Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Maltipoo Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme (Maltese Terrier)

Abone Ol 
Maltipoo Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme (Maltese Terrier)

Minik ve sevimli dış görünüşü ile dünyanın en eski köpek ırklarından olan Maltipoo köpek ırkının kökeni Malta Adası’na dayanır. İnsanlar tarafından çok sık tercih edilen bu köpeklerin lakabı Malta’nın Antik Köpeği şeklinde bilinir. Bu ırka, Avrupa’da ise Maltese Terrier ismi verilmiştir. Bu isimden dolayı, Maltipoo köpeklerin Asya kökenli olduğu düşünülse de tam olarak kökenlerinin nereye dayandığı bilinmemektedir.

Maltipoo Köpek Karakter Özellikleri

Maltipoolar güçsüz ve küçük boylarda olduklarının farkındadırlar. Bu nedenle de sahiplerini çok büyük görürler ve onlara sonsuz itaat ederler. Bu cins köpekleri ilgisiz bırakırsanız depresyona girerler. Terk edilme korkuları vardır. Depresyon sırasında hareketsizlik, iştahsızlık ve kusma gibi belirtiler gösterebilirler.

Maltipoo cinsi köpeklerin algıları çok açıktır. Sürekli tetikte olan bu köpekler, herhangi bir tehlike sezdikleri zaman sahiplerine haber vermek için havlarlar. Maltipoolar bir hayli arkadaş canlısı köpeklerdir. Sevilmek ve temas onlar için en önemli şeydir. Sarılmayı çok severler. Sahipleriyle saatlerce sarılsalar dahi sıkılmazlar. İlgi bağımlısı oldukları için bu cinse kucak köpeği de denebilir.

İnsanlarla da hayvanlarla da çok iyi anlaşırlar.  Evde bakmak için uygun köpeklerdir. Bahçede bakmak veya evinizi koruması için sahiplenecekseniz başka cinslere yönelmenizi tavsiye ederiz. Çünkü Maltipoo cinsi köpekler buna elverişli değildir. Egzersiz ihtiyaçları azdır. Çok sık dışarı çıkmalarına gerek olmadığı için çalışan insanlar için ideal bir köpek cinsidir. Son derece uysal olan Maltipoo köpek ırkları, aynı zamanda çok zekidir.

İnsanlarla, kendi gibi uysal pet hayvanlarıyla ve çocuklarla çok iyi anlaşır. Oyun oynamayı çok sever ve enerjileri neredeyse hiç bitmez. Özellikle yavruyken çok enerjiklerdir. Genellikle, 1,5 yaşından sonra sakinleşirler. Zengin kesime hitap eden köpek olarak bilinen bu minik ırk, çocuğunuz için vazgeçilmez bir oyun arkadaşı olacaktır. Çocuğunuz yorulsa bile onlar asla yorulmaz. Sürekli oyun oynamak isterler. Köpek oyuncakları ile oynamaktan da çok memnun olurlar. Bu oyuncu karakterinin yanına bir sevimli mi sevimli dış görünüşü eklendiği için insanlar tarafından en çok sahiplenen köpek ırkı haline gelmiştir.

Maltipoo Köpek Fiziksel Özellikleri

Maltipoo cinsi köpekler ilk bakışta Terrier cinsi ile karıştırılabilir. Ancak bu tamamen algısaldır.  Neredeyse hiç tüy dökmeyen bu köpekler, titiz anneler için evde bakılabilecek tek köpek cinsi haline gelmiştir. Baş bölgesindeki tüyler, vücudunun diğer bölgelerine göre çok daha hızlı uzar. Tırnakları uzadığı zaman kesilmezse bu durum onları rahatsız eder. Çünkü tırnaklarını kendi kendilerine törpüleyemezler. Bu işlem için köpek tırnak makası kullanılması şarttır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Bulldog Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Küçük bir ırk olan Maltipoo köpeklerinin erkek olanları genellikle 1,5-3,5 kilogram arasındayken, dişi Maltipoo köpekleri 1 kilogramdır. Yumuşak ve parlak tüyleri onları Maltipoo yapan en belirgin özelliklerindendir. Küçücük bir surata sahip olan bu sevimli köpeklerin boyları ise 20-25 cm arasında değişir. Küçüklüğü nedeniyle evde bakılması son derece kolay olan Maltipoo köpekleri insanlar tarafından oldukça beğeni toplarlar.

Maltipoo Köpek Irkının Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar

Ortalama 12 yıl ömürleri olan Maltipoo köpekleri genellikle sağlıklı bir ömür geçirirler. Her süs köpeğinde olduğu gibi, diş problemleri, korneada ülser, göz problemleri görülebilir. Bu hastalıklar kalıtsal değildir. Köpeğinizin bakımına özen gösterdiğiniz sürece, 12 yılını mutlu ve sağlıklı bir şekilde geçirecektir. Genetik olarak kemik ve eklem rahatsızlıkları olan bu köpeklere 2 yaşından önce çok fazla egzersiz yaptırılmamalıdır.

Maltipoo Köpek Bakımı

Maltipoo cinsi köpeklerin tüyleri gür ve kıvırcık olmasına rağmen antialerjik köpekler olarak bilinirler. Ancak tabii ki de bu durum onların %100 alerji yapmayacağı anlamına gelmez. Sadece diğer köpeklere göre alerjik reaksiyona sebep olma durumu daha azdır. Bunun sebebi ise tüy dökmemeleri ve bir hayli az salya salgılamalarıdır.

