Pyometra Nedir?
Birçok kişinin merak ettiği pyometra nedir sorusunun cevabını bu yazıda veriyoruz. Rahim iltihabı olarak da bilinen bu hastalıkta, rahim duvarları bir anda kalınlaşmaya başlar. İçerisinde enfekte olan sıvılar toplanır ve karakterize yönler meydana gelir. Çok sinsi bir hastalık olmaktadır. Ne yazık ki fazla belirti de göstermez. Bu hastalık genel manada geç fark edilir. Son dönemde farkına varılır.
Kedilerde de köpeklerde de bu hastalığa sık rastlanır. Kızgınlık dönemi sonrasındaki iki ila beş hafta içerisinde ortaya çıktığı görülür. Kızgınlık sürecinde rahim kendini gebeliğe direkt olarak hazırlamaya başlayacaktır. Yüksek seviyede progesteron ve östrojen seviyesi, rahmi enfeksiyon durumuna karşı savunmasız bırakabilir.
Açıkta olan rahim ağzı ise bakterilerin yerleşmesi bakımından uygun olan bir alan meydana getirir. Kızgınlık döneminin bitmesi ile beraber rahim ağzı da kapanır. İçeride kalmış olan bakterilerin üremesi sonucunda da rahim kalınlaşır ve sıvı ile içerisi dolar. Kısırlaştırma işlemi yapılmamış olan köpek ve kedilerde yaş da ilerledikçe bu hastalığın görülme riski artar.
Pyometra Semptomları Neler Olmaktadır?
Kapalı ve açık olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Açık pyometra hastalığında rahim ağzı her zaman açıktır. İltihaplı olan sıvı türü ise dışarı doğru sızar. Hasta hayvan, sürekli olarak genital bölgesini yalamaya başlar. kapalı olan pyometra rahatsızlığında sıvı tahliye olamaz bu nedenle rahimde birikerek rahmin şişmesine neden olur.
Hastalık sinsi biçimde ilerlediği için hastalığa yakalanan hayvan genelde durumu anlamaz. Fakat enfeksiyonun kana karışması sonucunda hastalık semptomları kendini belli etmeye başlar. Bazı zamanlar da rahmin yırtılması durumunda anaflaksi ortaya çıkabilir. Hasta hayvanda enfeksiyon kana karışırsa bununla beraber ateş, halsizlik, genel durum bozukluğu görülür.
Bu hastalığın hemen hemen her sürecinde ultrasonla beraber net bir teşhis konabilmektedir. Kesin çözüm ise her zaman için kısırlaştırma ameliyatıdır. Özellikle erken dönemde kısırlaştırma ameliyatının gerçekleştirilmesi canlının genel sağlığı açısından son derece önemli bir durum olmaktadır. Operasyondan evvel dikkat edilmesi gerekenler de var. Pyometra nedir konumuz devam ediyor…
Operasyondan Evvel Dikkatli Olunması Gereken Durumlar Neler?
Ultrasonla beraber kesin teşhisi sağlanan hastalarda çok da fazla zaman kaybı yaşamadan operasyon planlaması yapılmaya başlanır. Fakat genel durumu kontrol edilerek problem varsa düzeltilmesinin akabinde operasyon netleştirilir. Hastada yaşamsal riske neden olan, ağır kapalı pyometra durumlarında rahim yırtılarak maalesef ki anafilaksiye neden olabileceği için genel duruma bakılmadan hemen operasyon da yapılabilir.
Hasta eğer acil operasyona alınmamış ve birkaç gün kadar sonrası için hastaya gün verildiyse, uygulanması dilenen tedavi düzenli şekilde takip edilmek zorundadır diyebiliriz. Acil operasyona alınacak olan vakalarda hayvanın hastalık ve elbette operasyon bakımından geçmişiyle alakalı veriler muhakkak veteriner hekimle paylaşılmalıdır. Acil durumlar esnasında farklı bir doktora gittiyseniz bildiğiniz doktorla da görüşün.
