Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Eski Tank Sendromu Nedir?

28.06.2023
298
Abone Ol 
Eski Tank Sendromu Nedir?

Eski tank sendromu, pek çok akvaryumda meydana gelebilen bir problemdir. Akvaryum ortamının ve özellikle de su kimyasının zaman içinde bozulduğu bir durumu ifade eder. Su kalitesindeki bozulma, balıklar üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Hatta balıkların yaşamını bile riske atabilir.

Eski Tank Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Eski Tank Sendromu

Eski tank sendromu söz konusu olduğunda fosfat ve nitrat seviyeleri önemli ölçüde artar. PH ve karbon sertliği, su kaynağına kıyasla son derece düşük olurken, genel sertlik ise artar. Böyle bir durumda PH zaman içinde daha asidik hale gelir. Akvaryumda PH düşmesi, çoğunlukla eski tank sendromunun önemli bir işareti olmaktadır.

Akvaryum sahipleri, bu tür durumlarda her şeyin yolunda olduğunu düşünebilirler. Ancak akvaryuma yeni balıklar dahil edildiğinde, bu balıklar kısa süre içinde ölebilirler. Ölümler, eski tank sendromundan kaynaklanan su problemlerinden ziyade balıkların bu tür bir ortama uyum sağlayamamasından kaynaklanır.

Yapılması gereken ise kapsamlı bir akvaryum temizliği ve su değişimidir. Çünkü balıklar hızla ölebilir. Değişen su koşullarına maruz kalan balıklar, uzun süre yaşamazlar.

Eski Tank Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Eski tank sendromuna yol açan bazı nedenler vardır. Zamanla fazla balık yemi ve balık dışkıları akvaryumun dibine düşer. Bunlar akvaryum filtresi ile emilir. Suyun buharlaşması mineral içeriği çoğaltır ve cam üzerinde kalıntılar bırakır.

Akvaryuma giren her şey, siz onu çıkarmak için adımlar atana kadar bir şekilde akvaryumda kalır. Akvaryum temizlik malzemeleri kullanarak düzenli olarak temizlik ve bakım yapmamak, suyun kimyasını değiştirir. Çünkü atık maddeler suda birikir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryumda Yosun Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Filtre su içindeki atık bileşenlerin çoğunu giderir. Ancak siz filtreyi temizleyene kadar bu atıklar filtre içinde kalır. Aynısı nitrit ve amonyak gibi zehirli kimyasallar için de geçerlidir. Yararlı bakteriler onları daha az toksik bir forma dönüştürebilir. Fakat, bu dönüşüm sürecinin yan bileşenleri, yüksek miktarlarda balıklar için sağlıklı olmayan diğer kimyasal maddelerdir. Unutmamalısınız ki, siz onları çıkarana kadar her şey akvaryumda kalmaktadır.

Bütün bunlar yavaş gerçekleştiği için akvaryumdaki balıkların su kimyasındaki değişikliklere uyum sağlamak için biraz zamanları olur. Bağışıklığı güçlü olan balıklar biraz daha fazla dayanır. Ama bağışıklığı zayıf olan balıklar genellikle ölür. Balıkların birçoğu hastalıklara karşı hassastır ve ömür süreleri kısadır. Akvaryuma yeni eklenen balıklar, zayıf su kimyasına uyum sağlayamadıkları için muhtemelen hızla yok olacaktır.

Eski Tank Sendromu Durumunda Ne Yapılmalı?

Eski Tank Sendromu

Eski tank sendromundan kurtulmak için sakin ve istikrarlı olmalısınız. Ani büyük su değişimleri yapmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Bunun yerine su parametreleri normale dönene dek yüzde 10-15 arasında günlük su değişimlerini denemelisiniz.

Günlük olarak amonyak ve PH seviyesini test etmelisiniz. Amonyak hızlı bir şekilde yükselir ise su değişim işlemine birkaç gün ara vermelisiniz. Ayrıca amonyak azaltıcı bir bileşen kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. Nitrat seviyelerinin ise normal olup olmadığını anlamak için haftalık kontroller gerçekleştirmelisiniz.

Su parametreleri iyileştikçe, filtre malzemelerini de temizlemeli ya da değiştirmelisiniz. Su kimyasının hızlı bir şekilde değişmediğinden emin olmak için suyun rutin olarak test edilmesi önem arz eder.

PH seviyesindeki çok ani değişimler balıkların sağlığını olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu yüzden de PH’ı günde 0,3 birim artırmak yeterli olacaktır.

Eski Tank Sendromu Nasıl Önlenir?

Eski tank sendromunu önlemek, durumu iyileştirmekten çok daha kolaydır. Su testi, filtre bakımı, akvaryum temizliği ve bakımı, akvaryum su düzenleyici kullanımı gibi birkaç basit işlem sayesinde eski tank sendromunu önleyebilirsiniz. Su değişimleri haftalık olarak %10 kadar yapabilirsiniz. Filtre bakımı ve temizliği ise aylık olarak gerçekleştirilmelidir. Akvaryumdaki fazla atıklar ise günlük olarak alınmalıdır. Rutin su testleri ve su düzenleyici kullanımı sayesinde akvaryum parametreleri iyi seviyelerde tutulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum İçin Küçük Balık Türleri
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.