Köpeklerde Pankreatit Nedir?
Köpeklerde pankreatit yaygın sağlık sorunlarından biridir. Pankreas, midenin alt bölümünde bulunan bir organ çeşididir. Bu organ, yiyeceklerin sindirimi için gerekli olan enzim ve insülinin üretilmesinden sorumludur. Pankreatit, hayvanın pankreasının iltihaplanması durumudur.
Köpeklerde Pankreatit Ne Anlama Gelir?
Köpeklerde pankreatit, çoğunlukla pankreasta üretilen ve depolanan enzimler aktive olduğunda ortaya çıkar. Bu enzimler aktive edildiği zaman sindirim süreci başlamaktadır. Lokal ve sistematik inflamasyona sebep olmaktadır. Bu probleme yol açan ana faktörlerden biri, köpeği obez yapan yüksek miktarda yağ barındıran beslenme düzenidir. Ayrıca, bu yağların emiliminde değişikliklere sebebiyet veren bir endokrin sistem hastalığından da kaynaklanabilir.
Köpeklerde Pankreatit Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde pankreatit durumunda birçok farklı belirti ortaya çıkabilir. En yaygın olanları, köpeğin normal davranışlarını sergilememesi ve açlık hissetmemesidir. Bu noktada köpek maması yemek istemeyecektir. Bunlara ek olarak karın ağrısı, ateş nöbetleri, ishal durumu ve kusma gibi çok çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Kusma, dışarı atılan maddeler arasında safra olduğundan dolayı sarı renkli olma eğilimindedir.
Pankreatitin sebep olduğu ishal, köpeğin sindirim süreci normal olmadığı için büyük miktarda sıvı dışkı ile kendini göstermektedir. Bu süreçte köpeğin vücudu susuz kalabilir. Bu yüzden köpek su kabı içinde her daim temiz su bulundurmaya özen göstermelisiniz. Bütün bu belirtiler, köpeğinizin genel anlamda ruh halinin bozulmasına, köpek oyuncakları ile oynamak istememesine, aktivite yapmaktan kaçınmasına ve iştahının kapanmasına neden olacaktır.
Köpeklerde Pankreatit Tedavisi Nasıldır?
Köpeklerde pankreatit, hayvanın hayatı süresince birkaç kez ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Fakat, tedavisi mümkündür. Hastalığın etkilerini hafifletmeye odaklanan çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bu durumda hayvanın beslenmesine düşük yağ içeren köpek mamaları eklemek en doğrusu olacaktır. Ek olarak; lif ve karbonhidrat gibi besin bileşenlerinin artırıldığı bir beslenme düzeninin benimsenmesi önem arz eder.
Eğer ki, köpeğinizde akut pankreatit durumu söz konusu ise veterinerin müdahalesi gerekebilir ve damar yolundan çeşitli besin bileşenleri hayvana verilebilir. Köpeğinizde pankreatit belirtilerini fark ettiğinizde, bu hastalığın nedeni her ne olursa olsun mümkün olan en kısa zamanda tedaviye başlamak önemlidir.
Veteriner hekime gitmelisiniz ki, hayvana damardan beslenme tedavisi uygulayabilsinler. Ayrıca, ülsere karşı bazı antibiyotik ve mide koruyucu ilaçlar da yine veteriner tarafından verilebilir.