Pyometra ihmal edilecek bir hastalık olamaz. Bunu unutmamanız gerekiyor. Bu sebeple hastalıkla alakalı şüpheye düştüğünüz an veteriner hekimle görüşmenizi gerçekleştirmelisiniz. Şayet operasyonun herhangi bir aciliyeti yoksa, randevuluysa hasta hayvana operasyon öncesindeki on iki ila yirmi dört saat içerisinde içecek ve yiyecek vermemeniz gerekir. Bu aslında anestezi yapılacak hayvanın çok daha rahat şekilde operasyonu geçireceğini ifade eden bir durum olmaktadır.
Operasyon Tekniğine Dair Önemli Olan Bilgiler
Operasyonun düzgün bir biçimde uygulanabilmesi için sakinleştirici uygulanmış olan hasta hayvanın hazırlık odasındaki sterilizasyon işlemleri gerçekleştirilir. Bu gaye ile ilk olarak karın kısmında yer alan kılların her biri tıraş edilerek alınır. Ardından lokal şekilde antiseptik olan bir solüsyon aracılığıyla bölgenin dezenfekte edilmesi sağlanacaktır.
Tüm bu işlemlerin ardından operasyon odasına götürülen hasta hayvana veteriner hekimin önerdiği anestezi biçimi uygulanır. Ardından o kısım steril olan bir örtü ile sınırlanır ve cerrahi müdahaleye tamamen hazır hale getirilir. Operasyon için en uygun olan bölge kesinlikle linea alba isimli orta karın çizgisi olacaktır. Bu çizgi, damarlaşma konusunda zayıftır.
Bu nedenle de kanama ihtimali son derece düşüktür. Rahme ulaşması da kolay olur. Rahmin üzerinde damarsız olan bir alan seçilerek operasyonun gerçekleştirilebileceği büyüklükte bir kesit açılır. Yumurtalıklar ve rahim alınır. Ardından kaslar, periton ve deri tamamen dikilir. Sonra da kapatılır. İşlem bu kadardır. Pyometra nedir konumuzun sonuna doğru geliyoruz…
Operasyondan Sonra Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar
Operasyon sonrasında gerçekleştirilen antibiyotik işlemi, veteriner hekimin tavsiye ettiği doz ve sürede olmak durumundadır. Operasyondan sonra hasta hayvan dişlemek ve yalamak sureti ile ameliyatlı yere zarar verebilir. Hareket etmesini engelleyin. Gerektiği yerde veteriner zaten ağrı kesici verecektir.
Ensizyon hattının iri şekilde açılmasının lazım olduğu pyometra operasyonu sonrasında fıtık olasılığı göz ardı edilmemelidir. Tam iyileşme için hemen hemen on ila on iki günlük bir evre geçmelidir. Ardından dikişlerin alınma vakti gelecek demektir. Bu dönemde bölge içerisinde olası bir şişkinlik, iltihap ya da kızarıklık gibi bir şey olduğunda zaman kaybetmeden veterinerin yolunu tutunuz.
Operasyondan Sonra Meydana Gelebilecek Olan Komplikasyonlar Nelerdir?
Operasyon esnasında gerekli olan sterilizasyona, uygun olan malzemelerin kullanımına ve operasyon bittikten sonra düzenli olması gereken antibiyotik kullanımına dikkat edilirse herhangi bir komplikasyon oluşmaz. Nadiren ufak tefek durumlar gerçekleşebilir.
Bunun yanı sıra operasyondan sonra uygunsuz olan ve aşırıya kaçan egzersizlerden hayvanı kaçırmak gerekir. Çünkü dikişlerin korunması oldukça önemli bir durum olarak dikkat çeker. İyileşme süreci boyunca hastaya yardımcı olunmalıdır. Yoksa dikişler açılabilir, daha da kötüsü iç organlar dışarı çıkabilir. Pyometra nedir konulu yazımızın sonuna geldik. Kedinize ve köpeğinize lütfen çok iyi bakın, şimdilik hoşça kalın!