Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Burun Akıntısı Nedenleri

Abone Ol 
Köpeklerde Burun Akıntısı Nedenleri

Köpeklerde burun akıntısı nedenleri birçok farklı faktörden kaynaklanabilmektedir. İnsanlar burun akıntısı problemi yaşadıkları zaman, genelde bunun sebebini bilirler. Çevresel atıklar, hastalıklar, baharatlı gıdalar ve hatta ağlama da burun akıntısına sebebiyet verebilir. Peki, köpekler için de aynı şey geçerli mi?

İnsanlar gibi köpekler de burun akıntısına neden olabilecek bazı durumlara maruz kalabilirler. Fakat konuşamadıkları için durumun sebebini dile getiremezler. Köpeklerde burun akıntısı nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak, köpeğinize yardım etmenize olanak sağlayacaktır.

Köpeklerde Burun Akıntısı Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Burun Akıntısı Nedenleri

Köpeklerde burun akıntısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Solunum Yolu Enfeksiyonları

Köpeğinizin burun akıntısı geliştirmesinin en yaygın nedenlerinden biri solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bakteriler, mantarlar ve virüsler nedeniyle köpeğinizde solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Bu da burun akıntısı şeklinde kendini gösterebilir.

Köpek nezlesi, grip ve diğer enfeksiyonların tümü veteriner müdahalesi gerektirir. Basit bir burun akıntısı ile berrak ve sulu olmayan burun akıntısı arasındaki farkı bilmek önem arz eder. Köpeğinizin burun akıntısı yoğunsa ya da yeşil/sarı renkteyse, bu durumun yalnızca soğuk algınlığından kaynaklanabileceğini düşünmemelisiniz. Bu, çoğu zaman tedavi gerektiren bir enfeksiyonun nedeni olarak görülmektedir.

2. Tümörler

Köpeklerde burun akıntısı nedenleri arasında bir diğeri de tümörlerdir. Polipler ve tümörler gibi durumlar, köpeğinizin burnunun içinde gelişebilir. Bunlar hiç fark etmeyeceğiniz kadar küçük olabilir. Ya da sevimli dostunuz için problem yaratacak kadar büyük boyutlu olabilir. Köpeğinizin burun boşluğunda konumlanan bir tümör sebebi ile burun kanaması, solunum problemleri ve burun akıntısı oluşabilir.

3. Burun Tahrişi

Ortamda çok fazla miktarda toz ya da farklı kalıntılar var ise tüylü arkadaşınızın burnu tahriş olabilir. Bu durum ise köpeğinizin hapşırmasına ve burun akıntısı geliştirmesine yol açabilir. Kimi zaman kokulu mumlar, çeşitli oda spreyleri ve parfümler de köpeğin burnunun tahriş olmasını teşvik edebilir. Eğer köpeğinizin bu tarz bileşenlere karşı alerjisi bulunuyor ise bunları kullanmamaya özen göstermenizde yarar var. Böylece köpeğinizin sağlığını korumuş olursunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerin Yaşam Süresi Ne Kadardır?

4. Çevresel Alerjiler

Köpeklerde burun akıntısı nedenleri çevresel alerjilerden de kaynaklanabilmektedir. Evcil dostunuzun toz akarlarına, mantar sporlarına ya da polenlere karşı alerjisi var ise hapşırabilir veya onları soluduğu zaman burun akıntısı oluşabilir. Bu alerjenler de köpeğinizin vücudunu tahriş edebilir ve olumsuz bir tepki vermesine neden olabilir. Çevresel alerjiler nedeniyle burun akıntısı, hapşırma, kaşıntı ve bazı cilt sorunları meydana gelebilir.

Köpeklerde Burun Akıntısı Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerde burun akıntısı nedenleri hakkında bilgi verdikten sonra bu sağlık sorununun tedavisinden bahsedelim. Sulu, berrak burun akıntısı, kırmızı ve sarı akıntıdan daha az endişe verici bir durumdur. Fakat köpek dostunuzun hasta olduğunu düşünüyor iseniz burun akıntısının rengi her ne olursa olsun, onu veterinere götürmelisiniz.

Veteriner, köpeğinizi muayene edecek ve burun akıntısının nedenini tespit edecektir. Duruma göre, tanı koymak için kan tahlili ve röntgene gereksinim duyulabilir. Altta yatan neden belirlendikten sonra veterineriniz tedavi önerisinde bulunacaktır. Genelde tedavi için destekleyici ilaçlar reçete edilmektedir. Fakat tümör gibi fiziksel bir anormallik nedeniyle burun akıntısı oluşuyor ise cerrahi operasyon şarttır.

Köpeğinizi bu süreçte kaliteli köpek mamaları ile beslemeyi ve genel bakım gereksinimlerini en iyi şekilde karşılamayı ihmal etmemelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.