Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yeni Doğan Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abone Ol 
Yeni Doğan Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
3420.00₺

2395.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1900.00₺

1230.65₺

Mystic Az Tahıllı Tavuklu Yavru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1050.00₺

818.65₺

Pro Plan Sterilised Somonlu Kısır Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
2299.00₺

1730.55₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Yeni doğan kedi bakımı büyük bir titizlik ve özveri gerektirir. Yeni doğmuş kediler çok hassastır ve mutlaka annelerinin bakımına ihtiyaç duyarlar. Peki, yenidoğan kedi bakımı nasıl olmalı?

Yeni Doğan Kedi Bakımı

Bazen yolda yürürken sokağın bir köşesinde yalnız olan yeni doğmuş kedi bulabiliriz. Bu durum o kedinin annesinin olmadığını göstermez. Anne kediler yavrularını kolay kolay terk etmez. Bu sebeple yeni doğmuş bir kedinin bakımını üstlenmek için öncelikle onun annesi tarafından terk edilmiş olup olmadığını gözlemlemelisiniz.

Eğer kedi annesi tarafından terk edildiyse, tek başına hayatta kalamazlar. Onlar için her zaman annelerinin yanı daha güvenlidir fakat anne kedinin ölmesi ya da yeni doğan kedinin yanında olmaması, onu terk etmiş olması sonucunda bu bakımı bizler üstlenmek durumunda kalırız. Yeni doğmuş kedilerin bakımı bir insan için oldukça zordur ve bu konu hakkında bilgi edinmek gerekir. Şimdi birlikte yeni doğan kedi bakımı nasıl olmalı, ayrıntılarıyla öğrenelim.

Yeni Doğan Kedi Bakımı İhtiyaç Listesi

Yeni doğmuş kediyi bulup annesinin gelmeyeceğini anladıktan sonra onu eve götürüp bakmak ve hayata tutunmasını sağlamak isterseniz, öncelikle onu içinde taşıyabileceğiniz bir kutu ya da sepete ihtiyacınız vardır. Bunun sepetin içerisinde kedinin ısınmasına yardımcı olması için bir sıcak su torbası ya da ısıtıcı ped olmalıdır. Sebebi, yavru kedilerin vücut sıcaklıklarının onlar için hayati bir önem taşıyor olmasıdır.

Kedinizi eve getirdikten sonra onun kutusunu ya da yaşam alanını rahat edebileceği şekilde düzenlemeniz gerekir. Onun içerisinde yaşadığı sepet, kedi yatağı ya da kutunun içerisinde ev havlusu, battaniye gibi malzemeler de koymalısınız. Bir kulak pamuğu ve kağıt havlu da edinmelisiniz ki kedinizin hijyenini kolaylıkla sağlayabilesiniz. Yeni doğan bir kedi için beslenmesi de oldukça önemlidir ve anne sütü içemeyen yavru kediler için mutlaka kaliteli bir markanın besleyici süt tozları ya da toz mamalarından edinmeniz de gerekir. Yavru kediler için en iyi mama ve kedi sütü çeşitlerini online petshop mağazamızda bulabilirsiniz.

Yeni Doğan Kedi Vücut Isısı

Yeni doğmuş bir kedinin vücut ısısının korunması onlar için hayati bir önem taşımaktadır. Onu ilk bulduğunuzda önceliğiniz vücut ısısını kontrol etmek olmalıdır. Vücut ısısı düşmüş bir kediye sıvı ya da besin vermemek gerekir. Yeni doğan kediler vücut ısılarını anneleri olmadan dengeleyemezler. Isı kaybetmiş olan bir kedi ya annesiz kalmıştır ya da vücutlarından bir çeşit rahatsızlık vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedilerde İshal Neden Olur? Sebepleri Neler?

