Kedilerde Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde gebelik süreci hakkında bilgili olmak önemlidir. Memeli hayvanlar olan kediler de tıpkı insanlar gibi belli bir gebelik sürecinin ardından doğum yapar. Kedi besleyenler için kedilerinin gebe kalması hem güzel hem de şaşırtıcı bir sürpriz olur. Bu gelişmeyi beklemeyen kişilerin gebelik durumunu fark etmesi zor olabilir.
Karın şişkinliği, fazla beslenme ile karıştırılabilir. Bu nedenle kedinin hamileliği, doğuma kadar bile fark edilmeyebilir. Yine de kendi kendine yetebilme yeteneği olan kedilerin bu süreci başarıyla atlatması mümkün olur. Ancak kedi sahiplerinin de doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası için dikkat etmesi gereken bazı şeyler vardır. Bu yazımızda kedilerde gebelik hakkında bilinmesi gerekenleri listeledik. İşte kedilerde hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili detaylar!
Kedilerde Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde gebelik durumunu anlamanın en doğru ve hızlı yolu kan tahlili ve ultrason gibi elektronik cihazların kullanılması ile olur. Ayrıca fiziksel muayene ile de tespit edilebilir. Kedilerde gebelik durumunda çok büyük davranışsal ve duygusal değişim yaşanmaz. Ancak normale göre daha uysal veya daha saldırgan bir tutum sergileme ihtimalleri vardır.
Kedilerde Gebelik: Kedinin Beslenme İhtiyacı
Gebelik durumunda kedilerin beslenme ihtiyaçları önemli ölçüde artar. Bu nedenle bu süreçte beslenmeye ekstra özen gösterilmelidir ve yüksek besin içeriğine sahip mamalar kullanılmalıdır. Ancak yavru kediler anne karnına baskı yaptığı için bir anda aşırı besleme yapılmamalıdır. Bunun yerine az beslenme ve sık öğün yöntemi tercih edilmelidir.
Kedilerin gebelik süresi değişiklik gösterir. Bunun sebebi; ırk, genetik ve yaş gibi faktörlerine etkisidir. Genellikle 60-70 günlük bir gebelik süreleri olur. Bu süreçte vücudun artan ihtiyaçlarını karşılamak ve anne ile yavruların sağlığını korumak için uygun bir beslenme süreci takip edilmelidir.
Gebelikte Kedi Bakımı
Gebe kedilerin bakımında dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Öncelikle vajinal kanama durumuna dikkat edilmelidir. Hamile kedilerde vajinal kanama yaşanması ilk aylarda düşükle, son aylarda ise erken doğumla sonuçlanabilir. Bu nedenle fark edildiği an veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.
Bir diğer husus ise iç ve dış parazitlerdir. İç ve dış parazitler, anne kedi ile beraber yavru kediler için de çok tehlikeli olabilir. İç parazit olması durumunda veteriner hekimin tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Dış parazitler için de aynı şekilde veteriner hekimin önerdiği parazit önleyici ilaçlar kullanılmalıdır. Gebelik döneminde kedilere aşı yapılmamalıdır.
Kedilerde Gebelik Süreci
Kedi türüne göre değişmekle beraber kediler 6-12 aylık iken gebe kalabilirler. Yılda 3 kez gerçekleşebilen gebelik sonucunda 2-6 arası yavru dünyaya getirebilirler. Doğum başladığında kediler, genital bölgelerini yalayarak kendilerini 24 saat sürebilecek doğuma hazırlar. Bu süreçte kedilerin oldukları yerde sabit kalması ve yerinden oynatılmaması gerekir. İlk yavrunun doğumu genellikle yarım saat içerisinde gerçekleşir. Sonraki yavrular da ortalama 20 dakika aralıklar ile doğar.
Sonrasında anne kedi yavrularını temizler ve vücuttan atılan plasentayı yer. Bu normal bir gebelik sürecidir ve müdahale edilmemelidir. Ancak 24 saati aşan doğumlarda veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.
Kedilerde Doğum Sonrası Bakım
Anne ve yavru kediler, sessiz ve sakin bir bölgeye yerleştirilmelidir. Ayrıca yavrulara yaklaşılırken dikkatli olunmalıdır ve çok rahatsız etmemek gerekir. Emzirme dönemindeki anne kediye gerekli besinler ve su verilmelidir. Sütü olduğundan emin olunmalıdır. Emzirme dönemindeki kedilere rastgele ilaç verilmemelidir. Ayrıca aşı da yapılmamalıdır. Kedi yatağı yer alan özel bir yer hazırlanmalıdır.