Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Göz Enfeksiyonu ve Körlük Sebepleri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Göz Enfeksiyonu ve Körlük Sebepleri Nelerdir?
4905.00₺

2745.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2036.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızın konusunu, kedilerde göz enfeksiyonu ve körlük nedenleri olarak seçtik. Çünkü bu konu, hemen hemen her kedi sahibinin bilgi alması gereken bir mevzu olmaktadır.

Göz enfeksiyonları, kedilerde tedavi edilebilir bir rahatsızlık olmaktadır. Bununla beraber, ciddi derecedeki göz enfeksiyonları ve tedavisi imkansız olan göz enfeksiyonları ne yazık ki kedilerde körlüğe bile neden olabilmektedir.

Körlük olasılığının yanı sıra, göz enfeksiyonları son derece rahatsız edici bir biçimde meydana gelir. Şiddetli ağrıya sebep olur. Bu sebeple, göz enfeksiyonu sorunu yaşayan kedilere veteriner hekimler tarafından tedavi uygulanır.

Konjonktivit, kedilerde en fazla teşhisi sağlanan göz enfeksiyonlarından biri olarak dikkat çekmektedir. enfeksiyon, konjonktiva adlı bir iltihaba neden olur. Tedavisi gerçekleştirilmezse, göz hasarına neden olur. Bununla da kalmaz, kedinin kör olmasına sebep olur.

Göz enfeksiyonları, gözde yer alan yaralanmalardan ya da göze giren yabancı türdeki cisimlerden kaynaklanabilmektedir. Yavru kedi, doğum esnasında anne kedinin vajinal enfeksiyonlarından ötürü gözleri enfeksiyon kapmış bir biçimde doğabilir.

Viral ya da bakteriyel türde olan hastalıkların bazıları da göz enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Feline calivirus, kedi gribinin bir sebebi olan ve kedilerde kedi gribinin oluşmasının bir sebebi haline gelen, konjonktivite neden olan son derece bulaşıcı bir virüs olmaktadır.

Kedi herpes adlı virüs de, korneanın iltihabı olarak bilinen konjonktivite ve keratitise neden olabilen bulaşıcı ve ciddi bir virüs olmaktadır. Keratitin bir neticesi olarak korneanın hasar görmesi de kedinin kör olmasına neden olabilir. Kedi klamidopilozu, konjonktivitin bakteriyel bir sebebi olarak bilinmektedir.

İlgili Başlıklar

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri Neler Olmaktadır?

Kedilerde göz enfeksiyonu nedenlerini ve belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gözde oluşan şişlik
  • Kornea bulanıklığı
  • Aşırı gözyaşı üretiminin başlaması
  • Rengi açık olan ve yeşil ila sarı arasında değişebilen göz akıntısının kuruması
  • Kedinin rahatsız olup sürtünmesi
  • Kırmızı renkte ve şişmiş olan konjonktiva
  • Şaşılık problemi
  • Rahatsızlık sebebi ile iltihaplanma hali

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Kedilerde göz enfeksiyonu

Sarı Renkli Bir Kedi ve Gözleri

Kedilerde bu enfeksiyonun tedavisi genel manada merhem ve göz damlası ile gerçekleştirilir. Kedi çoğu zaman bu tedaviye iyi yanıt vermektedir. Daha çok ağrının azalması ve körlük olasılığını düşürmek için oküler bir değişim gördüğünüzde hemen bir veteriner hekime danışmanız gerekecek demektir.

Ani Başlayan Körlük Nedir?

Kedilerde ani şekilde başlayan körlük, son derece endişe verici ve üzücü bir hastalıktır. Bu hastalığa maruz kalan kedi yönünü kaybeder ve garip davranışlar sergilemeye başlar.

Dıştan bakıldığında amaçsız bir biçimde dolaştıkları görülebilir. Bir yerlere çarparlar ve strese girerler. Sıkıntılardan biri de, sahibinin kedinin kör olduğunu fark edebilmesinin uzun sürebiliyor olmasıdır.

