Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balık Bakımı Önerileri Nelerdir?

30.04.2023
581
Abone Ol 
Balık Bakımı Önerileri Nelerdir?

Balık bakımı önerileri ile balığınıza hangi koşullarda bakmanız gerektiğini ve gereksinimlerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Sağlıklı balıkların rengi son derece canlı ve parlaktır. Aynı zamanda sağlıklı balıklar hareketlidir, refleksleri iyi çalışır ve beğendiği balık yemlerine karşı iştahlıdır. Akvaryum şartlarının kötü olması ise balıkların hastalanmasına yol açabilir.

Balık Bakımı Önerileri

Balık Bakımı Önerileri

Akvaryum koşullarının bozulması, balık beslenmesinde hataların olması, parazit, mantar ve bakterilerin balıklara bulaşması gibi hususlar, balık dostlarımızın sağlığını olumsuz anlamda etkileyebilir. Çünkü hasta olan balıklar normal davranışlarını bırakırlar, derilerinde pul dökülmeleri oluşur ve renkleri soluklaşır.

Sağlığı bozulan bir balığın iştahı azalır, bir köşeye çekildiğini fark edebilirsiniz. Artık çevreye olan ilgisi de minimuma düşer. Tüm bu semptomlar balıkların ciddi bir hastalığa yakalandığını işaret ediyor olabilir. Bundan dolayı yukarıdaki belirtileri gördüğünüz zaman balığınızın yaşam koşullarını mutlaka iyileştirmelisiniz.

Balıkların sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için elbette yaşadıkları alan koşulları da sağlıklı ve hijyenik olmalıdır. Bilindiği gibi balıklar kendi yaşam şartlarını kendileri oluşturamamaktalar. Dolayısıyla balık sahiplerinin bu koşulları sağlamaları gerekir. Örneğin, akvaryum filtresi kullanmak, kaliteli balık yemleri tercih etmek, akvaryum bakım ve temizlik ürünleri ile rutin hijyen uygulamaları gerçekleştirmek gibi birçok detaya dikkat etmek şart. Aksi durumda balıklarınız hastalanıp ölebilir. Balık bakımı önerileri şu şekilde sıralanabilir:

1. Balıklarınıza Doğal Ortam Yaratın

Sadece balıkların değil, diğer bütün evcil hayvanların bakımı esnasında doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarını bilmek ve buna uygun bir ortam yaratmak önemli. Mesela, beta balığı beslemeyi planlıyorsanız; bu balıkların hangi koşullarda yaşadıklarını ve hangi yemleri sevdiklerini bilmelisiniz. Beta balıklarını bitkisiz bir ortamda yaşatmaya çalışmak, onların strese girmesine yol açabilir. Dolayısıyla beta balığı bakmak isteyenler akvaryum bitkileri de edinmeliler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryumda Fosfat Nasıl Kontrol Altında Tutulur?

Farklı balık cinslerine aynı akvaryum içinde bakmak istiyorsanız; bu aşamada hangi balıkların hangi balık cinsleri ile beraber yaşayabileceğini de öğrenmelisiniz. Bu, balık bakımı önerileri arasında en önemlilerden biridir. Çünkü bazı balık cinsleri anlaşamayabilirler ve birbirlerine zarar verecek davranışlarda bulunabilirler.

Her balık cinsinin gereksinim duyduğu su sıcaklığı, su PH değeri, beslenme ve üreme gibi gereksinimleri ve özellikleri de farklı olur. Bu sebeple de birbirleri ile uyumlu olan balıkları aynı ortamda tutmanızda yarar var.

2. Akvaryumunuz Yeterli Büyüklükte Olmalı

Balık bakımı önerileri arasında bir diğeri de akvaryum boyutunun yeterliliği. Her balık cinsi, yaşamını suyun farklı alanlarında sürdürür. Bazı balıklar suyun dibinde yaşamayı seçerken kimi balıklar da orta bölümlerde zaman geçirir. Bu yüzden farklı balıkları aynı akvaryumda beslemek için ağırlıklı olarak suyun hangi bölümlerinde yaşadıklarını hesaplamalısınız.

Satın aldığınız akvaryum yeteri kadar büyük değil ise aynı bölgede yaşayan balıklardan güçlü olanlar, güçsüz olanları rahatsız edebilir. Bu da güçsüz olan balığın stres yaşamasına sebebiyet verecektir. Bu da demek oluyor ki, akvaryumunuz yeterince büyük boyutlu olmalıdır.

3. Akvaryumun Konumuna Dikkat Edin

Balık bakımı önerileri söz konusu olduğunda akvaryumun konumundan da bahsetmek gerekir. Balıkların sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları adına akvaryumun nereye konumlandırılacağına dikkat etmenizde yarar var. Bu bağlamda akvaryumu doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koymalısınız. Aşırı güneş ışığı akvaryumda yosunlaşma sorununa yol açabilir. Aynı zamanda su sıcaklığının ve değerlerinin değişmesine de sebep olabilir. Tüm bunlar balıkların sağlığını riske atar.

