Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?
3430.00₺

2036.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2745.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde hastalık belirtileri bilinmeli ve bu tür belirtiler gözlemlendiğinde tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedinin hasta olduğunu hızlıca fark etmek önemlidir. Kedinizdeki küçük değişiklikler bile ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Kedi dostlarımız hastalıklarını gizleme konusunda profesyonel davranırlar. Fakat bazı semptomlar, kedilerin hasta olduğunu anlamamızı sağlar. Şimdi bu belirtilere göz atalım.

Kedilerde Hastalık Belirtileri

Kedilerde Hastalık Belirtileri

Kedinizde gözlemlediğiniz bir sorun, uzun zamandır devam ediyor olabilir. Bundan dolayı davranışlardaki ince değişiklikler bile veteriner kontrolü gerektirebilir. Kedilerde hastalık belirtileri şunları içerir:

1. Kedilerde Kusma

Kedinizin ara sıra kusması endişe verici bir durum olmamaktadır. Fakat aşırı kusma durumu var ise veterinerden destek almanız şarttır.

2. Kedilerde İştah Kaybı

İştah kaybı kediler için normal bir durumdur. Ancak yine de göz ardı edilmemesi gerekir. Kediniz öğün atlamaya başladıysa, kedi maması yemek istemiyorsa onu yakından gözlemlemelisiniz. Evcil hayvanınız mama yemeyi tam anlamıyla bırakıyorsa ya da çok az miktarda yiyorsa, veterineri ziyaret etmeniz gerekir. Çünkü birkaç gün bile mama yememek, karaciğer yağlanması ya da hepatik lipidoz ismi verilen ciddi bir sağlık problemine neden olabilir.

3. Kedilerde İştah Artışı

Kedilerde hastalık belirtileri arasında bir diğeri de aniden ortaya çıkan iştah artışı. Bu durum özellikle de yaşlı kedilerde daha sık görülür. Sebebi hipertiroidizm olabilir. Fakat bundan emin olmak için veterinerin çeşitli testler yapması gerekir. Daha genç kedilerde görülen iştah artışı bile göz ardı edilmemelidir. Sorun ciddi bir sebepten kaynaklanmıyor olsa bile aşırı mama tüketimi obeziteye neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedim Mama Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

4. Kedilerde İshal

Kedilerin ishal olmaları, beslenme düzenindeki yanlışlıkları, bağırsak parazitlerini ve diğer birçok problemi işaret edebilir. Tedavi edilmez ise dehidrasyonu teşvik eder ve bağırsak iltihabına yol açar. Ayrıca kediler için ishal çok rahatsız edici bir durumdur ve hayvanların ruh halini de olumsuz anlamda etkileyebilir.

5. Kedinin Kilosundaki Değişiklik

Kedilerde ani ağırlık değişimi endişe verici bir durumdur. Kilo alımı ya da kilo kaybı, altta yatan bir sağlık probleminden kaynaklanır. Kilo kaybı kısa vadede daha acildir. Bununla beraber kilo alımı zamanla daha zararlı hale gelir. Kedinizin kilosunda farklılıklar olduğunu gördüğünüzde onu veterinere muayene ettirmeli ve çeşitli testlerin yapılmasını sağlamalısınız.

6. Kedilerde Uyuşukluk

Kedilerde hastalık belirtileri listesinde uyuşukluk ve halsizlik de var. Kediniz kedi yatağı üzerinden kalkmak istemiyorsa, etrafta enerjisiz bir şekilde dolaşıyor ise hasta olabilir. Normalden fazla uyku, kedi oyuncakları ile oynamak istememek, enerji düşüklüğü gibi durumlar, kedinin sağlığında bir şeylerin iyi gitmediğini gösterir.

Kedilerde Hastalık Belirtileri

7. Kedilerde Aşırı Susuzluk

Kedilerin sık olarak susuzluk yaşamaları birçok anlama gelebilir. Çoğu zaman şeker hastalığı ve böbrek hastalığı ile karakterizedir. Genel olarak kedi sahipleri, evcil hayvanlarının su içtiğini dahi görmez. Kediniz kedi su kabı çevresinden ayrılmıyorsa ve su içtiğini sık olarak görüyorsanız; genel sağlığında bir problem olabilir.

