Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Depresyon Belirtileri ve Nedenleri

Abone Ol 
Köpeklerde Depresyon Belirtileri ve Nedenleri

Köpeklerde depresyon birçok farklı nedenden kaynaklanabilmektedir. Diğer canlılarda olduğu gibi köpek dostlarımızda da depresyon görülebilmektedir. Köpeklerin depresyon yaşadıkları çoğunlukla onların davranışları ile belli olabilmektedir.

Köpeklerde Depresyon Nedir?

Köpeklerin depresyona girmeleri, köpek ruh sağlığı söz konusu olduğunda yaygın görülen problemler arasında sayılmaktadır. Bu durum, dışarıdan herhangi bir etki olmadan meydana gelebileceği gibi çeşitli çevresel faktörlerden dolayı da oluşabilmektedir.

Depresyon, örneğin eve başka bir hayvanın dahil olmasıyla ortaya çıkabilir. Bazı köpek dostlarımız sahiplerine aşırı bağımlı olmalarından ötürü, kendisine sunulan sevginin bölünmesinden hoşnut olmayabilirler ve bunun sonucunda depresyon yaşayabilirler.

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de depresyonun belirtileri açıkça ortadadır. Ev halkından birinin taşınması, bir süre evden uzakta kalması ya da ölüm gibi nedenler, köpeklerin depresyona girmelerine yol açabilmektedir.

Köpek dostlarımız duygusal canlılardır. Aynı zamanda sahiplerine karşı sonsuz sevgi ile bağlanırlar. Bu yüzden düzenli olarak sergilenen davranışların devamlı olmasını beklerler. Eğer ki bir köpeğe yavruluktan itibaren aşırı sevgi gösterildi ise ilerleyen dönemde bu sevgi akışının aniden kesilmemesi şarttır. Aksi halde evcil hayvan dostunuz depresyona girebilir.

Köpeklerde depresyon

Köpeklerde Depresyon Nedenleri

Çoğumuzun bildiği üzere köpekler hassas ve duygusal canlılardır. Bir rutine alışmaları zaman alır. Yaşamlarındaki değişiklikler bazı duygudurum değişikliklerini tetikleyebilir. Köpeklerin depresyona girme sebepleri çeşitlilik gösterebilir ama genel nedenler şunları içerir:

  • Köpeğin yeteri kadar sosyalleşmemesi ve hareket etmemesi.
  • Köpeğe karşı aşırı korumacı davranışların sergilenmesi.
  • Köpeğe insanmış gibi muamele yapılması.
  • Köpeğin bütün gün boyunca evde tek başına kalması.
  • Köpeğe vurmak, onu dövmek ve ona bağırmak gibi şiddet durumlarının söz konusu olması.
  • Köpeği daimi olarak bağlı tutmak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alman Kurt Köpeği Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Bir yerden başka bir yere taşınma durumunda evcil köpeklerin bu yeni alana alışmaları kolay olmamaktadır. Köpek dostlarımızın günlük rutinlerinde meydana gelen değişiklikler, gezinti sırasında diğer köpeklerin ona saldırmaları, köpeklerle kavga etmesi gibi haller de köpeklerde depresyon sorununa yol açabilmektedir.

Bunlara ek olarak sahipten uzaklaşmak, sahibin vefat etmesi gibi durumlar da köpeğin depresyona girmesini tetikleyebilir. Dış faktörler dışında bir köpeğin depresyona girmesine yol açabilecek çeşitli sağlık sorunları da olabilir. Ancak genel olarak köpeklerin ruh sağlıklarının bozulması, sahiplerin davranışları ile yakından ilgilidir.

Yaşanan kayıplar, çevresel değişiklik, fiziksel rahatsızlıklar, sahip psikolojisi, köpek dostlarımızın ruh halleri üzerinde direkt olarak etkilidir. Bu nedenle bir köpek sahiplenmeden evvel her türlü koşul düşünülmelidir. Bu sayede köpek için ideal bir ortam yaratılması mümkün hale gelebilecektir.

Köpeklerde Depresyon Belirtileri

Köpeklerde depresyon pek çok farklı davranış ile kendini gösterir. İnsanlardaki belirtiler ile köpeklerdeki belirtiler hemen hemen aynı olmaktadır. Aşırı bıkkınlık, köpek oyuncakları oynamamak, köpek maması tüketmeye karşı isteksizlik veya aşırı istek, keyifsiz görünmek gibi durumlar köpeklerin depresyona girdiklerini işaret eden haller arasında sayılmaktadır.

Eğer ki kısa süre içinde durum fark edilmez ve gereken önlemler alınmaz ise köpeğin ruh hali daha da kötüleşebilir. Depresyonun en temel belirtilerinden biri de iletişim eksikliği olmaktadır. Ruhsal manada çöken ya da çökmenin eşiğinde olan bir köpek, genel olarak çevresi ile de iletişimi azaltır ya da keser. Çevreyle ve insanlarla iletişim eksikliği göz ardı edilmemesi gereken durumlardan biridir.

Köpeklerde depresyon belirtileri söz konusu olduğunda bir diğer husus da köpek dostunuzun her zamanki gibi oyunlar oynamaması ve daha az hareket etmek istemesidir. Ayrıca, köpek dostunuz gezintiye çıksa dahi hemen eve dönmek isteyebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?

İlerlemiş vakalarda ise köpeğin mama yeme alışkanlığının değiştiği gözlemlenir. Mama yememe, mamayı çiğneyip bırakma, köpek mama ve su kabını devirme gibi çeşitli davranış değişiklikleri ortaya çıkabilir. Aynı şekilde aşırı köpek maması tüketimi de görülebilir. Bu belirtiler ve davranış kalıpları tamamen köpeğe göre farklılık göstermektedir.

Köpek dostunuz her zamankinden farklı olarak daha az uyumaya başladıysa, uyku için yer beğenmiyorsa, köpek yatağı üzerinde uyumayı reddediyorsa ya da aşırı uyumaya başladıysa, bu hareketlerin de köpeklerde depresyon sebebi ile ortaya çıkabileceğini bilmelisiniz.

Köpeklerde Depresyon Tedavisi

Köpeğinizin depresyon yaşadığını düşünüyorsanız, yapmanız gereken ilk şey onu veterinere götürmek olacaktır. Bu aşamada köpeğin çeşitli sağlık sorunlarının olup olmadığına bakılır.

Köpeğin bir sağlık problemi bulunmuyor ise onu mutlu edecek yöntemlerin uygulanmasına geçilir. Bu noktada önemli olan ise evcil hayvanın günlük rutinine bağlı kalmak, köpek ödül mamaları ile onun mutlu olmasını sağlamak, sahibin köpekle daha uzun vakit geçirmesi gibi konular önem kazanmaktadır.

Köpeğinizle oyunlar oynayarak, diğer köpekler ve evcil hayvanlarla sosyalleşmesini mümkün kılarak, onunla yürüyüşler yaparak ve ona sevgi davranışları göstererek ruh halinin iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Köpeklerde depresyon tedavisi esnasında en önemli şeyin sevgi ve anlayış olduğunu da unutmamalısınız!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.