Kediler Neden İshal Olur? Kedilerin İshal Olma Nedenleri
Kedilerde ishal, yaygın bir problemdir. Milyonlarca kedi ebeveyni her yıl kedileriyle aynı soruna tanık oluyor. Peki, kediler neden ishal olur? Kedilerin ishal olmasıyla ilgili merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
Kedilerde İshal Rahatsızlığı
Kediler neden ishal olur açıklamadan önce bu rahatsızlıktan söz edelim. İshal, olması gerekenden daha yumuşak, daha gevşek veya daha sulu dışkı olarak tanımlanır. İshal olan kedi normalden daha sık dışkılama yapabilir, evde kazalar yaşayabilir ve dışkısında kan, mukus ve hatta parazit olabilir.
Çoğu kedi ishal vakası müdahale olmaksızın saatler ya da günler içinde çözülür. Birkaç günden fazla süren veya daha şiddetli belirtiler gösteren ishal durumu varsa, kedi derhal bir veteriner hekim tarafından görülmelidir.
İshali olan daha küçük kediler ve yavru kedilerin özellikle dehidrasyona duyarlı olduklarına dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle her zaman bir veteriner tarafından değerlendirilmelidirler.
Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde ishal semptomları:
- Dışkıda mukus veya kan
- Dışkıda solucanlar
- Evde kazalar
- Artan sıklıkta dışkılama
- Mide bulantısı ya da kusma
- İştah kaybı
- Yorgunluk veya halsizlik
- Karın ağrısı
- Kilo kaybı
Kediler Neden İshal Olur?
İshalin birçok nedeni vardır. Bu durum genellikle bir kedi alışılmadık bir şey yediğinde, sağlıksız beslendiğinde ya da yemek planı aniden değiştiğinde ortaya çıkar. Bir tür kedi mamasından diğerine geçerken, bir hafta içinde yavaş yavaş geçiş yapmak en iyisidir. Bu süreçte eski mama ile yeni mamayı biraz karıştırmanız doğru olacaktır. Bu geçiş, evcil hayvanın sindirim sisteminin ishal olasılığını ayarlamasına ve azaltmasına izin verir.
İshalin diğer olası nedenleri arasında şunlar bulunur:
- Sindirim sisteminde bakteri üremesi
- Virüsler
- Parazitler
- Yiyecek alerjisi
- Bağırsak problemleri
- Antibiyotikler ve diğer ilaçlar
- Toksinler
- Pankreatit
- Kedi triaditi
- Karaciğer rahatsızlığı
- Hipertiroidizm
- Kanser
Kedinizde İshal Varsa Ne Yapmalısınız?
Kediler neden ishal olur açıkladıktan sonra bu rahatsızlık için neler yapılabileceğine değinelim. Öncelikle kedinizin davranışını değerlendirin. Yorgunluk, ruh hali, iştah durumu vb. gibi durumları inceleyin. Kedi ishali vakası, birkaç saatten daha kısa sürede kendiliğinden düzelen ve diğer semptomları içermeyen izole bir olaysa, genellikle acil bir durum olarak tedavi edilmez.
Fakat uzun süreli (bir günden fazla) ishalin yanı sıra, davranışta veya diğer semptomlarda önemli bir değişikliğin eşlik ettiği ishal, acil bir durum olarak tedavi edilmelidir. Parlak kırmızı kan ya da daha koyu katranlı dışkı da acil bir durum olarak kabul edilir. Böyle durumlarda kedinizi bir veterinere götürmeniz şarttır.
Kedi İshal Çözümü Nedir? Kedi İshal Tedavi Yolları
İshalin tedavisi, altta yatan nedene bağlıdır. Veterinerinizin kullanabileceği bazı mevcut tedaviler:
- Parazit tedavisi: İshalin sebebi parazitler ise veteriner hekim bir parazit yok edici ilaç önerebilir.
- Antibiyotikler: Kedilerin sindirim ve bağırsak sistemindeki sağlıksız bakterileri ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
- Diğer tedavi yöntemleri: Genel olarak, ishali tedavi etmek için ideal yaklaşım, altta yatan nedenle ilişkilidir. Örneğin, hipertiroidizm nedeniyle ishal olan kediler için farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
Kedi Beslenme Alışkanlığı İshali Nasıl Etkiler?
Kedinin sağlıklı bir şekilde dışkılaması için beslenme önemli rol oynar. Yetersiz beslenme kronik ishale neden olabilir. Bu yüzden kedinizin besin değeri yüksek kedi maması ile beslenmesi gerekir. Kompleks karbonhidratlar, lif, vitaminler ve protein açısından zengin olan besleyici kedi mamaları ile kedinizin sindirim sistemini sağlıklı tutabilirsiniz.
En kaliteli ve en iyi kedi mamaları için online petshop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.