Buna rağmen fark edebileceklerinizden birisi de, bir kedinin gözlerini kaybettiğinde gözlerinin karanlık kısmının çok genişleyeceğidir. Buradan artık onun kör bir kedi olduğunu anlarsınız.

Kedilerde Körlük Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde birçok körlük nedeni olabilir. Bazı kediler görüşlerinde azar azar kayıp yaşamaya başlarlar. Bu gibi durumlarda kediler genel olarak azalan görüşlerine ayak uydurmaya başlar ve herhangi bir zorluk yaşadıklarını ifade eden çok az işaret verirler.

Bununla beraber, körlük daha hızlı bir şekilde meydana gelirse, kedinin ayak uydurma şansı da düşer. Yönelimi azalır ve kafası bir anda karışmaya başlar. Neye uğradığını bilemez, farklı hareketler sergiler. Bunu size anlatmaya çalışır. Ani başlangıç körlüğünün nedenlerini kedilerde göz enfeksiyonu konulu yazımızın bir sonraki başlığında okuyabilirsiniz…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Optik Nörit

Bu, optik yapıda olan sinirlerin iltihap kaptığı ve neticesinde de artık fonksiyonlarını yerine getiremediği, körlüğü de beraberinde getirdiği önemli bir durum olarak ifade edilmektedir. Bu hastalık, nadir de olsa kedilerde görülür.

Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyon, yani hipertansiyon kedilerde görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Akut başlangıcı olan bu durum, kedilerde körlüğün en büyük nedenlerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Hipertansiyon ile, gözün arka kısmındaki kan damarlarında ciddi hasarlar meydana gelebilir.

Zaten bu durum da, retinanın ayrılmasına sebep olur. Retina ayrılırsa, işlevsiz hale gelir ve kedi kör kalır. Kedilerin bazılarında hipertansiyon, gözün ön kısmında açıkça görülebilen bir miktar kanamaya sebebiyet verir. Bu da endişe verici bir durum olmaktadır.

Beyin Hastalıkları

Görsel kökenli sinyaller, optik sinirler içerisinden beyne aktarıldığı ve beyinde de işlenmeye devam ettiği için, beyne tesir eden hastalıklar bulunuyorsa potansiyel açıdan körlüğü meydana getirebilir. Kedinizin beyni ile alakalı bir hastalığı varsa bir gün kör olma olasılığı vardır.

Retina Dejenerasyonu

Aynen biz insanlarda olduğu gibi, gözün arkasında yer alan ışığa duyarlı olan hücreler katmanının dejenerasyonundan şikayetçi olabilir. Bu da görüş alanından sorumlu olmaktadır.

Bu durum yaşandığı zaman, genel olarak kedilerin azalan görüşlerine ayak uydurmalarına olanak tanıyan yavaş bir süreç olmaktadır. bununla beraber nadiren de olsa bu başlangıç da ani bir şekilde gelişebilir. Dikkatli olmak gerekiyor.

Teşhis Edilme Süreci ile İlgili Bilgiler

Veteriner hekim, ilk olarak körlüğün kedinizin klinik semptomlarının sebebi olduğunu netleştirmek ister. Bu genel manada basit bir işlemdir. Körlük tamamen doğrulanınca, birçok potansiyel neden olduğundan dikkatli bir biçimde daha fazla incelenir. Soruşturmalarda birçok şey yapılır.

Gözün dikkatli muayenesi gerçekleştirildikten sonra kan basıncı ölçülür. Rutin kan ve idrar testleri de yapılır. Beyin taramaları gerçekleştirilir. Böylece kedinizin göz sağlığı ile ilgili birçok işlem yerine getirilmiş olur. Kedilerde göz enfeksiyonu konulu yazımızın sonuna geldik. Kedinize çok ama çok iyi bakın, hoşça kalın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi Kabızlığına Ne İyi Gelir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.