Bu sebeple vücut ısısı düşmüş bir yeni doğan kedi bulduysanız ilk önceliğiniz kesinlikle onun sıcaklığını dengelemek olmalıdır. Bu durumda yukarıda belirttiğimiz gibi bir sıcak su torbası, ısıtıcı ped, battaniye ve havlu gibi malzemelerle onları hayata döndürebilirsiniz. Onların kulaklarından, patilerinden ve karınlarından rahatlıkla vücut ısılarının durumunu anlayabilirsiniz. Net bir şekilde anlayamıyorsanız da bebekler için üretilmiş termometreler aracılığıyla kulaklarından bir ölçüm yaparak vücut ısılarını öğrenebilirsiniz. Yeni doğmuş bir kedinin normal vücut sıcaklığı 37-39 derece aralığındadır. Bu bilgiler dahilinde bu kedinin hayata tutunmasını sağlayabilirsiniz.

Yeni Doğan Kedinin Bakımı

Şimdi bu yeni doğan kediler hakkında biraz daha genel bir bilgi edinelim. Yeni doğan kedilerin kan şekeri dengeleri de çok önemlidir ve diş etlerini kontrol ederek kan şekerleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yeni doğmuş bir kedinin diş etleri daima pembe olmalıdır. Aksi bir durumda derhal veteriner hekime götürmenizde fayda var.

Yeni doğan kediler için su da çok önemlidir. Onun susuz kalıp kalmadığını ensesindeki deriden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bu deriyi nazikçe yukarı çeltiğinizde hemen eski halini alıyorsa problem yoktur. Fakat eski halini almakta zorlanıyorsa kediniz susuz kalmış olabilir. Susuz kalan yeni doğan bir kediye direkt olarak su vermek de tehlikeli olacaktır. Annesi ile büyüyen kediler su ihtiyacını belli bir zamana kadar anne sütünden karşıladıkları için onlara direkt olarak su içirmek tehlikelidir. Susuz kalmış bir kediye elektrolit su vermek çok önemlidir. Bunun için kedi mama ve su kapları kullanabilirsiniz. Dilerseniz otomatik kedi mama ve su kabı da tercih edebilirsiniz.

Yeni doğmuş bir kedinin tuvaletini yapabiliyor olması da çok önemlidir. Onların karın kısmını kontrol ettiğinizde yumuşak ve tok bir halde olmalıdır. Aşırı şişlik ya da sertlik kabızlık gibi sorunların olduğuna işarettir. Bu durumda onları beslerken sıvı miktarını biraz arttırmalısınız. Tükettikleri sıvı oranının artması onların tuvaletlerini yapabilmelerini sağlayacaktır. Yeni doğmuş bir kedideki şişkinliğin sebebi gaz da olabilir. Bu durumda tıpkı bir bebeğe yapıldığı gibi onun sırtını yavaşça okşayarak gaz çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Yeni doğan kediniz biraz büyüdükten sonra kedi tuvaleti ve kedi kumu ile ona tuvalet alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Bağırsak Enfeksiyonu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Yeni Doğan Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Yeni doğan kediler için anne sütü çok büyük bir önem taşımaktadır. Eğer annesi olan bir yavru kedi gördüyseniz onu kesinlikle anne sütünden faydalanma dönemi bitmeden annesinden koparmamalısınız. Aslında yeni doğan bir kedinin kesinlikle annesi olmadığını tespit etmek de bu yüzden önemlidir. Onlar anne sütü sayesinde sağlıklı olurlar, bağışıklıkları güçlenir ve anne sütü onların gelişimi için çok önemlidir. Annesi olmayan bir yeni doğmuş kediyi de doğru bir şekilde beslemek çok önemlidir.

Yeni doğmuş bir kediye kesinlikle özel olarak üretilmiş ve anne sütü yerine geçebilecek olan besleyici karışımlardan vermek gerekir. Normal inek sütü gibi sütler onlar için asla faydalı olmayacaktır. Kaliteli markaların özel karışım mamaları ile yeni doğmuş kediyi 2-3 saat arayla beslemeniz doğru olacaktır. Besleme sırasında biberon kullanabilirsiniz. Bu esnada dikkat edilmesi gereken şey ise kediyi beslenirken sırt üstü yatırmadan, düz bir şekilde tutarak beslemektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.