık rahatsızlığına ve tüy dökülmesine sebep olur. İlkbaharda tüy dökülmesi olması gereken seviyenin üstünde olduğu taktirde bu ihtimaller de değerlendirilmelidir. Tüy bakımı yapılırken hamsterların vücudunda herhangi bir sorun olup olmadığı da incelenmelidir.

İlkbaharda Hamster Bakımı: Hamsterlarda Sıvı Alımı

İlkbaharda Hamster Bakımı

Tüm canlılar gibi hamsterların da günlük olarak belli bir düzeyde sıvı tüketmesi gerekir. Tüketilmesi gereken sıvının miktarı çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterir. Beslenme tarzı, yaş, boy, kilo, aktivite düzeyi ve mevsim bu etkenler arasında yer alır.

İlkbaharda sıcaklıkların yükselmeye başlaması, çöl canlıları olan hamsterları rahatsız eder. Özellikle sıcaklığın 27 derecenin üzerine çıktığı durumlarda uyudukları görülür. Bu nedenle ilkbaharda hamsterların susuz kalmaması ve vücutlarında dehidrasyon meydana gelmemesi için sıvı tüketmeleri çok önemlidir.

Sıvı ihtiyaçlarının bir kısmını meyve ve sebze gibi sıvı içeren bitkisel ürünlerden sağlayabilirler. Daha çok kuru gıda ağırlıklı beslenen hamsterların ise tek sıvı kaynağı su olur. Bu nedenle hamsterların kafesinde mutlaka temiz ve taze su bulunmalıdır. Dolayısıyla kemirgen suluğu her zaman temiz ve yeterli düzeyde su içermelidir.

İlkbaharda Hamster Bakımı: Hamster Beslenme İhtiyacı

Hamsterlar, bir şeyler yedikçe mutlu olan canlılardır. Günün büyük bir bölümünde ya bir şeyler yedikleri ya da uyudukları görülür. Bu yüzden hamsterların beslenmesine özen gösterilmeli ve çeşitli gıdalar öğünlerine eklenmelidir. Hamsterları beslerken omnivor canlılar oldukları göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle ilkbaharda yaşanan sıcak günlerde besinler ile vücut ihtiyaçlarının karşılanması son derece önemlidir. Omnivor beslenmeleri nedeniyle hamsterları bitkiler, tohumlar ve böcekler ile beslemek mümkündür. Özel hamster yemleri, bu sevimli canlıların iyi bir şekilde beslenmelerini sağlar.

Hamsterlar için belli bir beslenme saati planlamak mümkün olmaz çünkü acıktıkça yemek yiyen canlılardır. Bu sebeple de hamsterların besinlerinin kafeslerinin içerisindeki bir kaba konulması gerekir. Doğal bir istifçi olan hamsterlar, kaba konulan yemeklerini talaş ile örterek saklar. Sonrasında besin ihtiyacı duyduklarında tüketirler. Hamsterların kabına konulan yemeklerin çabuk bozulmayacak gıdalar olması gerekir. Çabuk bozulan gıdalardan az miktarda konulmalıdır. Bozulmuş bir gıdanın tüketilmesi nedeniyle hamsterların sindirim sistemleri başta olmak üzere tüm sağlıklarının olumsuz etkilenme ihtimali bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çinçilla Bakımı Nasıl Olmalıdır? (Chinchilla Bakımı)

Hamsterların yemek kabına özel hamster yemleri ile taze meyve ve sebzeler konulabilir. Verilen yemin besin içeriği hamsterların sağlığı için çok önemlidir. Bir yem seçerken besin içeriği mutlaka gözden geçirilmelidir. Taze meyveler ve sebzeler de yemek kabına konulmadan önce değerlendirilmelidir. Hamsterlar için zararlı olup olmadığı kontrol edilmelidir ve çok ölçülü bir şekilde konulmalıdır. Fazla meyve ve sebze tüketilmesi hamsterların ishal olmasına neden olmaktadır. Bu gıdaların yanı sıra hamsterlara verilmemesi gereken bazı gıdalar da vardır. Çikolata, çiğ patates, sarımsak ve soğan bu gıdalardan bazılarıdır.