Akvaryum, insanların sürekli olarak gelip geçtiği, yoğun trafik alan ve aşırı gürültünün var olduğu bir alanda da bulunmamalı. Çünkü balıklar dış hareketlilikten ve yüksek ses durumundan rahatsız olup strese girebilirler. Balıkların stres olması ise hastalanmaları ve hatta yaşamlarını yitirmeleri anlamına gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bakımı Kolay Balık Türleri Hangileri?

4. Akvaryum Su Değişimini İhmal Etmeyin

Balıkların sağlığını teşvik edecek uygulamalardan biri de su değişimidir. Düzenli su değişimleri yaparak balıklarınızın sağlıklı kalmalarına yardımcı olabilirsiniz. Su değişimi işlemi, akvaryumda bulunan kirletici bileşenlerin ve biyolojik atıkların temizlenmesine imkân tanır. Taze ve temiz su içinde balıklar daha mutlu bir yaşam sürerler. Bunun için haftada bir defa yüzde 25 oranında su değişimi yapabilirsiniz.

Bunlara ek olarak; balıklarınızın sağlıklı olmaları amacıyla su sıcaklığına da çok dikkat etmelisiniz. Balıkların vücut sıcaklıkları sabit kalmaz. Eğer ki akvaryum suyu aşırı sıcak veya soğuk ise balıklar bu durumdan olumsuz etkilenir. Akvaryum ısıtıcı ve soğutucu kullanarak suyu ideal sıcaklık seviyesinde tutabilirsiniz.

5. Akvaryumda Aşırı Kimyasal Kullanmayın

Balık bakımı önerileri listesinde bir diğer önemli konu da kimyasallar. Akvaryumdaki balıkların sağlığını desteklemek için akvaryum su düzenleyici ve akvaryum PH ayarlayıcı gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır. Fakat bu tür ürünlerin bilinçli ve kararında kullanılması çok önemlidir. Diğer türlü balıkların kimyasallardan zarar görmesi mümkündür.

Akvaryum suyunun PH değerini ayarlamak için sağlıklı yöntemler deneyebilirsiniz. Mesela, PH miktarını yükseltecek akvaryum kayaları ve akvaryum dekorları kullanabilirsiniz. Aynı şekilde akvaryum bitkileri ile de PH seviyesini düşürebilirsiniz. Ancak ani PH değişimlerinden kaçınmalısınız.

6. Yeni Balıklar İçin Karantina Akvaryumları Tercih Edin

Hastalıksız ve suyu oturmuş bir akvaryumunuz var ise sevimli balıklarınızın herhangi bir hastalığa yakalanma riski düşüktür. Bu riski yükselten en önemli hususlardan biri de akvaryuma yeni balık dahil etmektir. Akvaryum ne kadar temiz ve problemsiz olursa olsun, yeni balığın eklenmesiyle beraber hastalık riski artmaktadır. Bu riski önlemenin en kolay yolu ise karantina akvaryumu kullanmaktır.

Akvaryuma yeni balık eklemeniz gerekiyorsa; ilk önce boş bir akvaryumda on beş gün kadar balığı karantinada tutmalısınız. Karantina süresi bitince yeni balıkta herhangi bir problem göremiyorsanız; artık onu diğer arkadaşlarının yanına götürebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Dış Filtre Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sadece yeni balıkların değil, akvaryumda agresif tavırlar sergileyen balıkların da karantinaya alınması tavsiye edilir. Agresif tavırlar sergileyen balıklar diğer balıkları rahatsız edebilir ve kovalayabilir. Çözüm için öncelikli olarak balıkların saklanabileceği akvaryum dekorasyon ürünleri satın alabilirsiniz. Bu sayede güçsüz balıklar kendilerine özel saklanma alanı oluşturabilirler. Bu değişiklik hala problemi çözmediyse, agresif balıkları karantinaya almayı deneyebilirsiniz.

7. Balıkların Beslenmesine Özen Gösterin

Balık bakımı önerileri arasında en mühim konulardan biri de beslenmedir. Balıkların sağlıklı beslenmesi ise onların çeşitli hastalıklara karşı korunmalarına yardımcı olur. Sağlıksız beslenen balıklarda aşırı şişmanlık, kabızlık, bağırsak iltihabı ve kısırlık gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların önüne geçmek için balığın sağlıklı beslenmesine dikkat edilmesi gerekir.

Balığınıza sunacağınız yemler kaliteli markaların ürünleri olmalıdır ve vitamin, mineral gibi bileşenleri tam ve dengeli oranda içermelidir. Ayrıca balığınıza vereceğiniz yemin taze olup olmamasına da özellikle dikkat etmelisiniz. Son tüketim tarihi geçen yemleri balıklara sunmamalısınız. Bunlara ek olarak; tercih ettiğiniz balık yemi mutlaka balığın cinsine ve beslenme düzenine hitap etmelidir. Böylelikle balıklarda sağlıklı beslenme süreci teşvik edilmiş olunur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.