Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde İlgisizlik Nedir ve Neden Olur?

Abone Ol 
Kedilerde İlgisizlik Nedir ve Neden Olur?
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde ilgisizlik ortaya çıkabilir. Kediniz ilgisiz mi, kendisiyle konuşulmasına zorlukla tepki veriyor mu, yorgun görünüyor ve artık zorlukla hareket ediyor mu? Bu durumda dikkat etmeli ve kedinizi yakından gözlemleyip muayene etmelisiniz.

Kedilerde ilgisizlik, çeşitli yaşam koşulları, hastalıklar ve yaralanmalar sonucunda kendini gösterir. Her durumda, ilgisizlik endişe kaynağıdır ve ciddiye alınmalıdır. Bu yazımızda ilgisizliğin tam olarak ne olduğunu, hangi tetikleyicilerin mümkün olduğunu ve ilgisiz kedinize nasıl yardımcı olabileceğinizi açıklayacağız.

Kedilerde İlgisizlik Nedir?

Kedilerde İlgisizlik

Kayıtsız kediler ilgisiz görünürler, çok az iletişim kurarlar ve çok az hareket ederler ve kendileriyle konuşulmasına veya etkileşim girişimlerine nadiren yanıt verirler. Kayıtsızlığa sıklıkla uyuşukluk eşlik eder. Uyuşukluk, fiziksel ve psikolojik halsizliği ve aşırı uyku ihtiyacını ifade eder. Kayıtsız kediler genellikle yorgun ve bitkindir. Ayrıca bu durum, eşlik eden semptomlarla daha da kötüleşebilir.

İlgisiz kediler nadiren tamamen kayıtsız olurlar. Genellikle altta yatan nedene bağlı olarak başka belirtiler gösterirler. Aşağıdaki belirtiler sıklıkla ilgisizlikle birlikte ortaya çıkar:

  • İştah kaybı ve su içmeyi reddetme
  • Yorgunluk ve bitkinlik
  • İshal
  • Kusmak
  • Ateş
  • Ağrılar

Özellikle ilgisiz kedilerde kedi maması yememe ve su tüketmeme durumlarının artması çok yaygındır. Sonuç olarak hayvanlar çok az besin ve sıvı tüketir ve bu da onları daha da zayıflatır. İçme ve yemek yeme isteğinin eksikliği ise kedilerde tehlikeli dehidrasyona yol açar. İshal ve kusma gibi belirtiler bu gelişimi daha da hızlandırır. Kedinizin yeterince yemediğini veya içmediğini fark ettiğiniz anda veterinere başvurmalısınız.

Kedilerde ilgisizlik hakkında şunlar da önemli: Bir kedinin kayıtsız özellikleriyle birlikte ortaya çıkan kesin semptomlar öncelikle ilgisizliğin nedenine bağlıdır. Aynı durum uygun tedavi için de geçerlidir. Bu nedenle öncelikle ilgisizliğin hangi olası tetikleyicilere atfedilebileceğini bulmak önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hayvanlarda Parazit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde İlgisizlik Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde İlgisizlik

Kedilerde ilgisizlik bazı sebeplerden kaynaklanır. Eğer kediniz kayıtsızsa, bir şeylerin ters gittiğinden oldukça emin olabilirsiniz. Büyük olasılıkla semptomun arkasında bir kedi hastalığı veya yaralanması vardır. Bu nedenle, ilgisiz kedinizi mümkün olan en kısa sürede veterinere götürerek nedenlerini açıklığa kavuşturmalı ve kedinizi tedavi ettirmelisiniz. Kedinizin ilgisiz durumunun çeşitli olası nedenleri vardır. Bunlar:

  • Yaralanmalar
  • Enfeksiyonlar
  • Zehirlenme
  • Kalp-damar hastalığı
  • Yaşlılık
  • Kedi vebası
  • Kedi gribi

Kedilerde İlgisizlik Durumunda Ne Yapılmalı?

Kedilerde ilgisizlik durumunda bazı adımlar atmalısınız. Kediniz ilgisizse, konuşulmaya pek tepki vermiyorsa ve yemek yeme isteği göstermiyorsa, onu yakından izlemeli ve birkaç önlem almalısınız:

  • Kedinizin dış veya iç yaralanma veya zehirlenme belirtileri gösterip göstermediğini ve mukoza zarlarının alışılmadık renkte olup olmadığını (örneğin parlak kırmızı, çok soluk veya mavimsi) inceleyin. Uygun bir termometreniz varsa sıcaklığınızı da ölçebilirsiniz.
  • Kedinizin yemeyi reddetmesine karşı koymaya çalışın ve onu içmeye teşvik edin. Kuru mamaya ve ıslak mamaya ilave su ekleyebilirsiniz. Ödül maması ile kedinin iştahının açılmasını sağlayabilirsiniz
  • Kedinizi diğer kedilerden ve hayvanlardan uzak tutun. Kedi gribi veya farklı kedi hastalıkları gibi bakteriyel veya viral bir enfeksiyon varsa kolaylıkla diğer hayvanlara yayılabilir. Kedinin hasta olduğundan şüpheleniyorsanız, onu izole edin ve tüm yüzeyleri, suluk ve mama kaplarını, kedi tuvaletini vb. dezenfekte edin.
  • Veterinere gidin. Akut bir yaralanma veya zehirlenme fark ederseniz veya kusma ve ishal gibi tehlikeli belirtiler görürseniz, mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekime başvurmalısınız. Kedinizin ilgisiz durumu düzelmezse ve içmeyi ve yemeyi reddetme devam etse bile dehidrasyon ve diğer ciddi sonuçları önlemek için mutlaka doktora başvurmalısınız.
  • Kedinizi tekrar besleyin. Teşhis konulduktan ve kedinizin hastalığı bir veteriner tarafından tedavi edildikten sonra hayvanın iyileşmesi gerekir. Efor ve yemek yeme isteksizliği sonucunda kilo vermiş ve zayıflamış olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Büyük Evcil Kediler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.