İlkbaharda Hamster Bakımı: Hamster Egzersiz İhtiyacı

Hamsterların ufak vücutlarının altında büyük bir enerji gizlidir. Bu enerjiyi atmaları için yeteri kadar egzersiz yapmaları gerekir. İlkbaharda gün içerisindeki sıcaklık nedeniyle hamsterlar çoğunlukla uyudukları için egzersiz yapmaları mümkün değildir. Zaten yapıları gereği gece canlıları olan hamsterların egzersiz saatleri gecedir.

Hamsterların egzersiz ihtiyacının karşılanması için çeşitli hamster oyuncakları yaşam alanlarına yerleştirilmelidir. Örneğin, bir koşu çarkının hamsterların yaşam alanında kesinlikle olması tavsiye edilir. Bunun aynı sıra labirent ve hamster sığınağı da önemlidir. Bu ürünlerin yerleştirilebilmesi için hamsterların kafesi çok dar olmamalıdır.

Bir hamsterın geceleri koşu çarkında yaklaşık 8 km kadar koşabildiği gözlenir. Bu sayede hem zihinsel hem de fiziksel olarak daha zinde hissederler. Yine koşu çarkına benzer bir şekilde dönemeçli bir yapısı olan labirentlerde hamsterların egzersiz saatlerini renklendiren aksesuarlardır.

Hamster topları, iki yarım küreden oluşan ve hamsterların nefes alabilmesi için birkaç delik içeren oyuncaklardır. Hamsterların oynaması için dayanıklı ve hava deliği uygun şekilde olan bir hamster topu gerekir. İki yarım kürenin birbirinden aniden ayrılması ve hamsterın birden fenalık geçirmesi gibi ihtimallere karşı bu sırada hamsterların durumu takip edilmelidir. İlkbaharda da bu ihtiyaçlar aynı şekilde karşılanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?

İlkbaharda Hamster Bakımı: Hamster Ağız ve Diş Bakımı

Hamsterların ağız ve diş bakımı özen ve önem gerektiren bir durumdur. İlkbaharda da aynı hassasiyetin gösterilmesi hayati önem taşır. Hamsterlar, dişleri ile doğar ve dişlerinin büyümesi hayatlarının sonuna kadar devam eder. Bu nedenle dişlerini törpülemek için sürekli bir şeyler kemirmeleri gerekir. Doğal hayatlarında bunu yapmak için çeşitli nesneler kullanırlar. Ev yaşamında ise bu nesnelerin sahipleri tarafından karşılanması gerekir. Kemirme taşları, hamsterların bu ihtiyacına kesin çözüm sunar.

Hamsterların dişlerinin fazla uzamaması için kemirme taşları alınmalıdır. Dişleri bir şekilde olması gereken uzunluğu aştıysa derhal veteriner hekimlerden destek atmak ve dişleri bir miktar kestirmek gerekir. Aşırı uzun dişler nedeniyle hamsterların ağızlarında yara oluşmasının yanı sıra beslenmede de zorlanırlar. Yaşadıkları acı nedeniyle iştahlarını kaybederler.

Hamsterların ağız ve diş sağlığı için taze ve kuru besinlerle beslenmeleri, havuç gibi şekerli gıdalardan az miktarda tüketmeleri ve kalsiyum eksikliğini önlemek için kalsiyum içeren gıdaları yemeleri gerekir.

İlkbaharda Hamster Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

İlkbaharda hamsterların tüylerinde ne düzeyde dökülme olduğuna dikkat edilmelidir. Mevsim geçişine göre olması gerekenden fazla tüy dökmeleri durumunda başka bir rahatsızlığı işaret edebilir. Besin ve sıvı ihtiyaçları özenle karşılanmalıdır. Egzersizler için sıcaklığın daha düşük olduğu geç saatler tercih edilmelidir. Hamster kafesi, kablo gibi tehlikeli maddeler yaşam alanlarından uzak tutulmalıdır. Dişlerinin fazla uzamaması için gerekli önlem alınmalıdır. Yaşamaları için geniş ve rahat bir kafes tercih edilmelidir. Kafeste bozulmuş gıda artıkları bırakılmamalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.