Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Tırmalama Hastalığı Nedir? Belirtileri Neler?

13.01.2022
1.334
Abone Ol 
Kedi Tırmalama Hastalığı Nedir? Belirtileri Neler?
3430.00₺

2563.99₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
799.00₺

565.65₺

Purina Gourmet Gold Sığır Etli Tavuklu 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
2999.00₺

2129.65₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1545.00₺

1047.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedi tırmalama hastalığı nedir? Bir kedi gördüğümüzde onu sevip sıkıştırmadan geçmek elde değil. Sevimliliklerine ve sırnaşmalarına karşı koyamadığımız için onları her bulduğumuz yerde sevmek istememizden daha doğal bir şey yoktur herhalde. Fakat bu noktada kediden bize geçebilecek, dikkat etmemiz gereken bazı hastalıklar olduğu gibi, bir yerimizi çizmeleri, tırmalamaları ya da ısırmaları sonucu bazı enfeksiyonların da oluşması mümkündür.

Bunlardan bir tanesi de Batonelloz denilen, kedilerin bizleri tırmalaması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu ve bu gibi durumlara karşı, onları sevmeden durmak her ne kadar zor olsa da biraz dikkatli ve temkinli olmamızda fayda var. Özellikle pireli kedilerden bulaşabilecek bu hastalık beklenmedik durumlara sebep olabileceğinden, ilgili rahatsızlık hakkında bilinçlenmek ve önlem almak bizler için faydalı olacaktır.

Kedi Tırmalama Hastalığı (Bartonelloz) Nedir?

Bu rahatsızlık birçok canlıda ve insanda bulunan hayvansal bir hastalıktır demek yanlış olmayacaktır. Kedi tırmalaması sonucu bu hastalığa sebep olan bakteri ‘’bartonella henselae’’dir. Bu bakteri çeşidi dünyanın neredeyse birçok yerinde, özellikle de ılıman yerlerde bulunur ve kediler arasında çok yaygındır. Bu bakterinin üremesi zordur.

Araştırmalara göre kediler bu bakteriyi vücutlarında yaklaşık 2 yıl taşınabilmektedir ve bu da insan sağlığı için bir risk oluşturmaktadır. Hastalık genellikle çocuklarda ve erişkinlerde görülmektedir. Hastalığın bulaşmasında özellikle de yavru kediler çok etkilidir. Mİkrobun yayılımda pireler de çok büyük rol oynamaktadır. Pireler enfekte kediyi emdikten sonra içeriğine bol miktarda bu bakteriyi alırlar.

Kedi Tırmalama Hastalığı Nedir?

Bu bakteri kurumuş pire dışkısında 9 gün yaşayabilmektedir. Pireyle temas haline geçmiş olan bir kedi, tırnaklarını, dişlerini kaşıma ve yalanma sırasında bu bakteriyi bünyelerine alabilmektedir. Hastalığın, bazı durumlarda direkt olarak pirenin kediyi ısırması sonucu da ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Genç Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bu hastalık tipik ve atipik olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkar. Daha önce de bahsettiğimiz üzere döküntü şeklinde ortaya çıkan ve birkaç hafta içerisinde iyileşme gösteren formu %90 oranında görülen tipik formdur.  Atipik form ise bazı ciddi sorunlara sebep olabilir.

Kedi Tırmalama Hastalığı (Bartonelloz) Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın kediler üzerinde herhangi bir semptımu bulunmasa da insanlarda değişik belirtilerle ortaya çıkmaktadır. İnsanda genellikle ellerde veya ön kol üzerinde etkenin temas ettiği ve bulaştığı noktada bir deri lezyonu oluşur. Lezyonlar ise zamanla döküntü ve iyileşmiş ülserlere dönüşür. Bu görüntü birkaç gün veya hafta içerisinde ortadan kalkar. İlerleyen olgularda ise lenf düğümünde iltihaplanma olabilir. Bu noktada belirti olarak ateş, titreme, sıtma, iştahsızlık ve baş ağrısı görülür.

Kedi Tırmalama Hastalığı Tanısı Nasıl Koyulur?

Bu hastalığın tanısı yakın zamanda bir kedi tarafından tırmalanmış ya da ısırılmış olmanın ardından gelen yukarıda belirttiğimiz belirtilerin ortaya çıkması halinde konur. Kedilerin bu hastalığı taşıyıp taşımadığı PCR testi ile kan ve doku örnekleri alınarak tespit edilebilmektedir.

Kedi Tırmalama Hastalığı Tedavisi Nedir?

Bu rahatsızlık genelde kendi kendini sınırlayan bir hastalık çeşididir. Bireyin bağışıklık sisteminde bir problem söz konusu değilse genellikle antibiyotik tedavisine gerek kalmaz. Eğer ki antibiyotik kullanılacaksa bunlar makrolidler, ciprofloxacin, gentamycin ve rifampisin olacaktır. Hastalığın lenflerde iltihap yapması durumunda antibiyotik kullanımı bir doktor kontrolü eşliğinde yapılırsa, bu iltihaplanmanın küçülmesini sağlayacaktır.

Bu hastalığın özel bir aşısı bulunmaz. Özellikle bağışıklığı düşük ve güçsüz olan bireyler, en başta çocuklar ve yaşlılar, kedilere olan teması en aza indirmeli ve hatta olabildiğince temastan kaçınmalıdır. Pireli bir kedi ile temas haline girildiyse eller güzelce yıkanmalı, yıkanma imkânı yoksa da dezenfekte edilmelidir. Evimizde bir kedimiz varsa pirelerle mücadelesine önem verilmeli ve gerekli olan, onu koruyacak olan aşıları aksatılmadan düzenli olarak yaptırılmalıdır. Ayrıca kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirecek kedi sağlık ürünleri ve kedi mamaları sağlamanız da çok önemli bir detaydır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Sakin Kedi Türleri
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.