Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur?

Abone Ol 
Kedi Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur?
4445.00₺

2953.41₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2799.00₺

2345.55₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
399.00₺

343.85₺

Reflex Aktif Karbonlu Süper Hızlı Topaklanan Kedi Kumu 6 lt 2 Adet

Ürünü İncele
6155.00₺

3985.41₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedi bağırsak enfeksiyonu, bağırsak yollarının hasar görmesiyle iltihabın oluşması ile ilgili bir sorundur. Bağırsak yollarındaki hasara bağlı şekilde görülmesi nedeniyle bir yan etki ve sendrom olarak da düşünülebilir.

Bu duruma belenme, bağışıklığın düşük olması, bağırsaklardaki bakteriler ve çeşitli çevresel etkenler neden olabilir. Kedilerde bağırsak enfeksiyonu sonucunda bölgede kalınlaşma, şişkinlik ve midede sindirim sorunları yaşanabilir.

Bu sorun, her yaştaki kedilerde görülebilecek bir sağlık problemi olarak bilinir. Ancak genellikle orta ve ileri yaş kedilerde görülür. Bu hastalık kedilerin sağlığını ve günlük yaşamlarını etkileyebilir. Bundan dolayı hastalığın semptomları önemsenmelidir.

Kedi Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

kedi bağırsak enfeksiyonu

Kedi bağırsak enfeksiyonu, bağırsak yollarında yaşanan semptomlara karşı bir tepki olarak gerçekleşir. Bağırsak yollarında çeşitli nedenlerle tahriş meydana gelebilir veya bazı zararlı maddelere karşı bağırsaklar bir tepki geliştirebilir.

Bu durum nedeniyle kedilerin bağırsaklarında enfeksiyon oluşur. Bağırsak enfeksiyonu, kedilerin mide ve bağırsaklarında kalınlaşmaya sebebiyet verir. Bu kalınlaşma ile sindirim kanallarında büyük sorunlar yaşanır. Besinlerin sindirilmesinde ve emiliminde ciddi sıkıntılar olur.

Kedilerde bağırsak enfeksiyonundan karaciğer ve pankreas gibi diğer organlar da etkilenebilir. Bağırsak enfeksiyonları da ince bağırsakta ve kalın bağırsakta olma durumuna göre değişiklik gösterir.

Kedi Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Kedilerde bağırsak enfeksiyonu sorununun anlaşılabilmesi için bu hastalığın belirtilerinin bilinmesi önem taşır. Belirtilerin bilinmesi ile hastalığın daha erken teşhis edilmesi mümkün olur. Belirtilerden 3 veya daha fazlasını taşıyan kedilerin gerekli tetkikleri yapılmalıdır. Kedilerde bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak görülen belirtilerden bazıları şu şekildedir:

  • Enfeksiyon nedeniyle kedilerin sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşadıkları gözlenir.
  • Kedilerin bağırsaklarında meydana gelen kalınlaşma nedeniyle yedikleri besinleri sindirmeleri zor olur. Bu da kusmaya yol açar.
  • Kediler, iştahsız olmaya başlar. Kedi maması yemek istemezler. Bu nedenle kedilerde ciddi kilo kayıpları meydana gelir. Yeterli besini alamayan kediler halsizleşmeye ve enerji düşüklüğü ile karşı karşıya kaşır.
  • Bağırsak enfeksiyonları sebebi ile besinlerin emiliminde zorluk yaşanır. Bu yüzden kedilerin dışkılarında sertleşme olur.
  • Bağırsak enfeksiyonunun sebep olabileceği durumlar arasında ishal ve kabızlık da yer alır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çocuklar İçin En İyi Kedi Cinsleri

Bu belirtilerden bazıları gözlendiği taktirde enfeksiyon şüphesiyle gerekli kontrollerin yapılması için veteriner hekimlerden destek alınması gerekir. Bağırsaklardaki enfeksiyon, daha küçük veya büyük çaplı olabilir. Buna göre hastalığın etkileri de değişiklik gösterebilir.

Kedi Bağırsak Enfeksiyonu Nedenleri

Kedilerde bağırsak enfeksiyonunun sebebi tam olarak belirlenebilen bir durum değildir. Bu hastalığın nedenleri hakkında çeşitli teoriler bulunur. Salmonella veya E. Coli gibi bazı bakteriler, bu enfeksiyona neden olabilen etkenler arasında yer alır. Beslenmeye bağlı olarak kedilerde bağırsak enfeksiyonları gelişebilir.

Kedilerin tüketmemeleri gereken besinleri tüketmeleri, bozulmuş besinleri ve alerjik oldukları besinleri tüketmeleri de bağırsak enfeksiyonuna neden olabilir. Bunun yanı sıra bağırsak enfeksiyonunun sebebi genetik faktörler de olabilir. Ancak belirtilen bu nedenler yalnızca teori olarak düşünülür. Tam olarak bağırsak enfeksiyonlarının bu nedenlerden kaynaklandığına dair bir bulgu yoktur.

Kedi Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi

Kedi bağırsak enfeksiyonu hastalığının teşhis edilmesinin ardından veteriner hekimler tarafından önerilen tedavilerin uygulanması gerekir. Kedi sahiplerinin bu sorununun tedavisi için herhangi bir ilaç veya yöntem uygulamamaları önemlidir. Kedilerde bağırsak enfeksiyonunun teşhisi için fiziksel muayene, dışkı analizi, kan ve idrar tahlilleri yapılır. Bu tetkiklerin ardından bağırsak enfeksiyonu teşhisi konulması ile tedavi süreci planlanır.

Bağırsak enfeksiyonunun durumuna göre tedavide farklı bir süreç takip edilir. İleri düzeyde enfeksiyon olması halinde hastalığın tedavisi genelde mümkün olmaz. Bu durumdaki kediler için uygulanan tedavi, hastalığın belirtilerini hafifletmek üzere yapılır. Bunun için öncelikle kedinin ideal kilosuna ulaşması amaçlanır. Kedi sahiplerine kediler için yeni bir beslenme listesi verilir. Bu sayede kedilerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve yaşadıkları sindirim rahatsızlıklarının azaltılması amaçlanır.

Güçlü bir bağışıklık sisteminin olması kedi bağırsak enfeksiyonunun tedavisi için önemlidir. Bu sayede hastalığın belirtileri önemli ölçüde azaltılır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için kedilere antibiyotik ilaçlar ve veteriner hekimlerin uygun gördüğü diğer bazı ilaçlar kullanılır. Kedinin durumuna göre B12 vitamini takviyesi de yapılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  10 Popüler Kedi Cinsi

Bağırsak enfeksiyonunun tedavisi için erken teşhis çok önemlidir. Hastalık erken fark edildiğinde tedavi süreci daha başarılı ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Bu yüzden kedi sahiplerinin kedilerindeki değişikliklere karşı duyarlı olması gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.