Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Somali Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Somali Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Somali kedi ırkı hakkında bilmediğiniz her şeyi bu yazı içerisinde bir araya getirdik. Bu güzel kediler, her zaman sevecen tavırlıdır. Haydi gelin onları daha yakından tanımanın keyfini çıkarın!

https://www.youtube.com/watch?v=E_rWIWmhRdM

Karakter Özellikleri

Bu kedilerin en önemli özelliği ise evcil hayvanlarla iyi anlaşmasıdır. Yalnızca kedi türleri ile değil köpek ırkları ile de iyi anlaşmaktadır. 1-2 ay içinde bu kediler sahipleriyle duygusal bağ kurma başlangıcını yaparlar. Sadece acıktıkları zaman değil sevgi gösterisinde bulunmak istediklerinde de sesleri çıkar.

En çok konuşan kedilerden biri olan bu kedilerin arası çocuklarla her daim iyidir. Meraklı ve zeki bir ırktır. Bu özelliklerinin de verdiği destekle yer aldıkları ortama alışmaları çok kısa bir zaman alır. Sahipleri evde olmadığında ev ortamını keşfetmeye çıkarlar. Ortalığı biraz da olsa dağıtabilirler.

Bu kediler bazı zamanlar ilgi çekmek amacıyla ortalığı dağıtabilen bir ırktır. Öne çıkan başka bir özelliği ise inatçı bir kedi olmasıdır. Mesela dışarı çıkmak veyahut oyun oynamak istedikleri zaman, istediği şey gerçekleştirilene dek susmaz. Oyun zamanı gelince sahibinin uyumasına aldırmadan yatağa atlayabilir. Yaramazdır.

Tarihçesi

Bu kedi ırkı ilk defa 1871 senesinde görücüye çıkmıştır. Birçok kedi ırkı gibi bu ırk da Crystal Palace Cat Show adlı programda tanıtılmıştır. Victorian döneminin en moda aktivitelerinden biri olan kedi yetiştirme uzmanlığı, Somali kedi ırkının da tanınabilmesi ve çoğaltılabilmesini sağlamış bir durum olmaktadır.

Bu kedi cinsinin kökenlerinin nereye dayanmakta olduğu ya da hangi ülkeden geldiğine dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı söylentilere göre bu kedilerin Firavunlar aracılığı ile yetiştirildiği ve Avrupa’ya dönemdeki gemilerle taşındığı bilinmektedir. Bu bilgiler net değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Siberian (Sibirya) Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Günümüze bakıldığı zaman bu ırk ile alakalı olarak yapılan birçok genetik araştırma, bu kedi ırkının Güney Asya taraflarından geldiğini gösteriyor. Hollandalı ve İngiliz olan tüccarların Avrupa yönüne getirdiği düşünülen bu kediler üzerinde yapılmakta olan araştırmalar sürüyor.

Fiziksel Özellikleri

 Somali Kedisi

Yatan Bir Somaili Kedisi

Bu hayvanların ortalama ağırlıkları dişide ve erkeklerde farklı olmaktadır. Yetişkin olan erkekler en fazla 5 kilo kadar olabilirken dişilerin ağırlıkları ise 4 kilo kadardır diyebiliriz. Birçok kedi ırkından farklı şekilde kulakları her daim kepçe ve püsküllü haldedir. Atletik bir kedidir dersek yanılmış olmayız kesinlikle.

Kaslı ve tamamen güçlü bir gövdesi vardır. Uzun tüyleri nedeniyle soğuk havalara karşı her zaman dayanıklı olan bir kedi ırkıdır. Bununla beraber en çok da 10 yaşını geçince rahatsızlanmaya başlayan bir kedi cinsidir. Tüyleri ipeksi bir yumuşaklığa sahip olmaktadır. Gözleri ise her daim iri bir boyutta olur diyebiliriz.

Coğrafyaya göre birçok değişik renkte Somali kedisi görebilirsiniz. Çikolata, altın, bakır rengi haricinde mavi ve leylak renginde de bu kedileri görebilirsiniz. Kedi tırmalama tahtası alırsanız tırnaklarını kaşıyabilirler. Özgürlüklerine her zaman düşkün olurlar bu nedenle kedi tasması takmayın deriz.

Bakımı

Bu kedilerin tamamen uysal bir yapısı vardır. Bakımlarını yapmak ise son derece basittir. İlkbahar zamanında çok sık tüy dökebilirler. Normal zamanlarda haftada bir defa taranması gerekmekte olan bu güzel tüyleri ilkbahar geldiğinde daha çok taramanız gerekecek demektir diyebiliriz.

İlgi görmeyi ve oyun oynamayı severler. Öteki kediler gibi kendi kendilerini güzelce temizleyebildiklerinden ötürü banyo yapmaları olmazsa olmaz bir kural değildir. Gözlerinin kenar kısımlarında birikme yapan akıntılar ıslak mendille silinmemelidir. Kağıt bir peçeteyle bu akıntıları alabilirsiniz. Bu zararsızdır.

Günlük olan gereksinimleri öteki kedilere nazaran fazla olur. Normal zamanda iki öğün yemek tüketmek bir kediye yeter. Fakat bu kedilerin 4 öğün yemesi lazımdır. Kuru mama haricinde haftada birkaç kez çiğ balık ve yaş mama verebilirsiniz. Süt, bu kedilerin bağırsaklarında rahatsızlığa neden olur. Sütü ılık suyla karıştırın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Neden Saklanır?

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kediler öteki hayvanlarla uyum içerisinde yaşayabilir. Dilediğinizde yavru kedi halleri itibarıyla sosyal olarak bu kedileri yetiştirebilirsiniz. Yanına rahatça köpek ve kediyi arkadaş olarak sahiplenebilirsiniz. Somali kedisi çocuklu aileler için uygun bir kedi olmaktadır. Oyuncudur ama sakindir de. Onu seversiniz.

Beslenme

Bu kedileri kuru mama ve taze suyla beslemelisiniz. Yaş mama da verebilirsiniz. Sağlık problemi yaşamaması bakımından ev yemekleri vermemelisiniz. Öğünlerini kontrol etmeniz gerek, obez olsun istemezsiniz. Gerektiğinde bir uzman görüşü neticesinde vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Somali kedileri hakkında en çok sorulan soruları ve bu soruların cevaplarını tek tek bulduk ve sizler için bir araya getirdik:

Bu Kedilerin Sağlık Durumu Nasıldır?

Somali kedilerinin bilinen herhangi bir sağlık sorunu yoktur. Gerekli kontrol ve bakımları yapıldığı şekilde yaşamlarını rahatça sürdürebilirler. En sağlıklı kedilerden biri olan bu kediler, tam olarak 14 sene yaşam sürerler.

Eğitilebilen Bir Kedi Irkı Olduğu Doğru mudur?

Bu fikir yanlıştır. Somali kedileri eğitim konusuna sıcak bakmaz. Önem verirseniz bazı şeyleri öğrenebilir. Meraklı ve zeki yapısı nedeniyle evde durmaksızın sahibini takip edip hareketlerini aynen taklit eder.

Kapı ve pencerelerden her daim uzak tutulması gerekir diyebiliriz. Ona dikkatli bakarsanız herhangi bir sorun yaşamamış olursunuz. Aksi halde ciddi kazalara neden olabilirsiniz. Aman dikkat!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.