Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Doğum Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Doğum Belirtileri Nelerdir?
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedi doğum konusu hakkında kesin olan bir şey var ki; bir kedinin doğum zamanını tahmin etmek, seçtiği talip ile çiftleştiği tarihi bilmediğiniz sürece zordur. Kural olarak, kediniz bu bilgiyi gizli tutar! Peki, kedilerde doğum belirtileri nelerdir? Yeni doğan, sevimli ve tüylü yavru kedilerinizi görmek için ne kadar beklemeniz gerekecek? İşte, kedilerde hamilelik ve kedilerde doğum konusu hakkında önemli bilgiler!

Kedilerde Hamilelik Süreci Nasıldır?

Kedi hamileliği çoğunlukla 63 ila 65 gün sürer. Bu da ortalama 9 hafta yapar. Ancak yavru kedilerin sadece 58 gün sonra ya da gebeliğin 70. gününe kadar doğması alışılmadık bir durum değildir. Hamile kedi psikolojisi de kedi sahipleri tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Hamile kadınlar gibi hamile kediler de sabah bulantısı yaşayabilir. Hamileliğin üçüncü ila dördüncü haftasında kedinizin karnı hafifçe şişmeye başlayacaktır. Pembe meme uçlarında da şişlik daha belirgin olacaktır. Kedinizin iştahı da artacaktır. Bu süreçte bir uzman tarafından önerilen bir kedi maması kullanmak önemlidir.

Kedinizin hamileliği altıncı haftada daha çok belli olacaktır. Hamile bir kedinin semptomları artık davranışındaki birçok değişikliği kapsayacaktır. Hamile bir kedi büyük bir özenle etrafta dolaşmaya başlar. Hamile bir kedinin en yaygın belirtisi davranışlarıdır. Örneğin, daha sevecen ve şefkatli olabilir ya da tam tersine daha agresif olabilir. Ayrıca ani heyecan belirtileri gösterebilir.

Hamile kedi bu dönemde bükülme ve gerilme hareketlerinden kaçınmaya çalışacaktır. Genellikle dışarı çıkmaktansa, içeride kalmayı tercih etme eğiliminde olacaktır. Kedinin iştahı da altıncı hafta boyunca artmaya devam edecektir. Karnı büyüdükçe muhtemelen daha küçük ve daha sık öğünlere ihtiyaç duyacağını unutmayın. En iyi, en kaliteli ve besleyici kedi mamaları için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Apartman Yaşamına Uygun Kedi Cinsleri

Kedilerde Doğum İçin Hazırlık

Kedilerde doğum belirtileri hakkında bilgi vermeden önce, yapılması gereken doğum hazırlığından bahsedelim. Kedinizin doğum tarihinden çok önce doğum yapma ihtimali olabilir. Bunun için büyük bir kutuyu hazır edin. Tek kullanımlık, kendinden montajlı bir kutu satın alabilirsiniz. Büyük bir karton kutu yeterli olacaktır. Sonrasında şu maddelere dikkat edin:

  • Kutuyu konforlu, sıcak, sessiz ve yaklaşık 22 derecelik bir odaya bırakın.
  • Kutunun, kedinizin rahatça ayakta durması, tamamen esnemesi ve arkasına dönmesi için yeterince büyük olduğundan emin olun.
  • Kutunun iç kısmını emici bir malzeme ile kaplayın. Çarşaf ya da havlu olabilir.
  • Kutu, sürünen, yeni doğmuş yavru kedileri içerecek kadar yüksek olmalıdır.
  • Kedinizin hamileliği sırasında doğru şekilde beslendiğinden emin olun.

Kedilerde Doğum Belirtileri

Kediniz doğum yapmaya hazırlanırken ve yavru kediler doğum için doğru konuma dönerken doğum kanalı gevşeyecek ve genişleyecektir. Genellikle 6-12 saat süren bu aşamada, kedinizin davranışlarının değiştiğini fark edeceksiniz. Kedilerde doğum belirtileri genellikle şunları içerir:

  • Huzursuz ve sesli olmak
  • Uzakta saklanmak
  • Aşırı kaşınmak (özellikle vulvasının çevresinde)
  • Nefes nefese kalmak
  • Daha az yemek
  • Vulvasından az miktarda kırmızı / kahverengi mukus geçmesi

Kedi Nasıl Doğum Yapar?

kedilerde doğum belirtileri

Kedilerde doğum belirtileri fark ettiğinizde doğum yaklaşmış demektir. Sonrasında:

  • Kediniz doğum yapmaya başladığında, güçlü kasılmalar ve ıkınma başlayacaktır.
  • İlk yavru kedi normalde zorlanmanın başlamasından sonraki 30 dakika içinde doğar ve sonraki yavru kediler her 10-60 dakikada bir gelmelidir.
  • Yavru kediler normalde ince bir kesenin içinde doğarlar ve kedinizin nefes almasını sağlamak için onu yırtması gerekir.
  • Her doğan yavru sonrasında kedinizde plasenta gelmelidir. Plasenta, genellikle her yavru kediden yaklaşık 15 dakika sonra gelir. Ancak her zaman mükemmel sırada gelmezler. Yani plasenta çıkmadan önce birkaç yavru kedi doğabilir. Mümkünse, plasentaları sayın. Çünkü plasenta geride kalmış ise enfeksiyon riski oluşabilir.
  • Her yavru kedi doğumunda, kediniz rahat görünmeli, yeni doğmuş bebeğini yalamalı ve beslemelidir.
  • Tüm yavru kedilerin doğması genellikle 4-16 saat sürer, fakat bu süre daha uzun da sürebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kış Mevsiminde Kedi Bakımı İpuçları

UYARI: Kediniz bir yavru kedi doğurmadan ortalama 20-30 dakika boyunca ıkındıysa, acı içinde ağlıyorsa ya da herhangi bir noktada endişeleniyorsanız, veterinerinizle iletişime geçin.

Kedi Doğumu Sonrası

kedilerde doğum belirtileri

Doğum yaptıktan sonra, kediniz muhtemelen çok aç, yorgun ve dinlenmeye ihtiyaç duyacaktır. Anne kedinin onları beslemek ve onlarla bağ kurmak için yavrularının yanında kalması gerekecek. Sessiz ve rahatsızlıktan uzak bir yerde olduklarından emin olun.

Kedinizin, doğum yaptıktan sonra kendini rahat hissetmemesi ve onlarla bağ kuramaması durumunda yavru kedilerini reddetme riski vardır. Doğum yaptıktan sonra birkaç hafta vajinal akıntının olması son derece normaldir, ancak kokmamalıdır. Endişeleniyorsanız, veterinerinize başvurun.

Yavru kedi bakımı hakkında öneriler için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.