Sevimli dostlarımızın tüylerinin karışmaması için her gün özel köpek tarağı ile taranması gerekmektedir. Aksi takdirde çok bakımsız bir görünüme sahip olabilir.  Maltipoo cinsi için köpeklere ayda bir kez banyo yaptırmak, dişlerini ise haftanın üç günü fırçalamak yeterlidir. Tüylerinin sağlıklı bir şekilde uzaması için mevsimlik olarak tıraş ettirmeniz yeterlidir.  Maltipoo cinsi köpeklerin kulakları çok hassastır. Köpeğinizi yıkarken kulaklarına su kaçmamasına ve daha sonradan kulak zarına zarar vermeden temizliğinin yapılmasına özen göstermelisiniz.

Bekçi köpeği olmamalarına rağmen algıları çok fazla açık olan bu köpekler, havlamaya çok meyillidir.  Çevreye rahatsızlık vermemek adına havlamaması için küçük yaşlarda eğitim almaya ihtiyaç duyabilirler.  Maltipoo cinsi sevimli dostlarımızla aynı evde yaşamak istiyorsak attığımız adımlara dikkat etmeliyiz. Zira çok minik oldukları için onları fark edemeyip istemeden zarar verebiliriz. Ayrıca, Maltipoolar sıcak ırk köpeği oldukları için soğuk alanlar onlar için uygun değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? Köpeklerde Meydana Gelen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Eğer, köpeğinizi titrerken görürseniz, sinirden olduğunu düşünmeyin. Maltipoolar soğuğa dayanıklı olmadıkları için sıcaklık düştüğü zaman sık sık titrerler. Sevimli dostunuza sıcak alan sağlayamıyorsanız, onu hem sıcak tutacak hem de olduğundan da sevimli gösterecek kazaklar tercih edebilirsiniz. Böylelikle hem hasta olmayacaktır hem de kazağı ile evinize neşe getirecektir.

Maltipoo Köpek Beslenme İhtiyacı

Bakımı diğer köpek cinslerine göre son derece kolay olan Maltipoo köpeklerinin dişleri çok hassastır.  Bu nedenle, uzmanlar tarafından diş yapısına zarar vermeyecek, kuru ve yaş köpek mamaları önerilmektedir.

Maltipooların mideleri en az kendileri kadar küçüktür. Bu yüzden beslenme miktarına dikkat edilmelidir.  Günlük olarak 1-2 fincan ölçüsünde kuru mama doymaları için yeterli olacaktır.  Bu öğünleri köpeğinize iki öğün şeklinde vermeniz tavsiye edilir.   Ödül maması dışında ek bir gıda verilmemelidir.

Birçok genetik hastalığa sahip olan bu köpeklerin, bağırsak hastalıkları da mevcuttur. Bu yüzden, köpeğinize çiğ gıdalar vermekten kaçınmalısınız. Aynı zamanda iç ve dış parazit aşıları ihmal edilmemelidir. Yüksek proteinli kuru mamaların tercih edilmesi, köpeğinizin bağırsak sağlığı için son derece önemlidir.

Maltipoolarda Üreme

Maltipoo köpeklerin kendi cinsi dışında başka bir cinsle çiftleşmesi son derece tehlikelidir. Çünkü hastalıkları kalıtsal değildir ancak genetiktir. Bu yüzden de diğer köpek cinsleri için tehlike arz eder.  Çiftleşme sadece kendi cinsinden olmalı ve veteriner kontrolü eşliğinde sağlanmalıdır.

Maltipoo Köpek Eğitimi

Bu ırkın eğitimi, köpek eğitim ürünleri ile desteklenmelidir. Ödül ve ceza sistemi tüm köpeklerin üzerinde etkili bir eğitim yöntemidir.  Çabuk öğrenen Maltipoolar, sahiplerine itaat özelliklerinin de sayesinde ödül sistemi ile güzel bir şekilde eğitilebilirler. Ödül sisteminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, köpeğe ödülünü verirken sevildiğini hissettirmektir. Ödül için ilgi çekici bir oyuncak ya da lezzetli bir köpek ödül maması tercih edilebilir. Yapı olarak çok hassas olan Maltipoo cinsi için ceza sistemi pek önerilmez. Psikolojisi bozulmaya bir hayli yatkın olan minik dostlarımız eğitimlerini ödül yöntemi ile daha sağlıklı tamamlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğin Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? Köpeklerde Ağız Kokusunun Nedenleri ve Tedavisi

Maltipoo cinsi köpekleri terapi eğitimi alanında oldukça başarılıdır. Otizmli ve down sendromlu çocukların üzerinde olumlu etkileri çok büyüktür. Aynı zamanda köpek fobisi olan insanların bu fobiyi aşması için en uygun köpek cinsidir. Çünkü hem çok sevgi doludur hem de agresif ve ani hareketleri yoktur. Sevimli olduğu kadar uysal ve zeki olan Maltipoo köpek cinsini eğitmek de çok kolaydır. Çünkü çok çabuk öğrenir ve sahibini bu konuda asla zorlamaz. Bu yüzden de evde bakımı çok kolaydır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.