8. Kedilerde İdrara Çıkma Değişikliği

Evcil hayvanınız sürekli olarak kedi tuvaleti kullanma gereksinimi duyuyorsa, ele alınması gereken bir sorun olabilir. Kedilerde sık idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonundan ya da böbrek hastalıklarından kaynaklanabilir. İdrar sıklığında ya da miktarındaki ani bir değişiklik, veteriner kontrolünü gerektirir. Kediniz idrar yapma konusunda zorlanıyor da olabilir. Bu özellikle erkek kediler için acil bir durumun göstergesi olarak kabul edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dişi Kedi Kısırlaştırma Hakkında Önemli Bilgiler

9. Kedilerde Hırıltı

Kedilerde hastalık belirtileri arasında yer alan hırıltı, nefes alma sırasında fark edilir. Kedinizde hırıltı, hızlı nefes alma, nefes darlığı gibi sorunlar var ise bunlar göz ardı edilmemelidir. Evcil dostunuz normal bir şekilde nefes alamıyorsa, onu veterinere götürmeli ve hiç zaman kaybetmemelisiniz.

10. Kedilerde Göz ve Burun Akıntısı

Kedilerin göz ve burun akıntısı gibi sorunlar yaşamaları, olası bir üst solunum yolu enfeksiyonunu göstermektedir. Bu gibi gelişmeler, kedinizin kendini hasta hissetmesine ve mama yemeyi bırakmasına neden olabilir. Hatta göz ve burun akıntısı diğer evcil hayvanlara da bulaşabilir.

11. Kedilerde Kulak Akıntısı

Kedilerde hastalık belirtileri arasında bulunan kulak akıntısı da ciddi bir sorundur. Bu, kedinizin kulak enfeksiyonundan ya da kulak akarlarından muzdarip olduğunu gösterir. Bunu çözmek amacıyla veterinerden destek almanız çok önemlidir.

12. Kedilerde Tüy Dökülmesi ve Cilt Tahrişi

Kedilerde cilt tahrişi ve tüy dökülmesi, genelde alerji, dış parazit ya da farklı bir cilt sorunundan kaynaklanabilir. Bunlar çoğunlukla ağrılı ve kaşıntılıdır ve kedinin gereksiz yere acı çekmesine sebep olur. Veterineriniz, tüy dökülmesi ve cilt tahrişi hususunda gereken tedavi seçeneklerini sunacaktır.

13. Kedilerde Topallama ve Zıplama Zorluğu

Kediniz topallıyorsa, yürüme konusunda zorluk çekiyorsa ve zıplayamıyor ise bir yaralanma durumu ortaya çıkmış olabilir. Bunlar artrit gibi sağlık sorunlarından dolayı da oluşabilir.

14. Kedinin Vücudunda Şişlik

Kedinizin vücudunun herhangi bir yerinde oluşan şişlik göz ardı edilmemelidir. Bu tür şişlikler apseye dönüşmüş bir yara olabilir. Hatta bir tümör bile olabilir. Şiş bölgeyi gözlemleyin. Eğer ki dokunulmayacak kadar sıcaksa, ağrılıysa ve birkaç gün içinde geçmiyorsa kedinizin tıbbi yardım almasını sağlamalısınız.

15. Kedilerde Ağız Kokusu

Kedilerde ağız kokusunun en büyük nedenlerinden biri de ağız ve diş sorunlarıdır. Kedinizde ağız kokusu başladıysa, bu gelişme muhtemelen ağız ve diş hastalıklarından kaynaklanır. Ayrıca aşırı salya üretimine ve ağızdaki kanamalara karşı da dikkatli olmalısınız. Kedinizde ağız enfeksiyonu söz konusu ise tüm vücudu ağızdaki bakterilere maruz kalabilmektedir. Bu yüzden de kalp ve diğer organ sorunları oluşabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Bakımı Hakkında İpuçları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.